Unelmien kuteita – Epookkipukuja Teatterimuseon kokoelmista

UNELMIEN KUTEITA
Epookkipukuja Teatterimuseon kokoelmista
18.2.–11.10.2020 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 18.2.2020 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautui näyttely Unelmien kuteita – Epookkipukuja Teatterimuseon kokoelmista. Teatterimuseon tuottama laaja kiertonäyttelykokonaisuus on avoinna yleisölle museon Satakunta-salissa 11.10.2020 saakka.

Teatterimuseon pukukokoelmista kootussa Unelmien kuteita -näyttelyssä tullaan näkemään nelisenkymmentä näyttämöpukua, jotka ovat aikanaan vieneet yleisönsä mukanaan toiseen aikaan, paikkaan ja käyttäytymiskulttuuriin. Näyttelyssä esitellään historiallisissa näytelmissä ja oopperoissa käytettyjä epookkipukuja.

Epookkipuvuilla tarkoitetaan pukuja, jotka ovat valmistusaikansa ja tekijöidensä tulkintoja tietystä historiallisesta aikakaudesta. Ne eivät välttämättä ole historiallisesti autenttisia pukuja, vaan ne pyrkivät tavoittamaan ja kuvaamaan esitettävän aikakauden tunnelmaa. Puku sisältää paitsi kuvattavan aikakauden, myös esitysajan materiaaleja, valmistustapoja ja kauneusihanteita. Epookkipuku on siis paljon enemmän kuin vaate, sillä se kertoo historiasta, nykypäivästä, muodista, ihanteista, pukusuunnittelijoista, ompelijoista, mielikuvituksesta ja rakkaudesta teatteriin.

Näyttely jakautuu osioihin, jotka esittelevät yleisölle epookkipukuihin liittyviä perinteitä ja ihanteita, niiden toteutuksen tapoja ja kierrätystä sekä pukujen perustana olevan vartalon muokkaukseen käytettyjä puvunosia. Lisäksi näyttelyn sisällössä esille nousevat renessanssin, rokokoon ja keskiajan tunnelmaa kuvaavat temaattiset kokonaisuudet. Näyttelyssä nähdään renessanssin kuningattaria ja kuninkaita, rokokoon aatelisherroja ja neitoja, keskiajan pukuja naisille ja miehille sekä runsaasti myllynkivikauluksia, laahuksia, viittoja ja asusteita, joita sankarit ja sankarittaret teatteriemme ja oopperan näyttämöillä ovat käyttäneet.

Esille näyttelyyn tulee epookkipukuja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle saakka. Vanhimmat puvut ovat eurooppalaisilta teatteripukuvalmistajilta, kuten Leopold Verch hankittuja tyyppipukuja 1800- ja 1900-luvun vaihteesta. Näyttelyn pukuja on aikoinaan voinut nähdä historiallisissa näytelmissä ja oopperoissa muun muassa Ella Erosen, Tea Istan, Martti Katajiston, Jouko Turkan ja Tauno Palon päällä. Näyttelyssä katsojaa ihastuttavat muun muassa Jouko Turkan 1960-luvulla käyttämä asu Romeo ja Julia -näytelmässä, Tauno Palon kavaljeerin roolihahmon rokokootakki 1930-luvulla esitetyssä Viuhka-näytelmässä sekä punaisena hehkuva Mari Palon ja Riikka Rantasen käyttämä asu Anna Karenina -musikaalissa. Näyttely esittelee yleisölle pukujen lomassa teatterihistoriaa sekä tuulahduksia teatteri- ja oopperamaailman klassikoista, joita ovat muun muassa Macbeth, Romeo ja Julia, Don Juan ja Hamlet.

Materiaalinkäytön vastakohtia edustavat kaksi husaariunivormua, joista toinen on flanellinen, hamppuköysipunoksin koristeltu Lahden Työväen Teatterin takki 1920-30-luvulta ja toinen Svenska Teaternin huolellisesti räätälöity, laadukkaista materiaaleista valmistettu univormuntakki. Mielenkiintoinen yksityiskohta näyttelyssä on kurkistuskaappi, joka sisältää kiehtovan ja mielikuvituksellisen kokonaisuuden asusteita ja muita esineitä näyttämötaiteen ja oopperan maailmasta. Näyttely sisältää myös kokeilupukujen osion, jossa kävijä pääsee itse sovittamaan ylleen muutamia epookkipukuja.

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 18.2.–11.10.2020. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.