Tähtiloistoa maneesin reunalla – Matkalla suomalaisen sirkuksen maailmassa

18.6.–24.9.2023 Emil Cedercreutzin museossa

 

Näyttelyn juliste

Sunnuntaina 18.6.2023 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu kesänäyttely Tähtiloistoa maneesin reunalla – Matkalla suomalaisen sirkuksen maailmassa. Näyttely esittelee suomalaisen sirkuksen historiaa ja nykypäivää alkuperäisesineistön, valokuvien, kirjallisuuden ja sirkustietouden kautta. Näyttely on syntynyt yhteistyössä alan kolmen asiantuntijan, Markku Aulangon, Peter Lindforsin ja Kari Niemisen kanssa, ja se perustuu heidän kokoelmilleen. Näyttely on avoinna 24.9.2023 asti.

Tähtiloistoa maneesin reunalla -näyttely tuo nähtäville museon kahteen suureen saliin laajan kokoelman esineistöä, valokuvia, kirjallisuutta ja sirkustietoutta. Esillä oleva materiaali on suurimmaksi osaksi peräisin kolmen sirkuksesta inspiroituneen ja vuosikymmeniä sirkusaihetta ja -keräilyä harrastaneen henkilön kokoelmista. Tamperelaiset Markku Aulanko ja Kari Nieminen sekä helsinkiläinen Peter Lindfors ovat tunnettuja asiantuntijoita alallaan. Mukana näyttelyssä on esineitä myös muista kokoelmista.

Näyttelyn esineistä suurin osa on tamperelaisen Markku Aulangon (s. 1947) hallinnoimia. Päivätyönsä IT-alalla tehnyt Aulanko aloitti sirkusesineistön keräämisen vuonna 1972. Aulanko tutustui sirkusmaailmaan ollessaan kesätöissä Linnanmäellä ja pikkuhiljaa aihe vei nuoren miehen mennessään. Myöhemmin Aulanko on paitsi kerännyt sirkusesineistöä, myös itse esiintynyt sirkuksen juontajana sekä kirjoittanut aiheesta runsaasti tietokirjallisuutta. Hän on myös ollut merkittävässä roolissa järjestämässä ensimmäistä suomalaista sirkusalan koulutusohjelmaa Turun ammattikorkeakouluun.

Näyttelyssä nähtävillä olevaan esineistöön kuuluvat muun muassa kahlekuningas, taikuri Timo Tuomivaaran kahleet, miekannielijä Alexander Casson miekka, akrobaatti Raimo ”Rake” Tammisen hajoava pyörä ja hänen avustajansa Airi Tammisen näyttäviä esiintymisasuja, akrobaatti Heikki Leppävuoren eli Pelle Valtterin yksipyöräiset, Pepita-norsun yhteenlaskutehtävissään käyttämät numerokyltit, laaja kokoelma sirkusaiheisia julisteita ja pienoismalleja eri ajoilta sekä Haminan teinisirkuksen harvinainen yksipyöräinen polkupyörä. Näyttelyssä esillä on myös tamperelaisen Sorin sirkuksen suloinen rekvisiittanorsu Siro Sulava, joka matkusti peräkärryllä Tampereelta Harjavaltaan näyttelyyn. Näyttely keskittyy sirkukseen, mutta luo näkökulmia myös sirkuksen, tivolin, tivolisirkuksen ja huvipuiston maailmaan sekä kertoo suomalaisen sirkuksen mielenkiintoisesta historiasta.

Näyttely sisältää myös runsain määrin upeaa valokuvamateriaalia sekä sirkuksen historiasta että nykypäivän upeista sirkustaiteilijoista. Valokuvat ovat suurelta osin tamperelaisen sirkusasiantuntijan ja taidokkaan valokuvaajan Kari Niemisen (s. 1944) ottamia. Jo nuoruudestaan alkaen sirkusaiheen parissa aikaa viettänyt Nieminen on ammatiltaan graafinen suunnittelija, mutta sen lisäksi hänellä on ollut erityinen mahdollisuus seurata esiintyvien taiteilijoiden maailmaa lähietäisyydeltä ja sisäpiiristä työskennellessään Särkänniemen huvipuiston päällikkönä 1970-luvulla ja Sirkus Finlandian mainossuunnittelijana 1991-2020.

Tähtiloistoa maneesin reunalla -näyttely esittelee esineistön ja valokuvien ohessa monipuolisesti myös suomalaiseen sirkukseen liittyvää kirjallisuutta ja tuo esille esimerkkejä ulkomaalaisesta sirkuskirjallisuudesta. Nähtävillä olevan kirjallisuuskokonaisuuden omistaa ja on näyttelyyn valinnut helsinkiläinen kirjastonhoitajana elämäntyönsä tehnyt sirkusasiantuntija Peter Lindfors (s. 1947). Näyttelyssä esillä on muun muassa vanhin suomalainen sirkusaiheinen kirja sekä aivan uusimpia esityksiä aiheesta.

Edellä mainittujen kokonaisuuksien ohessa yksi näyttelyn erityinen anti yleisölle liittyy sen sisältämään sirkustietoon ja -tarinoihin, joissa esille pääsee sirkusasiantuntijoiden ääni. Esineistö ja kuvat ovat konkreettisia esimerkkejä tarinoista, joiden syntytilanteita Aulanko, Lindfors ja Nieminen ovat usein olleet todistamassa omin silmin ja lähietäisyydeltä. Emil Cedercreutzin museolla on ilo ja kunnia tarjota yleisölle tänä kesänä ainutlaatuinen mahdollisuus päästä näkemään nämä harvoin julkisesti esillä olevat kokoelmat sekä valokuvat lähietäisyydeltä ja kuulemaan niitä koskevat upeat tarinat. Kesänäyttely Tähtiloistoa maneesin reunalla on avoinna 24.9.2023 saakka. Lämpimästi tervetuloa sirkuksen maailmaan!

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Sirkusasiantuntijat Markku Aulanko, markku.aulanko@kolumbus.fi, Peter Lindfors, peterpulterilindfors@gmail.com ja Kari Nieminen, reklaami@icloud.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.