TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 9. Nukkekotiharrastaja Riikka Santonen, Rauma

⭐️ Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -sarjan yhdeksännessä julkaisussa esillä on raumalainen nukkekotiharrastaja Riikka Santonen.

⭐️ Vuosikausia nukkekoteja sisustanut Riikka Santonen löysi harrastuksensa jo lapsena. ”Kun olin pieni, aloimme äidin kanssa säästää nukkekotiin sopivia tarvikkeita. Tein omille Daisy-nukeilleni vaatteita, huonekaluja sekä kodin kirjahyllyyn. Välillä nukkekotiharrastukseen tuli taukoa, kunnes taas innostuin aiheesta aikuisiällä. Hiljalleen valmistin lukuisia yksittäisiä pienoishuoneita, joita alkoi kerääntyä pinoiksi. Totesin, että nyt täytyy alkaa tehdä kokonaisia nukketaloja, eikä enempää laatikkopinoja”, hän kertoo.

⭐️ Riikka Santonen rakentaa nukkekotejaan ja niiden huonekaluja kaikista saatavilla olevista materiaaleista, mutta osan huonekaluista hän ostaa myös valmiina. ”Teen huonekaluja, maalaan koristeita, ompelen ja askartelen yksityiskohtia, mutta ostan myös valmiita esineitä erityisesti käsityöläisiltä ja vanhan tavaran kauppiailta. Nukkekotisilmin katsottuna maailma on mahdollisuuksia täynnä”, Santonen kertoo.

⭐️ Emil Cedercreutzin museon näyttelyssä esillä on yksi Santosen tekemä nukkekoti sekä kolme pienoishuonetta. Kaksi huoneista on tehty matkalaukkuihin ja yksi vanhaan kappaan. Nukkekoti kuvaa vanhaa linnaa. ”Kotini on linnani tai lottovoittoa odotellessa nukkekodista saa myös linnan. Puutarhanhoito vaatii vain pölyjen pyyhkimistä eikä portaita tarvitse oikeasti kulkea päivittäin. Sen sijaan voi nautiskella salissa musiikista, ahkeroida työhuoneessa ompelusten ääressä, lillua ammeessa tai lukea aamun lehteä kahvin ja marjapiirakan kera. Yksi rakkaimmista harrastuksistani on historian elävöittäminen ja nukkekotinikin ovat historiaan liittyviä. Siihen liittyy myös tämä linna, johon voin nukkekotimaailmassa toteuttaa sisustusunelmiani”, tekijä hymyilee innostuneena.

⭐️ Erityinen piirre Santosen töissä ovat pienistä helmistä tehdyt sisustusesineet. ”Helmet ovat pieniä ja mineilyssä tarvitaan pieniä juttuja. Tosin pienimmätkin mikrohelmet, joissa on reikä, ovat vain vähän alle millimetrin, joten tosielämässä ne vastaavat jo yhtä senttimetriä. Minua kiehtovat pienet asiat. Usein minulta kysytäänkin, mikä on suurin helmistä tehty työsi. Minusta on oikeastaan hauskempaa pohtia, mitä kaikkea pienen pientä voin tehdä. Pienistä yksityiskohdista kasvaa suuria kokonaisuuksia”, Santonen kertoo.

⭐️ ”Olen kokenut, että nukkekotien sisustuksen tekeminen on lepoa sielulle. On hyvä, että saa projekteja valmiiksi, mutta pääasia minulle on, että saan keskittyä luomaan jotakin omilla käsilläni. Toki lopputuloskin on tärkeä. Valmiit nukkekodit yksityiskohtineen ovat kauniita katsoa ja nauttia”, hän kertoo.

⭐️ Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Riikka Santosen nukkekodeista. Kuvat ja julkaisu © Riikka Santonen ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Riikka Santonen ja Emil Cedercreutzin museo.