TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 6. Nukkekotiharrastaja Irma Milan, Pori

⭐️ Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -julkaisusarjan kuudennessa osassa esillä on nukkekotiharrastaja Irma Milan ja hänen tekemänsä Palmin talo, joka on tehty urkuharmonin runkoon.

⭐️ Palmin talon tarina juontaa juurensa 1950-luvun alkuun. ”Vuonna 1952 tuttavani sukulainen, silloin vielä pikkupoika Teuvo Palmi osallistui isoisänsä Artturi Palmin kanssa perunkirjoitustilaisuuteen Suontaan kartanossa. Isoisä oli ollut monta vuotta kartanon agronomi. Tilaisuudessa pieni Teuvo yritti tapailla Ukko Nooaa kartanossa olleen urkuharmonin näppäimillä ja sen kuultuaan yksi perikunnan jäsenistä oli sanonut yhtäkkiä: ”Teuvo saakin sitten tämän urkuharmonin.” Tällä tavalla soitin siirtyi Palmin sukuun. Soittimen palkeet olivat jo tuolloin huonossa kunnossa, joten ilmeisesti soittaminen ei korjaustenkaan jälkeen kunnolla onnistunut. Harmonia säilytettiin Palmien kotona ja aikanaan se siirtyi suvussa henkilöltä toiselle”, Irma Milan kertoo.

⭐️ Nukkekotien rakentamista ja sisustamista vuosikausia harrastanut Irma Milan kohtasi samaisen urkuharmonin ensi kerran vuonna 2010 nähdessään sen sattumalta tuttavansa autotallissa. ”Heti kun näin soittimen, kysyin, saisinko tehdä siitä nukkekodin. Näin jo mielessäni, kuinka hieno siitä voisi tulla. Samalla sain kuulla esineen mielenkiintoisen historian. Pian aloitin työstämään nukkekotia, mutta samalla halusin, että kaikki siitä puretut osat säilytetään mahdolliseen jälkikäyttöön. Työ ei aluksi edistynyt, mutta kun sain tietää Emil Cedercreutzin museon näyttelystä, innostuin ja päätin, että nyt nukkekoti valmistuu tähän näyttelyyn. Urkuharmonin historian vuoksi nimesin nukkekotini Palmin taloksi”, Milan muistelee.

⭐️ Irma Milan on ollut nukkekotien kanssa tekemisissä myös työnsä puolesta. ”Pidin pitkään askarteluliikettä Porissa. Liikkeessäni myytiin muun muassa nukkekoteja, niihin liittyviä materiaaleja ja tarvikkeita. Työ toi mukanaan paljon ideoita myös oman nukkekodin sisustukseen. Palmin talon sisustuksen esikuvana on toinen tekemäni nukkekoti, jonka monta vuotta sitten valmistin liikkeeni näyteikkunan somistukseksi. Aikanaan se kuitenkin ostettiin ja on kuulemani mukaan päätynyt ulkomaille asti”, Milan kertoo.

⭐️ Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Irma Milanin nukkekodista. Kuvat ja julkaisu © Irma Milan ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Irma Milan ja Emil Cedercreutzin museo.