Sensitiva – Kommentteja kokoelmaan

28.5.2024-12.1.2025 Emil Cedercreutzin museossa

Näyttelyjuliste

Tiistaina 28.5.2024 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu vaihtuva näyttely Sensitiva – Kommentteja kokoelmaan. Museon perusnäyttelytiloihin levittäytyvä kokonaisuus on kolmen kuvataiteilijan, Lauri Ainalan, Dzamil Kamangerin ja Kalle Hammin yhteisnäyttely, jossa nykytaiteilijoiden teokset kohtaavat kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) elämäntyön. Sensitiva-näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Kalle Hamm. Näyttely on avoinna yleisölle 12.1.2025 saakka.

”Emil Cedercreutz kuvaili eräässä teoksistaan tuttavaansa sensitivaksi – tunnelmaihmiseksi. Sensitiva viittaa aisteihin ja siihen herkkyyteen, jolla koemme asioita, tunteita ja tunnelmia. Se pitää sisällään tuntemisen lisäksi myös havaitsemisen ja ymmärtämisen. Tätä näyttelykokonaisuutta tehdessäni tutustuin Emilin elämään Wikipediaa syvemmin. Tunnustelin omalla sensitivallani Emilin tuotantoa ja yritin tunnistaa siitä kohtia, jotka puhuttelevat minua ja ymmärtää, miksi ne minua puhuttelevat. Yritin kuunnella myös sensitivaani näyttelyn suunnittelussa. Miten asettaa omat teokset dialogiin Emilin kokoelman kanssa, miten altistua herkkyydelle”, Kalle Hamm kertoo.

”Emilin äidinkieli oli ruotsi, mutta hän osasi myös italiaa ja englantia. Ruotsin- ja italian kielessä sensitiva tarkoittaa tuntomimosaa (Pudica sensitiva), kasvia, joka sulkee lehtensä, kun niitä koskettaa. Englanniksi kasvi tunnetaan myös nimellä touch-me-not, älä koske minuun. Tuntomimosa muodostui näyttelyä tehdessä Emilin vertauskuvaksi – hiukan eksoottiseksi, matkustelevaksi moninaisuuden kannattajaksi, joka kuitenkin haluaa pitää oman yksityisyytensä itsellään. Paljon herkkyyttä, paljon varovaisuutta. Paljon jää myös hämärään.”

Näin kuvaa näyttelyn nimen ja perusajatuksen syntyä näyttelyn kuraattori, kuvataiteilija Kalle Hamm. Vierailut Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa olivat vuosien varrella synnyttäneet hänen mieleensä ajatuksen vuoropuhelusta Emil Cedercreutzin elämäntyön ja museon kokoelmien välillä. Nyt avautuvassa näyttelyssä ajatus on konkretisoitunut keskusteluksi, jossa kolmen taiteilijan teokset puhuvat yhdessä ja toisilleen, Emilille, mutta ennen kaikkea museovieraille – samaa kieltä, mutta erilaisin näkökulmin. Sensitiva-näyttelyn teokset kuvastuvat katsojalleen pienimuotoisina ja immateriaalisina. Ne on asetettu vuoropuheluun Emil Cedercreutzin museon esinekokoelman kanssa, jossa ne luovat teosten ja esineiden välille uusia merkitysyhteyksiä. Taiteilijat kutsuvat katsojansa pohtimaan näitä rinnastuksia ja altistumaan omalle sensitivalleen – havaitsemalla, tuntemalla ja ymmärtämällä.

Mukana näyttelyssä ovat kuvataiteilijat Lauri Ainala, Dzamil Kamanger ja Kalle Hamm. Lauri Ainala on savonlinnalainen mediataiteilija, joka tunnetaan Paavoharju-yhtyeestään. Dzamil Kamanger puolestaan on iranilais-suomalainen kuvataiteilija, joka käsittelee teoksissan kulttuurien välisiä kohtaamisia. Helsinkiläinen kuvataiteilija Kalle Hamm pohtii teoksissaan yksilön asemaa yhteiskunnassa. Kamangerilta esille on tulossa muun muassa yksityiskohtaisia helmikudontatöitä. Hammilta esillä on teoksia, jotka uusilla tavoilla luovat siltoja ja kontakteja ympäröivän yhteiskunnan ja museon kokoelmien välille. Videon ja äänen kanssa työskentelevä Lauri Ainala tuo näyttelyyn upean erikoisuuden – soivia ryijyjä.

Näyttelystä julkaistaan myös Kalle Hammin kirjoittama verkkojulkaisu Sensitiva – Käsillä tekeminen ja käsittäminen, joka on 26.5. alkaen luettavissa museon sivuilta: www.harjavalta.fi/museo/verkkojulkaisut.

Näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 12.1.2025 saakka. Tervetuloa!

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Kuvataiteilija Kalle Hamm, 040 703 9432, kallehamm@beelsebub.org.
Museojohtaja Henry Flinkman, Emil Cedercreutzin museo, 044 432 5344, henry.flinkman@harjavalta.fi.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.