Valoisan tulevaisuuden rakentajat – Valokuvia 1960-luvun Harjavallasta

1.11.2022–5.2.2023 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 1.11.2022 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu talvikauden näyttely Valoisan tulevaisuuden rakentajat – Valokuvia 1960-luvun Harjavallasta. Museon Satakunta-salissa avautuva näyttely on Kotiseutuyhdistys Harjulan Killan tuottama kokonaisuus, joka tutustuttaa katsojansa valokuvien kautta harjavaltalaisten arkielämään 1960-luvulla. Näyttelyn on kuratoinut FM Satu Rantala. Näyttely on avoinna yleisölle 5.2.2023 saakka.

Harjavallasta oli 1960-luvun alkuun mennessä kehittynyt monipuolinen teollisuuskeskus – tai paremminkin omaleimainen maalaispitäjä, jonka asukkaat saivat pääosin elantonsa teollisuudesta ja palveluammateista. Vuosikymmen oli Harjavallassa vahvaa rakentamisen aikaa. Asuinrakennuksia nousi kiivaaseen tahtiin. Teollisuuslaitokset laajensivat ja uudistivat toimintaansa, samoin sairaalat. Julkisella puolella vuosikymmen alkoi koulurakentamisella ja päättyi kunnalliskodin valmistumiseen.

Kaupallisia ja muitakin palveluja oli tarjolla, mutta tästä huolimatta Harjavaltaa ei pidetty varsinaisena liikekeskuksena. Vuosikymmenen alkupuoli toi muutoksen tähänkin asiaan. Asiakkaita miellytti laajentunut kaupallinen tarjonta ja kunnanisät arvelivat sen olevan askel kohti kauppalaksi siirtymistä. Kauppala Harjavallasta tuli 1968 alusta alkaen. Kunnan satavuotisjuhlien kynnyksellä vuonna 1969 usko valoisaan tulevaisuuteen oli luja – olihan koko vuosikymmen tehty töitä sekä oman että yhteisen hyvinvoinnin eteen.

Valoisan tulevaisuuden rakentajat -näyttely kertoo elämästä Harjavallassa 1960-luvulla. Vuosikymmen on vahvan tulevaisuudenuskon leimaama. Näyttelyssä kiinnitetään huomio paikkakunnan kasvuun, rakentumiseen ja muutokseen kertomalla harjavaltalaisten ihmisten ja arjen tarinaa. Näyttely piirtää ajankuvan 60-luvun elämästä pääasiassa valokuvien mutta myös muun aikakauteen liittyvän esineistön kautta. Näyttely tuo yleisön nähtäville toistasataa valokuvaa. Mukana on kymmeniä yksityisten kotialbumien kuva-aarteita, joista monet ovat nyt ensi kertaa julkisesti esillä. Lisäksi mukana on Emil Cedercreutzin museon kokoelmista muutamia paikallisen valokuvaajan Sulo Friisin kuvia. Valokuvien lisäksi näyttelyssä esillä on kuvien aihepiiriin liittyvää 60-luvun esineistöä, kuten sisustusta ja vaatteita.

Valoisan tulevaisuuden rakentajat on neljäs Harjulan Kilta ry:n tuottama valokuvanäyttely Emil Cedercreutzin museossa. Vuonna 1952 toimintansa aloittanut Harjulan Kilta on harjavaltalainen kotiseutuyhdistys, joka toimii samalla myös Emil Cedercreutzin museon tukiyhdistyksenä. Yksi sen monista toimintamuodoista on parinkymmenen vuoden ajan ollut noin kerran kuussa kokoontuva muistelupiiri, jonka tapaamisissa muistellaan menneiden vuosikymmenten Harjavaltaa. Valokuvat ovat tärkeä osa muisteluita ja vuosien mittaan Harjulan Killan kokoelmiin on tallennettu melkoinen määrä yksityisalbumien valokuvia. Näitä kuvia ja muistoja on koottu julkaisuiksi ja näyttelyiksi. Muistelupiiritoiminta on toiminut samalla myös alkusysäyksenä kotiseutuyhdistyksen valokuvanäyttelyille Emil Cedercreutzin museossa. Aiemmat näyttelyt museossa ovat olleet vuosina 2007, 2011 ja 2015, ja ne ovat koskeneet 1930-, 1940- ja 1950-lukua. Emil Cedercreutzin museolla on ilo esitellä yleisölle nyt avautuva näyttely, joka jatkaa hienoa perinnettä 1960-luvun osalta.

Näyttely on esillä Emil Cedercreutzin museossa 5.2.2022 saakka. Tervetuloa!

 

 Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Kuraattori Satu Rantala, Kotiseutuyhdistys Harjulan Kilta ry, puh. 044 560 4319, satu.rantala@huittinen.fi.
Puheenjohtaja Kullervo Tupi, Kotiseutuyhdistys Harjulan Kilta ry, puh. 050 536 7302, kullervo.tupi@dnainternet.net.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.