TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 10. Nukkekotiharrastaja Kirsi Sarasvirta, Panelia

🌻 Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -sarjan kymmenennessä jutussa esillä on nukkekotiharrastaja Kirsi Sarasvirta.

🌻 Sarasvirran nukkekotiharrastuksen juuret juontavat hänen lapsuuteensa. ”Pienenä leikin nukkekodilla ja äidin avustuksella sinne tehtiin myös huonekaluja ja sisustusta. Siten nukkekotiharrastus tuli minullekin tutuksi jo varhain. Myöhemmin aikuisiällä innostuin aiheesta enemmän ja aloin itsekin sisustaa nukkekoteja”, hän kertoo.

🌻 ”Käsityöt ovat aina kiinnostaneet minua ja erityisesti miniatyyrimaailma on aina ollut kiehtova. Teen työkseni koruja, joten pienten asioiden ja yksityiskohtien rakentelu on minulle tuttua. Siinä missä korut valmistuvat metallista ja niiden pitää kestää käyttöä, antaa nukkekotimaailma mahdollisuuden valmistaa tuotteita melkein mistä vaan: paperista, puusta, kankaista, roskista, mistä vaan keksii. Ja nämä tuotteet saavat olla myös hentoisiakin. Minimaailmoja on mukava rakentaa ja tehdä itse. Kokonaisuuteen voi yhdistellä valmiita tuotteita sekä muiden käsityöläisten valmistamia esineitä. Itse tekemissäni sisustusesineissä käytän paljon kierrätysmateriaaleja”, Sarasvirta kertoo.

🌻 Emil Cedercreutzin museon näyttelyyn Kirsi Sarasvirta on tuonut yhden nukkekodin sekä useita pienoishuoneita. Nukkekodilla on hänelle erityinen merkitys. ”Lisa-nukkekoti on 70-luvulta peräisin ja sillä on monet leikit leikitty. Ajan mittaan talo on hieman kulunut ja hajonnut, mutta aina se on korjattu. Nukkekoti on tärkeä myös omille lapsilleni, sillä tällä nukkekodilla leikitään edelleen”, hän sanoo.

🌻 Pienoishuoneiden joukosta puolestaan löytyy muun muassa kaksi lasikuutiota, jotka Sarasvirta on nimennyt Jouluksi ja Kesäpäiväksi. Niiden idea on lähtenyt rakentumaan yhden tietyn nukkekotiesineen ympärille. ”Molemmat katselukuutiot on rakennettu niin, että on valittu yksi esine ja sen ympärille on rakennettu siihen sopiva tila. Joulu-kuutio sisältää kauniin keinutuolin, jonka joku on joskus valmistanut tölkistä nuppineulatyynyksi. Se sai viereensä monenlaista jouluista. Joulutorttu on tehty paperista, glögimuki tussinkorkista ja metallilangasta. Kesäpäivä-työssä puolestaan esineenä oli polkupyörä. Kuution sisustusmateriaalina on käytetty muun muassa matonkuteita, paperia ja vanhan laukun materiaalia. Nurmikolta voi tarkkasilmäinen löytää neljä pientä leppäkerttuakin”, tekijä kertoo.

🌻 Lisäksi Sarasvirta on rakentanut pienoishuoneet myös kynttilä- ja viinilaatikkoon sekä paperimassasta rakennettuun kantoon. ”Kynttilä- ja viinilaatikko saivat uuden ilmeen kynttilä- ja kukkakauppoina. Kannon sisällä puolestaan on salainen koti, pieniä huoneita ja huonekaluja”, Sarasvirta paljastaa.

🌻 Kirsi Sarasvirta esittelee yleisölle myös neljännen nukketalon, joka on näyttelyn nukkekotiryhmän yhteisenä projektina syntynyt ja edelleen rakentuva kokonaisuus. Yhteistyönä rakentuvan talon nimi on Pieni talo lammen rannalla. ”Sisustimme tämän lasten leikeistä pois heitetyn nukketalon uudelleen Hurahtaneiden yhteistyönä. Siinä on käytetty pääasiassa ylijääneitä tapetteja ja kankaita, pakkausmateriaalia ja muuta hylättyä. Talo ja puutarha rakentuvat jatkossakin”, hän kertoo projektista.

🌻 Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Kirsi Sarasvirran nukkekodeista sekä kaksi kuvaa näyttelyn nukkekotiharrastajien yhteisestä talosta. Kuvat ja julkaisu © Kirsi Sarasvirta ja Emil Cedercreutzin museo.

Yhteistyötalo: 

Kuvat: Kirsi Sarasvirta ja Emil Cedercreutzin museo.