TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 12. Nukkekotiharrastaja Marja Siura, Harjavalta

⭐️ Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -sarjan kahdennessatoista jutussa esillä on nukkekotiharrastaja Marja Siura Harjavallasta.

⭐️ Marja Siura liittyi mukaan Minimaailmat-näyttelyn nukkekotiharrastajien ryhmään vierailtuaan aikanaan heidän näyttelyssään Porissa. ”Minulla ei koskaan lapsena ollut omaa nukketaloa, mutta olisin aina halunnut sellaisen. Vuonna 2006 kävin sattumalta Porin kirjastossa, jossa oli silloin nukkekotinäyttely. Kokonaisuus oli minusta aivan ihana ja ihailin taloja näyttelyssä pitkään. Lopulta kirjoitin vieraskirjaan nimeni, puhelinnumeroni sekä terveiset näyttelyn tehneille henkilöille. Viestiini lisäsin myös sen, että haluaisin mukaan tämän ryhmän toimintaan”, Siura muistelee.

⭐️ ”Myöhemmin yksi ryhmän jäsenistä oli nähnyt viestini ja soitti, kutsuen minut mukaan heidän tulevaan kokoukseensa. Nukkekotiharrastukseni lähti siitä liikkeelle. Tällä hetkellä minulla on kymmenkunta nukketaloa”, hän jatkaa.

⭐️ Siura on tuonut Minimaailmat-näyttelyyn kokoelmastaan kaksi nukketaloa. Toinen niistä kuvaa torppaa ja sillä on ollut esikuva oikeassa elämässä. ”Ostin tämän pienoistalon noin kymmenen vuotta sitten antiikkimessuilta. Jälkeenpäin minuun otti yhteyttä henkilö, joka kertoi, että ostamani mökki kuvaa mahdollisesti oikeaa olemassa ollutta rakennusta, joka on sijainnut Harjavallassa Niuttulan kylässä, Hermun tilalla. Rakennuksen mallina on ollut todennäköisesti Hermun tilan torppa. Rakennusta ei ole enää olemassa, mutta sitä koskevat paperit ovat minulla tallessa”, Siura kertoo.

⭐️ Toinen Marja Siuran nukketaloista puolestaan on tehty vanhaan siniseen kaappiin. Sen sisustus koostuu suurimmaksi osaksi materiaalista, joka kierrätyksen kautta on saanut uuden elämän. ”Kaappi on ollut minulla 80-luvulta saakka, mutta nukkekodiksi se muotoutui vasta myöhemmin. Sininen kaappi on oikeastaan ensimmäinen nukketaloni. Sen sisustus on syntynyt vuosien kuluessa, kun olen kierrellyt kirpputoreilla ja löytänyt uusia sisustusesineitä taloon. Olen ostanut suurimman osan nukkekodeistani kirpputoreilta. Myös niiden sisustus on lähes kokonaan kierrätettyä materiaalia, osittain ostamaani ja osittain itse tehtyä”, Siura kertoo.

⭐️ ”Nukkekotiharrastajalle maailma on täynnä mahdollisuuksia, sillä kaikkein pieninkin ja turhimmalta vaikuttava esine voi tarjota mahdollisuuden muokata siitä nukkekotiin hienoja uusia sisustustavaroita. Työ vaatii mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä. Esimerkiksi kerran tein avaimenperänä olleesta maapallosta karttapallon nukkekodin työhuoneen lipaston päälle. Avaimenperän maapallo oli sattumalta mittakaavaltaankin juuri oikea”, hän hymyilee lopuksi.

⭐️ Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Marja Siuran nukkekodeista. Kuvat ja julkaisu © Marja Siura ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Marja Siura ja Emil Cedercreutzin museo.