Rakkautta ja romantiikkaa – Teoksia Suomen Gallupin Säätiön kokoelmista

29.3.-10.7.2022 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 29.3.2022 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu kevätkauden näyttely Rakkautta ja romantiikkaa. Näyttely esittelee yleisölle Suomen Gallupin Säätiön kokoelmista koostetun kokonaisuuden suomalaista naivistista taidetta. Näyttelyn teokset luotaavat samalla naivismin historiaan ja johdattavat katsojan tutustumaan tämän hurmaavan taiteenlajin vuosikymmeniin Suomessa. Rakkautta ja romantiikkaa -näyttelyn on kuratoinut säätiön taideasiantuntija Seppo Salmi. Näyttely on avoinna yleisölle museon Ilmari-salissa 10.7.2022 saakka.

Suomalaisen naivismin synnyllä on mielenkiintoinen tarina. Viisikymmentä vuotta sitten taidemaailmassa puhalsivat uudet tuulet, jotka kohauttivat silloista suurta yleisöä. Abstraktia ja minimalistista kuvataidetta saatettiin pitää aluksi outona tai käsittämättömänä ja samalla perinteisten taidekäsitysten rinnalle syntyi uudenlaisia tulkinnan tapoja. Kun vuonna 1972 Amos Andersonin taidemuseo järjesti näyttelyn Kuvia Suomesta, jossa vanhasta kirkko- ja kansantaiteesta kumpuavat työt esittivät tunnistettavia asioita, yleisössä tapahtui kohahdus ja näyttelyn teokset puhuttelivat. Mukana oli taidekoulutuksen saaneita ammattilaisia, mutta useimmat taiteilijoista olivat anonyymejä tai itseoppineita, tuntemattomia nimiä. Näyttely synnytti ennennäkemättömän naivismibuumin, jonka seurauksista pääsemme nauttimaan myös tänä keväänä Emil Cedercreutzin museon Rakkautta ja romantiikkaa -näyttelyssä. Viisikymmentävuotisen matkan kohti nykyhetkeä kulkenut naivismi on tänä päivänä laajasti yleisöä kiinnostavaa taidetta ja nykypäivänä naivistitaiteilijoita on jo satamäärin. Menneen ajan kuvaukset sievine pihapiireineen, arkisine askareineen ja humoristisine ihmishahmoineen täyttävät yleisön sydämet.

Tänä keväänä Emil Cedercreutzin museolla on suuri kunnia esitellä yleisölle Suomen Gallupin Säätiön kanssa yhteistyössä toteutettu ja sen kokoelmista koostettu hurmaava ja rouhea näyttely. Noin kuusisataa teosta sisältävä Suomen Gallupin Säätiön kokoelma on saanut alkunsa vuonna 1974. Sinä vuonna Suomen Gallup Oy:n toimitusjohtaja Jouko Jokinen asteli sattumalta taiteilija Martti Innasen näyttelyyn. Näyttelyssä Jokinen törmäsi Innasen teokseen Einari Kääriäinen soittaa haitaria Kheopsin pyramidin avajaisissa. Törmäys aiheutti tyrmäyksen, jonka seurauksena kaupat teoksesta syntyivät ja taiteilija kantoi maalauksensa Jokisen kotiin. Tästä alkoi ystävyys, yhteistyö ja avunanto, jota kesti Innasen kuolemaan asti. Emil Cedercreutzin museolla on ilo kertoa, että myös tämä merkityksellinen Martti Innasen teos on nähtävillä nyt avautuvassa näyttelyssä. Jokisen innoittamana Suomen Gallup Oy hankki jatkossa satamäärin naivismia koti- ja ulkomaisista näyttelyistä. Kysyttäessä miksi näin toimittiin, Jokinen vastasi: ”Huvin vuoksi! Hankittu taide sijoitettiin yhtiön toimitiloihin. Naivismi synnytti työntekijöissä iloa ja hyvää mieltä. Paransi työtehoa ja viihtyvyyttä.” Vuonna 1999 yhtiö lahjoitti kokoelmansa perustamalleen säätiölle. Suomen Gallup Oy toimii nykyisin nimellä Kantar TNS Oy.

Emil Cedercreutzin museon Rakkautta ja romantiikkaa -näyttelyn on kuratoinut säätiön taideasiantuntija Seppo Salmi. Näyttelyn kantavaksi voimaksi muodostuivat ihmisen elämän hetket – ilon, onnen, yhdessäolon, vapauden ja rakkauden kuvat. Salmi kertoo teeman synnystä: ”Ensin suunnittelin näyttelyä, joka kuvaa ihmisiä arkisissa askareissaan, mutta sitten pari vuotta kestänyt pandemia alkoi vaikuttaa minuun kesken työn. Pakollinen eristäytyneisyys ja yhteisöllisyyden puute alkoivat vaatia toisenlaista kuvakerrontaa. Arkisten kuvien sijaan mieleeni alkoi nousta kuvia täynnä iloa, vapautta ja yhdessäoloa. Arjen tilalle vyöryi elämän iloisempi puoli. Iloisia kuvia kohtaamisista, onnea tavoittelevista ihmisistä. Ihmisistä, joilla on haaveita ja toiveita. Tämä näyttely koostuu kuvista, jotka ovat täynnä rakkautta ja romantiikkaa”.

Näyttely sisältää noin kolmekymmentä teosta taiteilijoilta Anita Backlund, Håkan Brunberg, Annukka Grönlund, Anna-Liisa Hakkarainen, Pentti Happonen, Enni Id, Martti Innanen, Alice Kaira, Reijo Kivijärvi, Nikolai Lehto, Pirkko Lepistö, Jarkko Peltonen, Lea Pihkala, Anja Santala, Seija Toivola-Koski, Pertti Ylinen. Tervetuloa näyttelyyn!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Kuraattori Seppo Salmi, Suomen Gallupin Säätiö, puh. 045 652 1753, seppo@suomangallupinsaatio.fi.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.