Taiteen voima – Harjavallan Seudun Taideseura ry 50 vuotta

1.11.2022-5.2.2023 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 1.11.2022 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu talvikauden näyttely Taiteen voima – Harjavallan Seudun Taideseura ry 50 vuotta. Näyttelykokonaisuus tuo yleisön nähtäville 50-vuotista historiaansa juhlistavan taideseuran jurytetyn juhlanäyttelyn museon Ilmari-salissa sekä seuran kunniajäsenten ja pitkäaikaisesti seurassa vaikuttaneiden taiteilijoiden näyttelyn museon kahvilassa. Taiteen voima -näyttelyn on juryttänyt FM, taidekasvattaja Marjo Siikavirta. Näyttely on avoinna yleisölle 5.2.2023 saakka.

Harjavallan Seudun Taideseura ry on perustettu Harjavallassa vuonna 1972. Yhdistyksen jäsenmäärä on sen 50 toimintavuoden aikana ollut tasainen ja tällä hetkellä jäseniä on kiitettävä määrä, 36 henkilöä. Taideseuran toiminta painottuu Keski-Satakuntaan, mutta jäsenistöä löytyy myös maakunnan rajojen ulkopuolelta. Taideseuran jäsenet ovat Harjavallan lisäksi Kokemäeltä, Nakkilasta, Eurasta ja Porista, mutta muutamia henkilöitä asuu myös pääkaupunkiseudulla. Taideseuran pitkään jatkunut ja vakaa toiminta on perustunut sen jäsenten vuosikymmenten mittaiselle aktiivisuudelle, sisukkuudelle ja innostukselle aihetta kohtaan. Nyt avautuvan näyttelyn nimellä Taiteen voima seura on halunnut tuoda esille toimintansa vakautta ja vahvuutta, sekä pitkään jatkunutta taivaltaan.

Taideseuran keskeisimmät toimintamuodot ovat aktiivinen näyttelytoiminta ja taideleiritoiminta. Jo pitempään taideseura on järjestänyt vuosittaisia näyttelyitä sekä vuosittaisen taideleirin jäsenilleen. Yhdistyksen tavoitteena on myös taideharrastuksen ja taiteen tuntemuksen lisääminen vaikutusalueellaan, joten leireille ovat olleet tervetulleita seuran ulkopuolisetkin osallistujat. Näyttelyiden ja leirien paikat ovat vaihdelleet. Myös Emil Cedercreutzin museossa on järjestetty useita taideseuran näyttelyitä menneiden vuosikymmenten aikana. Yhdistys on pitkän toimintansa aikana saanut jäsenikseen erilaisten tekniikoiden taitajia. Heidän monipuoliset taiteen tekemisen tapansa näkyvät myös nyt avautuvassa näyttelyssä. Taideseuran aktiiviseen toimintaan ja kehitykseen kohti nykypäivää sekä nyt avautuvaan näyttelyyn merkittävän panoksensa ovat antaneet yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Siirto, varapuheenjohtaja Ulla Lampinen ja sihteeri Kristiina Siirto-Honkanen.

Juhlanäyttelyn jurytetyssä osuudessa museon Ilmari-salissa esillä on 51 teosta 17:ltä taideseuran jäseneltä. Teoksista suurin osa on akvarelleja, akryyli- ja öljyväritöitä sekä keramiikkaa viiden viime vuoden ajalta, mutta mukana on myös vanhempia töitä. Näyttelyteosten aihepiireissä esille nousevat suomalaisen luonnon kuvat ja yksityiskohdat sekä ihminen osana elämänpiiriään ja ympäristöään, mutta lisäksi mukana on myös ripaus fantasian maailmaa.

Näyttelyn juryttäjä, FM, taidekasvattaja Marjo Siikavirta kertoo avautuvasta kokonaisuudesta seuraavasti: ”Taiteen kasvatuksen ammattilaiselle on suuri kunnia saada luottamus, jossa kokonainen taiteen tekemisen yhteisö antaa mahdollisuuden tarkastella ja muodostaa näyttelyn kautta kuva toiminnastaan. Harjavallan seudun taideseura on elinvoimainen ja kehittyvä yhdistys, jonka keskeisiä piirteitä ovat innokkuus, vahva myönteinen yhteishenki ja ryhmän sitoutuminen taiteen vuoropuheluun sekä jäsentensä, että taidetta vastaanottavan yleisön välillä. HST ei sulje ketään ulkopuolelle. Se toimii alustana, jossa ihmiset, ajatukset ja taiteen eri tekniikat liikkuvat vapaasti ja uutta luovana voimana. Tämän kaiken olen pyrkinyt tuomaan esille kuratoidessani näyttelyä.”

Museon kahvilassa esillä on näyttelyn toinen osio, joka sisältää seuran kunniajäsenten, perustajajäsenten ja pitkäaikaisesti seurassa vaikuttaneiden taiteilijoiden teoksia eri ajoilta. Mukana on teoksia muun muassa Maikki Haapalalta, Tuula Jutilta, Antti Lähdeaholta, Mirja Normala-Siirrolta ja Heimo Siirrolta. Näyttelyn jurytetty osuus sisältää teoksia taideseuran jäseniltä Oili Elo, Ulla Keski-Laturi, Anne Ketola, Hilkka Kotiranta, Päivi Kuoppala, Anja Lamminen, Ulla Lampinen, Hanni Malmi, Riitta-Liisa Mansikkamäki, Satu Nissi, Heli Piittala-Virtanen, Sanna Pitkäniemi-Toroska, Pirkko Rajahalme, Juha Siirto, Kristiina Siirto-Honkanen, Rita Valve ja Anja Vihervirta. Tervetuloa näyttelyyn!


Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Kuraattori Marjo Siikavirta, marjo.siikavirta@gmail.com.
Puheenjohtaja Juha Siirto, Harjavallan Seudun Taideseura ry, puh. 040 561 2074, siirtojuha@gmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.