TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 8. Nukkekotiharrastaja Mirka Salonen, Merikarvia

⭐️ Tutkimusmatkalla Minimaaimoissa -sarjan kahdeksannessa osassa esillä on nukkekotiharrastaja Mirka Salonen ja hänen kaksi nukkekotiaan. Merikarvialainen Salonen on rakentanut nukkekoteja koko aikuisikänsä ja on kiinnostunut harrastuksesta jo lapsuudessaan. ”Alkusysäyksen sain nähtyäni teini-ikäisenä lehtijutun naisesta, joka oli rakentanut itselleen nukketalon. Aloitin tekemällä huonekaluja ja pikkutavaroita kierrätysmateriaaleista. Itse talon, toista metriä pitkän kaksifooninkisen pohjalaistalon rakensin vanerista kansanopiston kesäkurssilla. Viimeistelin ja täydensin sitä pikkuhiljaa”, Salonen kertoo harrastuksensa alkuajoista.

⭐️ ”Välillä harrastukseni oli tauolla pitkiäkin aikoja. Uuden innostuksen koin vuosituhannen alussa löydettyäni netistä nukkekotiharrastajien blogeja. Aika pian käsintehtyjä miniatyyrejä alkoi kertyä yli oman tarpeeni ja ryhdyin myymään niitä nukkekotimessuilla. Olen kirjoittanut aiheesta myös blogia”, Salonen kertoo.

⭐️ ”Kiinnostukseni kohdistuu enemmän pieniin esineisiin kuin itse nukketaloihin. Alusta alkaen olen mieluiten tehnyt pienoismalleja talonpoikaiskalusteista ja vanhoista suomalaisista käyttöesineistä. Minulle on tärkeää, että esine näyttää oikealta esikuvaltaan. Materiaali voi olla jotain muuta, kuin mitä oikeassa esineessä on käytetty. Esimerkiksi aidon näköisiä emaliastioita teen kartongista. Kokeilen mielelläni eri materiaaleja ja tekniikoita, mutta luontevinta minulle on tehdä puusta”, Mirka Salonen jatkaa.

⭐️ Toista nukkekotiaan, joka myös on esillä Emil Cedercreutzin museon näyttelyssä, Salonen alkoi rakentaa kansalaisopiston piirissä vuonna 2008. ”Suunnittelin sen niin, että siinä olisi pienessä tilassa paljon mielenkiintoista katsottavaa. Kaikki sisustuksen esineet lukuun ottamatta muutamaa pesuvatia ja kellarin purkkia ovat itse tekemiäni. Erityisen mielelläni teen vanhoja käsityövälineitä, siksi toinen näyttelyssä oleva työni on vanhaan kaappiin sisustamani kutojan tupa, jonka kaikki esineet ovat myös itse tekemiäni. Kangaspuut sekä rukki, vyyhdinpuut ja muut välineet myös toimivat oikeasti”, hän kertoo.

⭐️ Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Mirka Salosen nukkekodeista. Kuvat ja julkaisu © Mirka Salonen ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Mirka Salonen ja Emil Cedercreutzin museo.