TUTKIMUSMATKALLA MINIMAAILMOISSA -julkaisusarja
Osa 14. Nukkekotiharrastaja Helena Viitala, Pori

🌻 Emil Cedercreutzin museon Tutkimusmatkalla Minimaailmoissa -julkaisusarjan neljästoista ja viimeinen juttu esittelee nukkekotiharrastaja Helena Viitalan Porista.

🌻 Helena Viitala on harrastanut nukkekotien rakentamista noin kymmenen vuoden ajan. ”Olen aikaisemmin toiminut rakennusalalla. Kun siirryin pois työelämästä, aloitin rakentelemaan nukkekoteja, joita onkin syntynyt jo useita. Nykyään myös opetan nukkekodin sisustamista Porin Otsolassa”, Viitala kertoo.

🌻 Emil Cedercreutzin museon Minimaailmat-näyttelyyn Viitala on tuonut yleisön ihasteltavaksi kolme nukketaloa. Keltaisessa, kolmikerroksisessa Hiirula Koloset -talossa asuu hiiriperhe. ”Talossa asuvat äiti, isä ja kolme lasta. Vieraita käy paljon. Juuri nyt naapuri on tullut soittamaan puhelimella rouvansa kanssa. Lasten kavereita on vintillä soittelemassa rumpuja ja muita soittimia. Ruokavarastossa on aina oma vahti, koska ruuan pitää riittää koko talven ajaksi. Ruokavaraston sisällön tekemisessä käytin monenmoista materiaalia. Tein muun muassa kukkasten siemenistä hedelmiä, pienistä helmistä omenoita sekä massasta leipiä ja juustoja. Limsapullot ovat olleet alun perin silmätippapulloja”, Viitala muistelee.

🌻 Hiirulan vieressä on matkalaukkuun rakennettu nukkekoti. ”Matkalaukku on nimeltään Villa Helena. Laukku on peräisin isovanhemmiltani, jotka ovat tuoneet sen Amerikasta tuliaisena vuonna 1928. Aikansa se lojui autotallissani, kunnes stailasin sen ulkopuolelta. Jossain vaiheessa päätin tehdä siitä nukkekodin. Työnä se on ensimmäiseni. Ajattelin jossain vaiheessa parannella sitä, mutta lopulta päätin kuitenkin säilyttää sen alkuperäisenä ja ensimmäisenä työnäni”, Viitala sanoo.

🌻 Ehkä erikoisin Viitalan nukkekodeista on tehty vanhaan saapikkaaseen ja se on nimetty Trullien kenkäkodiksi. ”Kengän varsi on kovetettu sanomalehdillä, pahvilla ja kangastapetilla niin, että se pysyy ryhdissään. Kenkäkoti syntyi vancouverilaisen nukkekotiharrastajan vierailtua kotonani. Hän esitteli omia töitään, joista tämä ideani sitten syntyi. Talossa asuu trulliperhe, jolla on paljon lapsia. Lapsilla on oma orkesteri. Ruoan valmistus tapahtuu useimmiten ulkona grillin ääressä” Helena Viitala kertoo nukkekodistaan.

🌻 Julkaisun kuvissa nähtävillä on yksityiskohtia Helena Viitalan nukkekodeista. Kuvat ja julkaisu © Helena Viitala ja Emil Cedercreutzin museo.

Kuvat: Helena Viitala ja Emil Cedercreutzin museo.