Merikarhun kierros – Tarinoita Kokemäenjoen varrelta

19.10.2021-27.2.2022 Emil Cedercreutzin museossa

Merikarhun kierros -näyttelyn mainos.

Tiistaina 19.10.2021 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu talvikauden näyttely Merikarhun kierros – Tarinoita Kokemäenjoen varrelta. Näyttely esittelee yleisölle Satakunnassa vuosina 2019-2021 toteutettua EU/Leader-hanketta Merikarhun kierros, hankkeessa syntynyttä monipuolista ja laajaa aineistoa sekä hankkeeseen liittyvää toimintaa. Näyttely on avoinna yleisölle museon Herman-salissa 27.2.2022 saakka.

Merikarhun kierros -hanke sai alkunsa vuonna 2019, kun Selkämeren kansallispuiston ystävät ry alkoi työstää pitkään suunnittelemaansa yleishyödyllistä hanketta Kokemäenjokeen liittyen. Yhdistyksessä ajateltiin, että meri pysyy puhtaana vain, jos siihen laskevat joet pysyvät puhtaina. Selkämeren kannalta ratkaisevaa on, miten sitä ruokkiva Kokemäenjoki elää. Yhdistys päätyi siihen, että tarvitaan ison joen tarina, joka nostaa esiin niitä suuria tapahtumia ja arvokkaita luonto- ja kulttuurikohteita, mitä jokivarren suuressa muutoksessa pitkien aikojen kuluessa on kertynyt. Muutos koskee sekä joen luontoa, että sen rantamilla asuvien ihmisten kulttuureja.

Tähän tavoitteeseen tähdäten Selkämeren kansallispuiston ystävät ry löysi aidon merikarhun tarinan. Merikarhu, joka syntyi meren rannalla ison joen suulla, seikkaili maailman merillä nuorella iällään, kiersi usean kerran Cap Hornin niemen purjelaivakaudella, toimi merkittävänä kehittäjänä jokisuun yhteisössä, siirtyi sota-ajan kriisissä turvaan perheineen joen alkulähteiden äärelle ja lopulta teki oman henkilökohtaisen pyhiinvaelluksensa Karkusta Reposaarelle kolmipyöräisellä mopollaan. Tuo aito merikarhu, merikapteeni Paul Aarnio (1892-1970), antoi meille huiman esimerkin oikeasta luonto- ja kulttuurivaelluksesta Kokemäenjoen yläpäästä Rautaveden rannoilta meren äärelle Reposaareen ja takaisin. Yhdistys kokosi merikapteeni Aarnion tarinan Karkun vanhoilta asukkailta pala palalta. Karkun Lionsit innostuivat aiheesta ja löysivät jostakin kolmipyöräisen Erkkola-mopon, jonka kunnostivat. Sillä yhdistyksen väki ajoi yhden elokuisen päivän aikana Karkusta merikapteeni Aarnion kotirannasta jokivarren vanhoja teitä käyttäen Reposaareen. Mopon kuljettaja vaihtui matkalla kuusi kertaa.

Emil Cedercreutzin museossa nyt avautuvan näyttelyn nimi ja teema on Tarinoita Kokemäenjoen varrelta. Näyttely esittelee yleisölle jokaisesta Merikarhun kierroksen kunnasta kolme sen hankeryhmän valitsemaa huippukohdetta, jotka kertovat yleisölle kunnan mielenkiintoisista paikoista, huippukohteista sekä historiasta. Kirjoitetun tiedon lisäksi näyttelyssä esillä on jokaisesta hankkeen kunnasta myös esimerkkiesineistöä, joka liittyy valittuihin huippukohteisiin. Esimerkiksi Huittisista mukana on alueella käytössä ollut vanha laivakello, Porin osuudessa tutustutaan Porin Karhu -hinaajan historiaan pienoismallin kautta ja Harjavallan osuudessa esillä on esineistöä, joka kertoo alueen arkeologisesta historiasta. Jokivarren kuntien ja museoiden edustajat ovat osallistuneet asiantuntemuksellaan ja aineistoillaan näyttelyn toteuttamiseen ja toimivat hankkeen tuottaman opastusaineiston taustalla asiantuntijoina. Luontokohteista yhdistys on hankkinut tietoa ELY-keskuksilta ja Metsähallitukselta. Näyttelyn kuratoinnista on vastannut Selkämeren kansallispuiston ystävät ry puheenjohtajansa Lasse Lovénin johdolla.

Selkämeren kansallispuiston ystävät ry on toteuttanut Merikarhun Kierros -hankkeen Kokemäenjoen varren seitsemän kunnan myötävaikutuksella, kuntien hankeryhmien tuella ja viiden museon toimiessa hankekumppaneina. Yhdistys on rahoittanut hankkeen kuluja ELY-keskuksen myöntämällä EU:n maaseudun kehittämisen LEADER-ohjelman osarahoituksella. Merikarhun kierroksen aineistoon voi tutustua hankkeen verkkosivuilla: www.selkamerenystavat.fi.

Näyttelyn oheistapahtumana ja yhtenä hankkeen tapahtumista Harjavallassa järjestetään marraskuussa 20.11. koronatilanteen salliessa Merikarhun kierros -seminaari, josta tiedotetaan erikseen lähempänä tapahtumaa. Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 19.10.2021–27.2.2022. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Lasse Lovén, Selkämeren kansallispuiston ystävät ry, puh. 040-170 3886, lasse.loven@gmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.