TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 11. Nukkekotiharrastaja Sinikka Sinervä, Merikarvia

🌷 Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -sarjan yhdennessätoista jutussa esillä on nukkekotiharrastaja Sinikka Sinervä Merikarvialta.

🌷 Sinikka Sinervä sai kipinän harrastukseensa aikuisiällä. ”Meillä kotona oli nukkekoteja molemmilla tyttärilläni ja nuorimmaiselle teimme itse Barbin nukkekodin hänen ollessaan 4-vuotias. Myöhemmin Raunelan Kerttu aloitti nukkekotien valmistuskurssin Merikarvialla. Osallistuin tuolloin kurssille ja siitä kaikki lähti minun kohdallani liikkeelle”, Sinervä kertoo ja viittaa puheessaan toiseen Minimaailmat-näyttelyn nukkekotiharrastajaan Kerttu Raunelaan.

🌷 ”Kurssilla sain idean rakentaa Barbin huoneita vaatekaappeihin. Tyttäreni oli tehnyt huoneita avohyllyille ja ne osoittautuivat hankaliksi pitää puhtaana. Vaatekaappien hyllyt olivat paremmat ja lisäksi niistä sai ovet tarvittaessa suljettua. Nyt minulla on kolmekymmentä Barbin huonetta ja jokaisella huoneella on oma tarinansa”, Sinervä jatkaa.

🌷 Sinervä on tuonut Minimaailmat-näyttelyyn esille monenlaisia nukkekoteja ja pienoishuoneita. Mukana on viisikerroksinen Lundby- ja Lisa-nukkekoteja yhdistävä kokonainen talo, Palomiesboksi, Lelukauppa matka-askissa ja Teini-Leenan jouluinen huone. Lisäksi esillä on yhteistyöprojekteissa syntyneet Kultakutrin ja kolmen karhun mökki sekä Kertun ja Sirkan ansarinurkkaus.

🌷 Sinikka Sinervä kertoo nukkekotien rakentamisen olevan haasteellista siksi, että koko ajan on mietittävä, missä järjestyksessä toimii. ”Minulla on kotona viisikerroksinen nukkekoti, jonka olen piirtänyt suhteessa 1:12. Tämä projekti etenee pikkuhiljaa ja on nyt vaiheessa, jossa teen rappuihin tulevia mattoja. Viiden sentin matkalla on 42 ristipistoa, mutta vasta kun matot ovat valmiina, voin laittaa rappuset paikoilleen ja sen jälkeen katon, joka on jo asennusta vaille valmis. Lisäksi esimerkiksi sähköistys laitetaan ylemmän kerroksen lattiaan ja sitä varten tulee porata reiät ja tehdä urat sähköjohdoille ennen, kuin asettaa lattiaan pintamateriaaleja tai sisustusta”, Sinervä kertoo talon rakentamisesta.

🌷 Näyttelyssä olevan Palomiesboksin tarina liittyy Sinervän omaan poikaan. ”Palomiesboksi on tehty pojalleni, joka sai sen valmistuttuaan Pelastusopistosta. Pöytä on pienoismalli hänen omasta pöydästään. Seinillä olevat todistukset ovat niin ikään pienoismalleja hänen vapaapalokunnan aikaisista todistuksistaan. Ystävältä sain puukirveet ja tuuran sekä petkeleen mukaan kokonaisuuteen”, Sinervä kertoo huoneen yksityiskohdista.

🌷 Lelukauppa matka-askissa puolestaan kiinnittää kävijän huomion väreillään ja yksityiskohdillaan. Mistä on kysymys? ”Matkalaukkuun tehty pienoishuone sisältää paljon suklaamunista tulleita leluja sekä muita pieniä esineitä. Osa on myös itse tehtyjä kaikista saatavilla olevista pienistä materiaaleista. Kaikki esineet on liimattu kuumaliimalla paikoilleen. Takaseinän hyllykkö on tehty sälekaihtimien listoista. Kauppatasossa hyllyköt on valmistettu kaupasta saaduista hammasharjatelineistä. Kirkkaat kopat ovat jälkiruoka-astioita. Pienoishuone kuvaa lelukauppaa, jossa kassalla äiti on maksamassa ostoksiaan kaksosten kanssa”, tekijä kertoo.

🌷 Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Sinikka Sinervän nukkekodeista. Kuvat ja julkaisu © Sinikka Sinervä ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Sinikka Sinervä ja Emil Cedercreutzin museo.