Purppurabaldakiini I – Pirjo Hamm-Hakamäen retrospektiivinen taidenäyttely

24.10.2023–4.2.2024 Emil Cedercreutzin museossa

Juliste, Pirjo Hamm-Hakamäen näyttely

Tiistaina 24.10.2023 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu euralaisen taiteilijan Pirjo Hamm-Hakamäen retrospektiivinen taidenäyttely Purppurabaldakiini I. Näyttely esittelee tekijänsä upeaa viisikymmentävuotista taiteilijanuraa temaattisin kokonaisuuksin ja on avoinna yleisölle 4.2.2024 saakka.

”En voi elää ilman värejä, koska se on kieli, jota puhun ja ilma, jota hengitän.” (Pirjo Hamm-Hakamäki, 2023)

Kuvataiteilija Pirjo Hamm-Hakamäki (s. 1952) on tullut pitkällä taiteilijanurallaan suurelle yleisölle tunnetuksi vahvoista ja leiskuvan värikkäistä öljyvärimaalauksistaan, pastellitöistään, tussipiirustuksistaan, installaatioistaan ja performansseistaan. Hamm-Hakamäen väripaletissa katsojan valloittavat taiteilijan tyylille ominaiset vahvat oranssit, keltaiset, purppurat ja punaisen sävyt, joiden synnyttämä maailma kumartuu näyttelyssä kuin kupoli katsojansa ylle ja vie hänet teosten kertomien tarinoiden syleilyyn.

Emil Cedercreutzin museossa nyt avautuva Hamm-Hakamäen retrospektiivinen näyttely Purppurabaldakiini I on matka taiteilijan omakohtaiseen menneisyyteen ja nykypäivään. Näyttelyn teokset ovat valmistuneet eri aikoina hänen uransa varrella 1970-luvulta alkaen nykypäivään saakka. Uusimmat teokset on maalattu tänä vuonna. Teosten aihepiiri on perua taiteilijan runsaasta elämänkokemuksesta. Teosten näyttämöinä ja henkilöhahmojen taustoina toimivat Italian renessanssi, Katalonian kulttuuri ja antiikin tarusto. Katsoja johdatetaan maailmaan, jossa Välimeren kulttuurit, valo, aurinko ja värien hehku kohtaavat kehollisuuden ja suuret tunteet. Näyttelyn teokset liikkuvat Espanjan ja Italian kulttuurien sekä kirjallisuuden ja taiteen virtauksissa, mutta samalla niiden ytimessä on ennen kaikkea tunteiden maailma. Teokset tutkivat suuria tunteita ja elämänkokoisia teemoja – rakkautta, kuolemaa, pettymyksiä, surua, intohimoa, elämää, voimaa ja uudestisyntymää. Teokset ymmärtävät ihmisen henkilökohtaisen kokemuksen ja elämän erilaisuuksia.

Purppurabaldakiini I -näyttelyn useissa teoksissa katseen kohteena ja kokijan asemassa on nainen – tunteellinen, elävä, oikea, voimakas ja voimaantuva, intohimoinen, mutta samalla haavoittuva, ajatteleva ja surumielinen. Maalausten päähenkilöiden silmissä näkyvät heidän elämänsä kokemukset, tunteet ja tapahtumat. Pirjo Hamm-Hakamäki tuo töissään esille naisena olemisen riemun ja tuskan sekä elämisen intohimon, joka samalla on myös taiteilijan työskentelyn perusta. Teosten tunnelataus on suuri ja ne ovat vahvasti tunteellisia taiteilijalle, jolle tunteet ovat elämän ydin ja värien kieli on tunteiden kieltä. Katsojalle teokset puolestaan antavat mahdollisuuden reflektoida omaa itseään ja omia tunteitaan. ”Olen aina toivonut, että kun ihminen katsoo maalaustani, tulee hänelle tunne siitä, että maalaus on häntä vahvempi, jolloin maalaus ei käperry kuoreensa, vaan huokuu ulospäin energiaansa ja luovuttaa sitä katsojalle, antaen hänelle rohkeutta ja voimaa kohdata elämää. Koen onnistumista, kun katsoja saa töistäni itselleen paljon. Ihminen voi käyttää energian itseensä omassa elämässään”, Hamm-Hakamäki avaa ajatustaan.

Nyt avautuva retrospektiivinen näyttely koostuu teemoista, jotka ovat aina olleet osa Pirjo Hamm-Hakamäen työtä ja elämää. Ei-kronologisessa järjestyksessä olevat teemat kuvastavat taiteilijan aihepiirejä, joihin hän on kertonut palaavansa usein vuosikymmentenkin jälkeen uusissa konteksteissa. Näyttelyn temaattiset kokonaisuudet ovat Venetsia, tuskan hetket, Firenzen renessanssielämä, Katalonian pastellimaalaukset, flamenco, tanssiminen ja klassisen musiikin elämykset. Lisäksi esille näyttelyyn tulee Hamm-Hakamäen Purppurabaldakiini-runoteoksen originaalipiirustukset, jotka käsittelevät runojen aiheita. Osa näyttelystä on esillä myös museon Emil-salissa, johon esille tulee taiteilijan abstrakteja maalauksia eri ajoilta, vanhimmat niistä vuodelta 1971. Kahvilaan esille asetetut maalaukset puolestaan liittyvät antiikin Pompeijiin ja Roomaan.

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 24.10.-4.2.2024. Tervetuloa!

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Kuvataiteilija Pirjo Hamm-Hakamäki, puh. 040 825 9180, pirjo.hammhakamaki@gmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.