Kohtaaminen – Encounter
28.2.–28.5.2023 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 28.2.2023 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu kevätkauden näyttely Kohtaaminen – Encounter. Museon Satakunta- ja Emil-saleihin sekä myös osittain perusnäyttelytiloihin levittäytyvä näyttelykokonaisuus tuo yleisön nähtäville taidenäyttelyn, jossa kuusi nykytaiteilijaa kohtaa oman työnsä kautta kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879-1949) elämäntyön. Kohtaaminen-näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Henry Merimaa. Näyttely on avoinna yleisölle 28.5.2023 saakka.
”Emil Cedercreutzin museo paikkana ja ympäristönä ovat pitkään kiehtoneet minua. Cedercreutzin keräämä taidekokoelma, Maahengen temppelin kansantieteellinen kokoelma ja taiteilijan oma veistosgalleria sekä tietysti Harjulan taiteilijakoti ovat kaikki tuottaneet minulle jatkuvasti hämmentävän ja jotenkin kutkuttavan uteliaisuuden ja pohdinnan, mistä tässä on kysymys. Cedercreutzin läsnäolo on jotenkin tuntuvaa ja oleellista monin eri tavoin.”
Näin kuvaa omaa tunnettaan Emil Cedercreutzin elämäntyötä koskien kuvataiteilija Henry Merimaa, jonka kuratoima taidenäyttely Kohtaaminen – Encounter on juuri avautumassa Harjavallassa. Vierailut Emil Cedercreutzin museossa synnyttivät Merimaalle ajatuksen nykytaiteen ja Cedercreutzin kohtaamisesta. Nyt avautuva näyttely esittelee yleisölle kuusi nykytaiteilijaa, joilla kaikilla on jokin suhde Satakuntaan, esimerkiksi asuin-, opiskelu-, työskentely- tai syntymäpaikan muodossa. ”Cedercreutzin ja nykytaiteilijoiden runsaan sadan vuoden ajallinen etäisyys tuottaa mahdollisesti taiteellista vuoropuhelua ja kohtaamisten inspiraatioina uusia havaintoja”, kuraattori kertoo.
Näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden teokset elävät nykypäivässä, mutta yleisö kohtaa ne Emil Cedercreutzin elämäntyön ja museon historiallisessa kontekstissa, jossa Cedercreutz nähdään henkilönä, kuvanveistäjänä, taiteilijana, keräilijänä ja kulttuurivaikuttajana. Näyttely on taiteellisen tutkimisen tapa, jossa Emil Cedercreutzia tarkastellaan tulkinnallisella otteella. ”Kuitenkaan syntyvien teosten ei ole tarkoitus kuvittaa häntä, vaan löytää eri tasoisten kohtaamisten kautta motiiveja teoksille. Kohtaamisten tavat ovat jokaiselle taiteilijalle ominaisia ja syntyvät omia reittejään”, Merimaa toteaa.
Näyttelyn kuvataiteilijat ovat Antti Alavilo (Oulu), Petri Haavisto (Pori), Julia Kovacs (Pori), Laura Könönen (Pori), Anne Roininen (Helsinki) ja Mikko Ängeslevä (Helsinki). Museon vaihtuvien näyttelyiden saleissa heiltä on esillä uusia, tähän näyttelyyn valmistettuja teoksia. Niissä heijastuu kunkin taiteilijan omakohtainen lähestymistapa. Taiteilijoiden aiemmin tehtyjä teoksia on esillä museon kokoelmien yhteydessä perusnäyttelytiloissa. Näin kohtaaminen tapahtuu kahdella erilaisella tasolla. Taiteilijoiden ilmaisutavat ja välineet eroavat toisistaan ja liikkuvat tilallisuuden, materiaalien ja käsitteiden alueilla. Esille tulee töitä lukuisin eri tekniikoin, muun muassa maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja videoteoksia.
Näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 28.5.2023 saakka. Tervetuloa!
Antti Alavilo, s. 1993, www.instagram.com/art_by_alavilo
Petri Haavisto, s. 1984, www.instagram.com/petrihaavisto_art
Julia Kovacs, s. 1993, www.instagram.com/juliak._____
Laura Könönen, s. 1980, www.instagram.com/kononenlaura
Anne Roininen, s. 1981, www.instagram.com/anneroininen
Mikko Ängeslevä, s. 1982, www.instagram.com/mikkoangesleva
Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Kuraattori Henry Merimaa, puh. 044 976 5508, henrymerimaa@gmail.com.
Museojohtaja Henry Flinkman, puh. 044 432 5344, henry.flinkman@harjavalta.fi
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.