Minimaailmat – Satakuntalaisia nukkekotiharrastajia

MINIMAAILMAT
Satakuntalaisia nukkekotiharrastajia
18.2.–11.10.2020 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 18.2.2020 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu näyttely Minimaailmat – Satakuntalaisia nukkekotiharrastajia. Näyttely esittelee yleisölle neljäntoista satakuntalaisen nukkekotiharrastajan nukketaloja, pienoishuoneita sekä muita minimaailmoja. Näyttely on avoinna yleisölle museon Herman-salissa 11.10.2020 saakka.

Suositulla nukkekotiharrastuksella on pitkä historia. Yksityiskohtaiset nukkekodit ovat alusta alkaen olleet käsityötaidon ja -osaamisen upeita taidonnäytteitä. Emil Cedercreutzin museon kevätkauden näyttely Minimaailmat – Satakuntalaisia nukkekotiharrastajia esittelee nukkekotiharrastuksen nykypäivää satakuntalaisesta näkökulmasta. Näyttely on syntynyt neljäntoista alan harrastajan muodostaman ryhmän yhteistyönä. Näyttelyyn osallistuvat nukkekotiharrastajat ovat Seppo Heino, Kaisa Kalliovuo, Terttu Korhonen, Sirkka Leivo-Jokimäki, Raija Maula, Irma Milan, Kerttu Raunela, Mirka Salonen, Riikka Santonen, Kirsi Sarasvirta, Sinikka Sinervä, Marja Siura, Tina Viberg ja Helena Viitala.

Nyt avautuva näyttely tuo monipuolisesti esille erilaisia nukkekoteja, pienoishuoneita ja muita minimaailmoja. Näyttelyssä esiintyvät erilaiset nukkekotiharrastuksen ja nukkekotien valmistamisen tavat, kekseliäät ja luovat ratkaisut sekä kierrätys ja materiaalien uusiokäyttö. Sisällöllisesti näyttely tarjoaa kävijälle yksityiskohtaisen, huikean, värikkään matkan kymmeniin mielikuvituksellisiin miniatyyrimaailmoihin, joita jokainen näyttelyssä esillä olevista nukketaloista ja pienoishuoneista esittelee.

Yksi nukkekotien mielenkiintoisista puolista on niiden rakenteiden ja materiaalien monipuolisuus. Nukkekotia ei välttämättä tarvitse rakentaa useiden huoneiden muodostamaan pienoistalon runkoon, vaan minikoossa kuvattavan maailman rakenteellisen pohjan voi muodostaa myös esimerkiksi laatikkoon tai muuhun sopivaan rakenteeseen kuten avonaiseen kaappiin. Yksi yleinen harrastajien keskuudessa käytetty rakenne on niin sanottu pienoishuone. Sen runko voi olla vaikka pahvilaatikko, tai kuten nyt avautuvassa näyttelyssä, jopa kyljelleen käännetty kahvikuppi tai kananmunan hento kuori. Minimaailmat-näyttelyyn esille tulee useita nukketaloja, pienoishuoneita, sekä lukuisia muita minimaailmoja hienoine tilaratkaisuineen ja kekseliäine sisustuksineen.

Harrastuksen monipuolisuus kuvastuu niin ikään myös harrastuksen moninaisissa tekemisen tavoissa ja ratkaisuissa. Nukketalon sisustukseen kuuluvat esineet, kuten itse talon rungonkin, voi joko ostaa valmiina tai valmistaa itse käsillä olevista materiaaleista. Nukkekotiharrastajalle vain mielikuvitus on rajana ja maailma täynnä mahdollisuuksia, sillä se mikä toisen ihmisen silmiin vaikuttaa vain turhalta roskalta, voi nukkekodin tekijälle tarjota oivallisen materiaalin talon sisustusesineen pohjaksi. Lukemattomat pullonkorkit ovat muun muassa päätyneet nukkekotien pöytälevyiksi, katkaistut coctailtikut taulujen kehyksiksi ja paperiliittimet huonekalujen metallijaloiksi. Tällä tavoin harrastus on samalla myös ekologista, sillä se perustuu usein jo käytettyjen asioiden kierrätykseen.

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 18.2.–11.10.2020. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.