TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 5. Nukkekotiharrastaja Raija Maula, Panelia

⭐️ Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -julkaisusarjan viidennessä osassa esillä on nukkekotiharrastaja Raija Maula ja hänen nukkekotinsa sekä pienoishuoneensa.

⭐️ Raija Maula ajautui nukkekotiharrastuksen pariin puolivahingossa. ”Nukkekotiharrastukseni alkoi vuonna 2002, kun sisareni kanssa hankimme äidillemme joululahjaksi 1940-luvulta peräisin olevan nukketalon. Terttu-äitini remontoi vanhan ja kuluneen nukketalon upeasti. Harrastus, jota aluksi en ollenkaan ajatellut itselleni, jäi itämään mieleeni”, hän kertoo ensitunnelmistaan.

⭐️ ”Seuraavan vuoden 2003 tammikuussa hain pihavarastostamme lapsillamme leikeissä olleen Lundby-nukketalon ja päätin kokeilla nukkekodin sisustamista itsekin. Siitä kaikki alkoi minun kohdallani. Vuosien saatossa harrastus on laajentunut ja intoni vaan kasvaa – nyt kodissani on oma huone nukketaloille ja pienoishuoneille! Tällä hetkellä minulla on 20 pienoishuonetta ja 19 nukketaloa”, Raija Maula kertoo innostuneena.

⭐️ ”Emil Cedercreutzin museon näyttelyyn olen tuonut kokoelmistani yhden nukkekodin, joka on nimeltään Sininen talo ja sen lisäksi kahdeksan boksia eli pienoishuonetta: Kotiseutumuseon, Taikurin Talon, Taideväärentäjän ateljeen, Koululuokan, Kutomotuvan, Poliisiaseman, Unelmien tuvan ja Weinhaus Hurausstrassen. Viimeisen pienoishuoneen nimi viittaa vuonna 2007 perustamaani Hurauskadun talot -blogiin”, hän jatkaa.

⭐️ Jokaisella harrastajalla on oma uniikki tapansa suunnitella, rakentaa ja sisustaa nukkekoteja. ”Boksit eli pienoishuoneet olen tehnyt pahvilaatikoista, mdf-levystä tai vanerilevystä. Minimaailman voi kuitenkin rakentaa mihin tahansa muuhunkin runkoon, johon pystyy kiinnittämään sisustusmateriaaleja. Pienin runko, joka minulta löytyy, on kananmunan kuori, johon siihenkin mahtui pienen pieni huone”, Raija Maula hymyilee.

⭐️ Entä mistä ideat tulevat? ”Ajatukset ja ideat tulevat milloin mistäkin. Joillakin pienoishuoneillani on esikuvat oikeassa elämässä. Esimerkiksi Koululuokan esikuva on Torttilan koulun luokkahuone, jossa itse aloitin koulunkäynnin. Lisäksi huoneita on syntynyt sen mukaan, kun jotakin on huomattu puuttuvan Hurauskadulta. Kerran lapsenlapsi kommentoi, että täällä ei vielä ole poliisiasemaa ja pian sitten jo tein sellaisen. Viime aikoina olen innostunut tekemään pienoishuoneita, joihin saa luotua ihan oman maailmansa”, Raija Maula kertoo.

⭐️ Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Raija Maulan nukkekodeista. Kuvat ja julkaisu © Raija Maula ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Raija Maula ja Emil Cedercreutzin museo.