TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 7. Nukkekotiharrastaja Kerttu Raunela, Merikarvia

🌷 Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -julkaisusarjan seitsemännessä osassa esillä on nukkekotiharrastaja Kerttu Raunela ja hänen tekemänsä kirjailijan kodin pienoismalli.

🌷 Kerttu Raunela kuuluu Minimaailmat-näyttelyn taustalla olevan nukkekotiharrastajien ryhmän perustajajäseniin. Hän on vetänyt useissa kansalaisopistoissa nukkekotien rakentamiskursseja ja vieraillut myös Virossa opettamassa nukketalojen huonekalujen rakentamista. Raunela on rakentanut itse useita nukketaloja, joista osan hän on säilyttänyt itsellään. Talojensa huonekalut hän on tehnyt kokonaan itse.

🌷 Emil Cedercreutzin museon näyttelyssä nähtävänä on Raunelan tekemä pienoismalli merikarvialaisen kirjailija Matilda Roslin-Kalliolan (1837-1923) kodista. Kirjailijakodin pienoismallin tarina juontaa alun perin Roslin-Kalliolaa koskevaan lehtijuttuun, josta Raunela sai idean valmistaa kirjailijakotia kuvaava pienoismalli.

🌷 Raunela valmisti pienoismallin käyttäen pääasiassa kierrätysmateriaaleja, mutta talon runko on tehty MDF-levystä. Talon mittasuhteet on pyritty pitämään oikeassa suhteessa ja talo on tehty mittakaavaan 1:12. Ennen työn aloittamista alkuperäisestä talosta kuvattiin seinät, lattiat ja huonekalut. Skannatuista valokuvista syntyivät talon tapetit ja lattiat. Huonekalut ja sisustus ovat kaikki Raunelan itse valmistamia. Huolellisena käsityönä valmistettu pienoismalli vaati valmistuakseen vuoden mittaisen ajan.

🌷 Jutun lähteenä on käytetty Aina Lähteenojan teosta ”Mathilda Roslin-Kalliola”, WSOY, 1926 (Satakunnan kirjallisen kerhon julkaisuja: 1) sekä nukkekotiharrastaja Sinikka Sinervän taustatietoa nukkekodista ja tekijästä.

🌷 Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Kerttu Raunelan pienoismallista. Kuvat ja julkaisu © Kerttu Raunela ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Kerttu Raunela ja Emil Cedercreutzin museo.