TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 2. Nukkekotiharrastaja Kaisa Kalliovuo, Pori

🌷 Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -julkaisusarjan toisessa osassa esillä on porilainen nukkekotiharrastaja Kaisa Kalliovuo ja hänen tekemänsä rintamamiestalon mallinen nukkekoti.

🌷 ”Hyvä tarina herättää nukkekodin henkiin”, toteaa Kalliovuo aluksi ja kertoo olleensa aina luova sekä kiinnostunut uusien taitojen oppimisesta. Nukkekotiharrastukseen hän ihastui jo vuonna 2008. Harrastuksessa Kalliovuota veti puoleensa erityisesti sen monipuolisuus. ”Harrastus tarjosi mahdollisuuksia opetella ja käyttää hyvin erilaisia käsityömenetelmiä ja tekniikoita. Ja samalla onnistui myös nykytekniikan suomien mahdollisuuksien hyödyntäminen. Nukkekotiharrastuksessa riittää jatkuvasti uusia ideoita ja uusia tekniikoita opeteltavaksi”, hän kertoo.

🌷 Kalliovuon nukketalossa on kolme asukasta ja tunnelmallinen henki. ”Toteuttamassani rintamamiestalossa asuvat Urho-Kalevi, Irma ja heidän lapsenlapsensa Iiris. Talossa voit kuulla, kuinka seinäkello tikittää hiljalleen ja aika on pysähtynyt. Talon lattiat ja pinnat ovat nähneet paljon elämää ja ruostekukkia on näkyvillä siellä täällä. Taloon on säilytetty muistoja matkan varrelta sekä eletyn elämän jälkiä. Kenties jonakin päivänä talo kertoo tarinaa ajasta ja ihmisistä, joita ei enää ole. Talo kutsuu kurkistamaan ikkunoista. Urho-Kalevi, Irma ja Iiris ovat kotosalla ja keittävät kahvit jos satut piipahtamaan. Tähän taloon yllätysvieraat ovat aina tervetulleita!”, Kaisa Kalliovuo kertoo innostuneena.

🌷 Myös nukkekodin rungolla on oma tarinansa. ”Vuonna 2011 Nukkekotiyhdistyksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi valmistettiin yhteensä 100 rintamamiestalokittiä. Taloni on tämän sarjan numero 63. Talo on mittakaavassa 1:18, joka on normaalia 1:12-kokoa huomattavasti pienempi ja harvinaisempi. Taloni on ollut esillä aikaisemmin mm. Taitokeskus Verkarannassa ja Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseossa Seinäjoella” Kalliovuo kertoo.

🌷 Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Kaisa Kalliovuon nukkekodista. Kuvat ja julkaisu © Kaisa Kalliovuo ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Kaisa Kalliovuo ja Emil Cedercreutzin museo.