Tahdon, tahdon – Hääpukuja Harjavallan maa- ja kotitalousnaisten kokoelmista

28.2.-28.5.2023 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 28.2.2023 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu kevätkauden näyttely Tahdon, tahdon – Hääpukuja Harjavallan maa- ja kotitalousnaisten kokoelmista. Näyttely on maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksen ja Emil Cedercreutzin museon yhdessä tuottama kokonaisuus, joka tuo esille yli neljäkymmentä hääpukua yhdistyksen jäsenten kokoelmista 1900-luvun alusta nykypäivään saakka. Mukana on myös muuta häihin liittyvää esineistöä. Näyttely on avoinna 28.5.2023 asti.

Harjavallan maa- ja kotitalousnaiset ry:n näyttely Tahdon, tahdon tuo yleisön nähtäville yhteensä 44 hääpukua sekä muuta häihin liittyvää esineistöä ja valokuvia yhdistyksen jäsenten ja heidän sukujensa henkilökohtaisista kokoelmista. Esille tuleva materiaali on kerätty talven 2022-2023 aikana. Hääpukujen ohella nähtäville tulee myös niihin kuuluvia asusteita ja kenkiä, koruja, koristeita, päähineitä, huntuja, seppeleitä ja käsineitä. Yksi puvuista on lainattu näyttelyyn Satakunnan museon kokoelmista, mutta myös se on aikanaan kuulunut yhdistyksen jäsenelle. Tämä puku on 1900-luvun taitteesta ja se on näyttelyn vanhin hääpuku. Näyttelyn uusin puku puolestaan kuuluu syksyn 2022 morsiamelle. Näyttely kattaa kaikkiaan noin 120 vuoden mittaisen jakson hääpuvun satakuntalaista historiaa.

Näyttelyyn valitut hääpuvut sijoittuvat käyttöajankohtiensa puolesta eri aikoihin 1900-lukua ja 2000-lukua. Jokainen 1900- ja 2000-luvun vuosikymmenistä on edustettuna näyttelyssä lukuun ottamatta 1920-lukua, jonka pukua näyttelyyn ei etsinnästä huolimatta löydetty. Suurin osa näyttelyn puvuista sijoittuu lähelle nykyaikaa ja viimeisen neljänkymmenen vuoden ajalle. Tälle ajanjaksolle ominaisen hääkulttuurin runsauden, suurten häiden, röyhelön, tyllin ja laahusten rinnalla näyttely esittelee myös vanhempaa hääkulttuuria alkaen 1900-luvun alkupuolelta. Silloin hääpuku varsinkin talonpoikaismorsiamella saattoi olla hyvinkin yksinkertainen ja vaatimaton, eikä välttämättä väriltään valkoinen. Näyttely kertoo myös hääpukujen muodista ja tyylistä eri aikakausina.

1900-luvun alun vuosikymmeniltä näyttelyssä on määrällisesti vähemmän pukuja, mutta esillä olevat puvut ovat sitäkin upeampia esimerkkejä oman aikansa käsityötaidosta ja naisten hääpukeutumisesta. Vanhat puvut ovat näyttelyssä oman aikakautensa kirkkaita timantteja ja upeita löytöjä yhdistyksen jäsenten kokoelmista, mutta samalla myös arkisia esimerkkejä hääkulttuurin muutoksesta. Kaikkia näyttelyn pukuja yhdistää se, että niihin nivoutuu lukuisia kauniita kertomuksia kantajiensa onnen ja rakkauden hetkistä. Pukuihin liittyviä kertomuksia ja muistoja näyttely esittelee tekstein ja kuvin. Valokuvilla on näyttelyssä tärkeä rooli ja suurimmasta osasta näyttelyn pukuja nähtävillä on myös valokuva puvusta kantajansa yllä. Näyttely on matka hääpukujen historiaan, mutta samalla matka monen ihmisen elämän suurimpaan päivään.

Pukujen lisäksi esille tulee muutakin hääkulttuurista eri aikoina kertovaa esineistöä, kuten kutsuja, onnittelukortteja, häämakeisia, asusteita, kenkiä, vanhoja vihkiraamattuja ja kihlasilkki, sormuksia, rakkauskirjeitä, sähkeitä, kuivakukkakimppuja ja häävideoita. Koskettavimpia yksittäisiä esineitä näyttelyssä ovat sota-ajan rautasormukset. Harjavallan maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Margit Kurru on tyytyväinen näyttelykokonaisuuteen: ”Näyttelyn kokoaminen Harjavallan maa- ja kotitalousnaisten jäsenten kokoelmista on ollut helppoa, koska innostus on ollut suurta. Suuri onni on tietysti se, että pukuja on säilytetty seuraavillekin sukupolville. Näyttelyjulisteen hääpari on sotavuosilta. Se muistuttaa menneisyydestä, mutta myös nykyisyydestä”, hän sanoo.

Harjavallan maa- ja kotitalousnaiset ry on perustettu Harjavallassa vuonna 1936. Tällä hetkellä yhdistyksessä on jäseniä 97. Yhdistyksen toiminta on ollut aktiivista ja monipuolista koko sen historian ajan. Yhtenä monista toimintamuodoista ovat olleet näyttelyt, joita yhdistys on viime vuosikymmenten aikana järjestänyt useita eri paikoissa. Emil Cedercreutzin museolla yhdistys on aikaisemmin pitänyt kolme näyttelyä: ryijy-, kastepuku- ja lelunäyttelyt. Nyt avautuva hääpukunäyttely Tahdon, tahdon on avoinna 28.5.2023 saakka. Tervetuloa!


Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Puheenjohtaja Margit Kurru, Harjavallan maa- ja kotitalousnaiset ry, puh. 044 266 2712, margit.kurru@sata.fi.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.