⭐️ TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 1. Nukkekotiharrastaja Seppo Heino, Kokemäki

⭐️ Emil Cedercreutzin museo ja museon kevätnäyttely ”Minimaailmat – Satakuntalaisia nukkekotiharrastajia” ovat toistaiseksi suljettuja yleisöltä koronavirustilanteen leviämisen vuoksi. Vaikka museoon ja näyttelyyn ei nyt pääse, tuo Emil Cedercreutzin museo tulevien viikkojen aikana Minimaailmat-näyttelyn nukkekoteja ja niiden tekijöitä yleisön nähtäväksi digitaalisin keinoin museon sosiaalisen median sivuilla ja verkkosivuilla. ”Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa” -julkaisusarjan ensimmäisessä osassa esillä on nukkekotiharrastaja Seppo Heino ja hänen tekemänsä kolme nukkekotia.

⭐️ ”Olen kokemäkeläinen nukkekotiharrastaja, joka tutustui nukkekotien rakentamiseen vuonna 2010. Olen koko ikäni tehnyt paljon puutöitä ja käsillä tekeminen on aina ollut minulle mielekästä. Tämän ominaisuuden perin äidiltäni. Eräänä päivänä vuonna 2010 vierailin Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa, jossa oli silloin avoinna nukkekotiaiheinen vaihtuva näyttely. Tuossa näyttelyssä sain tartunnan tästä mielenkiintoisesta harrastuksesta”, Seppo Heino kertoo harrastuksensa taustasta ja alusta.

⭐️ ”Uudestaan näyttelyssä vierailtuani ajatukseni vahvistui ja lopulta tein itselleni ensimmäisen oman nukkekodin rungon. Mitään piirustuksia minulla ei ollut, vaan lähdin vain noudattamaan ajatuksissani ollutta ajatusta talosta. Myös tämän jälkeen syntyneet nukkekotini ovat kaikki itse tehtyjä ja niiden sisustuksestakin suurin osa on itse tekemääni” Heino jatkaa.

⭐️ Aiheet rakentamiinsa taloihin Seppo Heino on saanut lähipiiristään ja monet nukketaloistaan hän onkin tehnyt varta vasten lahjaksi perheenjäsenilleen. Innoitusta rakentamiensa talojen huoneisiin hän on saanut ympäristöstään, olemassa olevista rakennuksista ja paikoista sekä muun muassa lehtien interiöörikuvista. Hänen nukkekotinsa kuvaavat realistisesti olemassa olevia rakennuksia ja huoneita.

⭐️ ”Kuvissa esillä on kolme tekemääni kokonaisuutta, joista yksi kuvaa Tulkkilan ala-asteen eilispäivän luokkaa, toinen äitiysneuvolan vastaanottohuonetta ja kolmas takkahuonetta sekä saunaa pesutiloineen. Koululuokkaan ja neuvolan huoneet liittyvät tyttäriini, jotka ovat ammateiltaan opettaja ja terveydenhoitaja. Pesuhuoneen, saunan ja takkahuoneen kokonaisuuteen alkuperäisidea syntyi interiöörikuvasta, jonka näin lehdessä ja jota lähdin kehittämään eteenpäin” hän kertoo.

⭐️ Tutkimusmatka Minimaailmoissa -sarjan seuraava osa julkaistaan Emil Cedercreutzin museon Facebook-sivulla ensi viikolla.

⭐️ Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Seppo Heinon nukkekodeista. Kuvat ja julkaisu © Seppo Heino ja Emil Cedercreutzin museo.