MMM
Materia, maisema, maalaus
Tai: Materiaalinen, maisemallinen, maalaaminen

Kolme m-kirjainta. Kolme sanaa, kuin kolmijalkainen tuoli. Lypsyjakkara tai synnytyspalli: jos yksi jalka katkeaa, koko tuoli kaatuu.
Kolme jalkaa, kuin Goethen kolme perusväriä.
Kolminaisuus: punainen, sininen, keltainen.
Niin kuin ihminenkin on kolminainen: ruumis, mieli, sielu.
Meidän täytyy syödä, aistia ja tuntea, ja sen lisäksi tiedostaa oma ihmisyytemme.

Viime näyttelystäni kirjoitin:

“Minä olen maisema. Olemme syntyneet maisemasta. Uinuvana leijuvasta tyhjyydestä, kaikkeudesta. Ravitsevasta substanssista, taivaallisesta lihaliemestä ja kaurapuurosta, josta olemme hitaasti erkaantuneet ja muodostuneet. Kaipaan usein sitä, että saisin jälleen yhtyä siihen, mistä olen irronnut. Kaipuu on liikkeelle paneva voima. Niin kuin mielikuvitus. Kuvittelen olevani puu, puu maisemassa, tai itse maisema. Tunnen rintakehässäni ukkosen jyrinän ja porottavana paahtavan alangon auringon, kasvoillani – maisemassani – suomalaisen tihkusateen. Toisinaan olen yhtä täydenkuun kanssa.

Hidastan tahtia, tavoitan tähtien rytmin, en ole enää ihminen vaan maisema.
Sitten astun takaisin, keitän kahvit, palaan ihmisten puuhiin.
Maalaan maisemaa, maisemaa joka olen minä, ja yhtä hyvin sinä, niin kuin jokainen meistä alunperin on.

Samaistun maisemaan. Katson itseäni katsomassa maisemaa.
Maalari havainnoi ja maalaa tunnelmaa, muotoja, tekee havainnoinnistaan näkyvää.
Tällaisen valppauden mahdollisuus on annettu meille kaikille. Olla valppaana havainnoimalla itse. Ehkä kulttuurimaisema syntyy, kun tarpeeksi monet kunnioittavat maisemaa oivaltavasti havainnoiden?

Mistä syntyy materiaalisuus? Maisema on materiaa, niin kuin myös havainnoija itse, ja taideteos on henkisen havainnoinnin materiaksi muokkaamista.
Ovatko keltainen, sininen ja punainen materiaa vielä silloinkin, kun ne kantavat havainnointia, vai vain silloin, kun ne puristuvat ulos maalituubista?
Muuttuuko Goethen kolminaisuus henkiseksi substanssiksi silloin kankaalla?

Rakastan maalaamista, niin kuin kaikkea käsillä tekemistä, asioiden maailmaan saattamista. Kaivamista puutarhassa, maalaamista, ruoanlaittoa. On lahja saada tehdä jotain tyhjästä.

Anna Makovecz: “Minä olen maisema”, installaatio, 2016-2019

© Anna Makovecz