Ilpo Pynnä – Modernismin alku

28.4.-30.6.2024 Emil Cedercreutzin museossa

Mainos

Sunnuntaina 28.4.2024 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu kevät- ja kesäkauden Välipaloja-näyttely Modernismin alku. Välipaloja-näyttelyt museon kahvilassa tuovat yleisön nähtäville pieniä taide- ja esinekokonaisuuksia taiteilijoiden ja yksityishenkilöiden kokoelmista. Nyt avautuva näyttely esittelee harjavaltalaisen Ilpo Pynnän tietokonegrafiikan töitä hänen omista kokoelmistaan viimeisen kahden vuoden ajalta. Näyttely on avoinna 30.6.2024 asti.

Kuvataiteilija Ilpo Pynnä on syntynyt Padasjoella vuonna 1957. Pynnä muutti perheineen Satakuntaan Kullaalle seitsemän vuoden ikäisenä. Ulvilassa peruskoulun ja lukion käynyt Pynnä menestyi erityisen hyvin kuvaamataidossa ja jo nuorena hänelle heräsi ajatus taiteilijan ammatista. Lapsuutensa jälkeen nuori mies muutti pääkaupunkiseudulle ja hakeutui opiskelemaan taidetta ensin vapaaseen taidekouluun ja sitten Kuvataideakatemiaan, josta hän valmistui taiteen maisteriksi vuonna 1991.

Yhteensä liki 30 vuotta Helsingissä asuneen taiteilijan elämään mahtui tuona aikana paljon hyviä asioita, mutta myös suuria vaikeuksia. Pääkaupunkiseudulla vietettyjen vuosien jälkeen taiteilija kaipasi rauhaa ja palasi lopulta satakuntalaiselle kotiseudulleen Poriin. Taiteen tekeminen oli vaikeiden vuosien aikana jäänyt välillä tauolle, mutta palattuaan Satakuntaan Pynnä alkoi uudelleen tehdä taidetta eri tekniikoilla. Teoksissaan Pynnä käsittelee itselleen henkilökohtaisia ja merkityksellisiä teemoja, kuten hyvän ja pahan taistelua, vaikeuksia ja niistä selviytymistä. ”Maalaaminen ja taide yleensäkin on aina ollut minulle terapeuttista. Taiteella ilmennän ajatuksiani, minuuttani ja kokemuksiani, mutta myös pohdin tulevaa. Olen tyytyväinen tästä näyttelystä. Ilman elämänkokemuksiani en olisi pystynyt tätä tekemään”, Pynnä avaa ajatuksiaan näyttelyn taustalta.

Ilpo Pynnä on valinnut nyt avautuvaan Modernismin aika -näyttelyynsä esille 11 työtä, jotka kaikki on tehty viime ja tämän vuoden aikana. Esillä olevat työt ovat tietokonegrafiikkaa akryylilevylle painettuna. Vaikutteita teoksiinsa taiteilija on saanut muun muassa avantgardismista, funktionalismista ja konstruktivismista. ”Minua inspiroivat elementit maa, ilma, vesi ja tuli. Taiteessani arkisista asioista tulee teoksia. Esillä olevat työt ovat visioitani, joissa kerron tarinoita maan ja taivaan väliltä. Työni kertovat siitä, miten hyvä voittaa pahan. Töilläni ilmennän itseäni, ajatuksiani ja sitä, mitä maailmassa tapahtuu. Jokainen kävijä voi tulkita teoksiani kuitenkin omista lähtökohdistaan käsin, sillä totuus on lopulta aina katsojan silmässä”, Pynnä kertoo näyttelynsä töiden aiheista.

Näyttelyssä esillä on myös Ilpo Pynnän taiteilijanimi, Wuluuabaddon. Nimi on kulkenut Pynnän mukana pitkään. ”Nimi juontuu osittain kiinalaisesta mytologiasta sekä Raamatun Ilmestyskirjasta, ja sen merkitys kannustaa olemaan periksiantamaton. Toivon, että pystyn näyttelyvieraille luomaan voimaa ja ajatuksen siitä, että ei pidä luovuttaa, vaikka mitä tapahtuisi. Ajatus on tärkeä osa omaa elämääni”, Pynnä kertoo.

Ilpo Pynnän näyttely Modernismin alku on avoinna yleisölle 30.6.2024 saakka. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Kuvataiteilija Ilpo Pynnä, puh. 046 631 6314, ilpo.pynna@hotmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

Ilpo Pynnän teoskuva

Ilpo Pynnä: Paavalin piikki lihassa. Kuva: Ilpo Pynnä.