Studio 1851: Maaginen maailma -näyttelyn juliste.

STUDIO 1851: MAAGINEN MAAILMA
20.5.-19.9.2021 Emil Cedercreutzin museo

Torstaina 20.5.2021 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautuu kesäkauden näyttely Maaginen maailma. Näyttely esittelee yleisölle porilaisen historiallisiin kuvausmenetelmiin erikoistuneen valokuvaamo Studio 1851:n uniikkeja, yli 160 vuotta vanhalla kuvausmenetelmällä valmistettuja potretteja. Näyttely on avoinna museon Herman-salissa 19.9.2021 saakka.

Studio 1851:n ovat perustaneet vuonna 2015 porilainen valokuvaaja Tuomas Sinkkonen ja FM Aliisa Sinkkonen. Valokuvaamon ominainen tyyli perustuu sen erityiseen, vanhaan kuvaustekniikkaan. Studio 1851 valmistaa valokuvansa ainutlaatuisella, vuonna 1851 kehitetyllä märkälevy-kollodion-kuvausmenetelmällä, jossa kuva otetaan vanhalla paljekameralla ja potretti valmistuu heti kuvauspaikalla suoraan alumiini- tai lasilevyn päälle. Täysin käsityönä tapahtuva kehitysprosessi ja kemikaalien levittäminen luovat jokaiselle märkälevykuvalle sen ainutlaatuisen luonteen. Tämä näkyy esimerkiksi levyn reunoille muodostuvana aaltoilevana rosoisuutena, niin sanottuina virheinä, jotka kuitenkin tekevät valmiista kuvasta niin omintakeisen ja ainutlaatuisen. Jokainen tällä tekniikalla taltioitu valokuva on oma uniikki teoksensa.

Tänä kesänä Emil Cedercreutzin museolla on ilo esitellä yleisölle Studio 1851:n Maaginen maailma -kesänäyttely, johon valittu valokuvien kokonaisuus edustaa studion kuvia viimeisen kuuden vuoden ajalta. Mukaan on valittu kattaus erilaisia otoksia studion historiasta. Mukana on kuvia studion alkuaikojen ensimmäisistä potreteista viimeisimpään, viime viikolla julkaistuun kuvaan saakka. Näyttely koostuu erikokoisista alumiini-, akryyli- ja lasilevyille tehdyistä alkuperäiskuvista sekä fineart-vedoksista.

Maaginen maailma -näyttely on aiheensa tiimoilta tunnelmallinen matka Studio 1851:n kuvalliseen kerrontaan. Näyttelyssä aika ja paikka hämärtyvät vanhan kuvausmenetelmän taltioidessa nykymaailman ihmisiä. Esillä on valokuvia muun muassa julkisuudessa tutuista henkilöistä, studion asiakkaista ja suomalaisista nykynoidista. Oma osansa näyttelyn kuvissa on myös kasvottomilla hahmoilla, mystisyyttä henkivillä naamiokuvilla ja niihin liittyvillä tulkinnoilla, jotka katsoja kohtaa näyttelyssä omaa todellisuuttaan vasten. Vaikutteita näyttelyssä oleviin kuviin on saatu länsimaisesta esoteriasta, noituudesta, magiasta ja populaarikulttuurista. Näyttelyn tunnelma henkii mystiikkaa ja ajattomuutta, toisaalta eri aikojen kerroksellisuutta ja toisaalta hylättyä, rinnakkaisen todellisuuden tunnelmaa.

Studio 1851:n kuvia yhdistää vanhoille valokuville ominainen juhlava, arvokas ja vakava tunnelma sekä vähäeleisyys. Hymyjen puuttuminen ja vakavuus puhuttelevat nykypäivän katsojaa sekä johdattavat valokuvauksen historiaan. Nykypäivänä valokuvaus on älypuhelinten myötä jokapäiväistä, mutta historiassamme kiertävän valokuvaajan saapuminen taloon oli suuri ja jännittävä tapaus, joka toi ajan kuviin vakavat ilmeet ja arvokkaan tilanteen tunnelman. Maaginen maailma -näyttelyn kuvissa katsoja voi sukeltaa menneeseen maailmaan, pysähtyneeseen huoneeseen, jossa kuvat on sijoitettu vanhan salin pöydän ja huonekalujen keskelle. Salissa ei enää ole asukkaita, vaan vain jälkeen jääneitä muistoja heistä. Taustalla kuuluva gramofoni soi menneen maailman unohdettua tunnelmaa.

Tervetuloa näyttelyyn!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Valokuvaaja Tuomas Sinkkonen & FM Aliisa Sinkkonen, Studio 1851, 050 303 8369, info@studio1851.fi, www.studio1851.fi.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.