TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 13. Nukkekotiharrastaja Tina Viberg, Harjavalta

🌿 Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -sarjan kolmannessatoista jutussa esillä on nukkekotiharrastaja Tina Viberg Harjavallasta.

🌿 Tina Vibergin nukkekotiharrastus alkoi noin kymmenen vuotta sitten. ”Olen lähes koko ikäni Harjavallassa asunut käsitöiden harrastaja. Lapsena minulla oli pappan tekemä nukkekoti, joka on vuosien varrella kulkeutunut mukanani varastosta toiseen. Vuonna 2010 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa oli nukkekotinäyttely, minne siskoni kanssa toimme silloin 6-vuotiaan tyttäreni. Tytär olisi jo lähtenyt kotiin, mutta siskoni kanssa vielä ihastelimme näyttelyssä olevia taloja. Tuosta näyttelystä iski kipinä. Kotona vanha nukkekoti kaivettiin varaston periltä esille. Siten kaikki alkoi minun kohdallani. Harrastus on nyt kestänyt kymmenen vuotta eikä loppua näy. Minulla on tällä hetkellä seitsemän nukkekotia ja seitsemän pienoishuonetta, jotka kaikki ovat enemmän tai vähemmän keskeneräisiä”, Viberg kertoo.

🌿 Emil Cedercreutzin museossa parhaillaan avoinna olevaan näyttelyyn Viberg toi nähtäväksi lelukauppaa kuvaavan pienoishuoneen ja Vaaleanpunaisen talon. ”Lelukauppaboksi sai alkunsa, kun sain siskoltani vuoden 2017 lopussa haasteen: boksiin piti joka viikko tehdä jotain ja lähettää kuva hänelle. Siskoni, joka myös on nukkekotiharrastaja, seurasi bloginsa julkaisuissa kolmen pienoishuoneeni valmistumista. Myöhemmin aloin itsekin päivittää sosiaaliseen mediaan kuvia nukkekodeistani ja niiden sisustuksesta”, Viberg kertoo.

🌿 ”Erilaisia leluja oli vuosien varrella kertynyt, eivätkä kaikki löytäneet paikkaansa nukkekodeista, joten päätin tehdä Lelukaupan yhdessä tyttäreni kanssa. Vuosi vierähti nopeasti, eikä boksi ehtinyt siinä ajassa valmistua, vaan sitä päivitellään edelleen. Uusia lelujakin tulee lisää ostettua tai tehtyä, nyt kun on paikka, mihin niitä voi laittaa. Tosin aika täyttä alkaa jo tässä lelukaupassa olla”, Viberg hymyilee iloisena.

🌿 Lisäksi näyttelystä löytyy Vibergin tekemä Vaaleanpunainen talo. ”Se talo tulee muuttumaan vielä paljon. Talo on kutakuinkin sisustettu, mutta tavaroiden on tarkoitus vaihtua tai niitä on tarkoitus korjata vaaleanpunaisiksi. Ja toki kaikkea uuttakin lisätään sen mukaan, kun jotain kivaa löytyy. Seinätkin tullaan remontoimaan, mutta väri on vielä auki. Idea lähti siitä, että vaaleanpunainen on lempivärini ja haluisin ostella kaikkea pientä ja kivaa sen värisenä. Päätin sijoittaa ne yhteen taloon” tekijä kertoo.

🌿 Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Tina Vibergin nukkekodeista. Kuvat ja julkaisu © Tina Viberg ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Tina Viberg ja Emil Cedercreutzin museo.