TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 4. Nukkekotiharrastaja Sirkka Leivo-Jokimäki, Pori

🌿 Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -julkaisusarjan neljännessä osassa esillä on nukkekotiharrastaja Sirkka Leivo-Jokimäki ja hänen pienoishuoneensa.

🌿 Porilaiselle Sirkka Leivo-Jokimäelle käsillä tekeminen ei ole vain harrastus, vaan elämäntapa. ”Jos pitäisi mainita mitä olen harrastanut, se lista olisi niin pitkä, että pitäisi listata ne, mitä en ole harrastanut. Käsilläni olen aina tehnyt, 3-vuotiaasta lähtien. Jo 5-vuotiaana kudoin vanttuun, johon rakas, jo edesmennyt äitini kutoi peukalon. Tämä vantus on rakkain aarteeni”, hän kertoo.

🌿 ”Varsinaisen kyteneen kipinän nukkekotiharrastukseeni sytytti Porin kaupunginkirjastossa vuonna 2006 ollut näyttely, jota kävin katsomassa. Sen myötä tutustuin tähän nukkekotiharrastajien ryhmään”, hän muistelee. Nukkekodit ja minimaailmat ovat tulleet tutuiksi Leivo-Jokimäelle myös opetustyön muodossa. ”Opetan Porin kansalaisopistossa nukkekotikalusteiden ja -tarvikkeiden tekoa. Menossa on nyt kahdestoista vuosi. Itselläni on kolme kappaletta suuria nukkekoteja ja noin kaksikymmentä kappaletta eri teemojen mukaisia roomboxeja eli pienoishuoneita. Niitä toin esille myös tähän näyttelyyn.”

🌿 Pienoishuoneiden hyviä puolia ovat niiden tarjoamat rajattomat mahdollisuudet, sillä huoneen voi luoda ja rakentaa melkeinpä mihin tahansa runkoon. Sirkka Leivo-Jokimäki on rakentanut minimaailmojaan muun muassa avainkaappiin, ketsuppipulloon ja kyljelleen aseteltuihin teekuppeihin. ”Usein varsinkin minimaailman ollessa kyseessä minulta kysytään, että miten hermot kestävät tehdä noin pientä. Vastaan tietenkin, että näissä hermot lepäävät. Mitä pienempi, sitä mielenkiintoisempi”, hän kertoo.

🌿 Nukkekotiharrastukseen ihastuminen on Leivo-Jokimäelle tuttu kokemus hänen opettamiltaan kursseilta. ”Syksyisin opistoon kurssilleni tulee naisia, jotka eivät ole aikaisemmin harrastaneet minijuttuja. Ja kun ollaan keväässä, niin voi, miten innokkaita, taitavia ja idearikkaita taitureita heistä onkaan tullut. Näin tämä harrastus vie mukanaan ja minisilmäsi aktivoituu”, hän toteaa innostuneena ja jatkaa: ”Tämän jälkeen katselet maailmaa minisilmällä ja mietit, mitä kaikkea kivaa voisi tuosta ja tuosta saada. Jos näet ihmisen pysähtyneenä paikalleen ja vaikuttavan ehkä vähän poissaolevalta, niin todennäköisesti hän on minimaailmaharrastaja, joka on juuri oivaltanut uuden idean toteutettavaksi nukkekotiinsa.”

🌿Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Sirkka Leivo-Jokimäen pienoishuoneista. Kuvat ja julkaisu © Sirkka Leivo-Jokimäki ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Sirkka Leivo-Jokimäki ja Emil Cedercreutzin museo.