JAPONISM TODAY

5.5.–8.9.2019 Emil Cedercreutzin museossa

Tamio Hoshika | Tatsuo Hoshika | Fujiko Abe | Keiichi Miyazaki | Kokichi Sugihara | Akiyoshi Kitaoka

Sunnuntaina 5.5.2019 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu kesäkauden näyttely Japonism Today. Näyttelykokonaisuus esittelee yleisölle kaksi japanilaista nykytaiteilijaa, jotka ovat Tamio Hoshika ja Fujiko Abe, suomalaisen nykytaiteilijan Tatsuo Hoshikan sekä kolme japanilaista tieteen tutkijaa Keiichi Miyazaki, Kokichi Sugihara ja Akiyoshi Kitaoka. Näyttely tuo yleisön nähtäville kansainvälisen kokonaisuuden japanilaista nykytaidetta, jossa ainutlaatuisella tavalla kohtaavat taiteen ja tieteen ilmaisutavat. Näyttely juhlistaa Suomen ja Japanin tänä vuonna 100 vuotta täyttäviä diplomaattisuhteita. Näyttelyn on kuratoinut Tamio Hoshika.

Kuvan teokset: Tamio Hoshika, Wave motion illusion, Tatsuo Hoshika: Varjo

Tamio Hoshika: Wave motion illusion / Tatsuo Hoshika: Varjo

Japonism Today -näyttely tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman moderniin japanilaiseen taiteeseen sekä visuaaliseen kulttuuriin ja tulkitsee ainutlaatuisella tavalla taiteen ja tieteen yhteistyötä. Näyttelyyn esille tulee visuaalisia illuusioita hyödyntäviä teoksia japanilaisilta taiteilijoilta ja tutkijoilta Tamio Hoshikalta, Keiichi Miyazakilta, Kokichi Sugiharalta ja Akiyoshi Kitaokalta. Perinteisempää japanilaiseen kulttuuriin liittyvää ilmaisua tulevassa näyttelyssä edustaa taiteilija Fujiko Abe, jolta esillä on paperimateriaalista tehtyä japanilaista viuhka- ja sermitaidetta. Japanilaissyntyisen ja Suomessa asuvan taidemaalari Tatsuo Hoshikan teoksissa katsojalle puolestaan esiintyvät herkät ja syvälliset, valon ja varjon yhdistelmistä, liikkeestä sekä luonnon yksityiskohtaisesta kauneudesta voimansa ammentavat öljyvärimaalaukset.

Yksi näyttelyn mielenkiintoisia yksityiskohtia on Tamio Hoshikan tutkimustyön tuloksena syntynyt suunnitelma liikenneympyrästä, jossa katuun maalattu, optista illuusiota hyödyntävä maalaus hidastaa liikenneympyrän ajonopeuksia. Suunnitelma kuvastaa samalla myös sitä, miten taiteen ja tieteen yhteistyö hyödyntää yhteiskuntaa.

Fujiko Abe: taitellut sermit

Tamio Hoshika on japanilainen teollisen muotoilun professori ja arkkitehtuurin opettaja. Hänen teoksissaan yhdistyvät tiede, taide, tekniikka ja visuaalinen ilmaisu. Teosten inspiraationa ovat katseen illuusiot. Useissa töissä esiintyvä aaltoliike on ilmiö, jolla taiteilija kuvastaa elämän sykettä ja liikettä. Teokset tulevat tulkituiksi lopullisesti vasta teoksen ja katsojan kohdatessa näyttelyssä.

Tatsuo Hoshika on Japanissa syntynyt ja Suomessa kolmekymmentä vuotta asunut taidemaalari ja kuvataideopettaja. Hoshikan öljyvärimaalausten lähtökohtina ovat valon ja varjon muodostama liike ja sommitelma, johon taiteilija saa inspiraationsa ennen kaikkea luonnon kauneudesta, vuodenajoista ja niiden valosta, sekä toisaalta myös ihmishahmojen liikkeestä.

Fujiko Abe on japanilainen taiteilija, tutkija ja opettaja, jonka erityisalaa ovat kotimaansa kulttuuriin kuuluvat viuhkat ja sermit sekä japanilaisen paperitaiteen perinne. Perinteinen japanilainen maalattu ja taiteltu paperiviuhka on käsin tehty, yksilöllinen taideteos, joita Japanissa on valmistettu satoja vuosia. Fujiko Abe tuo näyttelyssä esille japanilaista paperitaidetta myös sermien muodossa.

Keiichi Miyazaki on japanilainen tutkija ja muotoilija, jonka erityisalaa ovat kuutioiden muotoihin, väreihin ja niiden lävitse heijastettavaan valoon liittyvät visuaaliset illuusiot. Miyazaki tuo näyttelyssä esille akryylimateriaalista valmistettuja kuutioita erilaisina installaatioina.

Akiyoshi Kitaoka on japanilainen professori ja tutkija, joka on tutkinut muun muassa optisia illuusioita. Kitaoka osallistuu näyttelyyn töillään, joissa kuva muuntuu ihmisen silmässä liikkuvaksi kuvioksi.

Kokichi Sugihara on japanilainen professori ja tutkija, joka on tutkinut muun muassa optisia illuusioita. Sugihara on kehittänyt menetelmän, jolla 3D-kohteiden muoto muuntuu peilin kautta katsottaessa toiseksi muodoksi optisen illuusion vuoksi. 3D-kohteita tulee esille myös nyt avautuvaan näyttelyyn.

Keiichi Miyazaki: Akryylikuutiot

Japonism Today -näyttelyllä on myös monipuolinen oheisohjelma, jossa pääpaino on konserteilla, luennoilla ja taiteilijatapaamisilla.

Japonism Today -näyttelyn oheistapahtumat Emil Cedercreutzin museossa:

5.5.2019 klo 14.00-16.00 Avajaiset / Opening Ceremony (kutsuvierastilaisuus)
10.5.2019 klo 18.00-20.00 Pianokonsertti / Piano Concert (Keiko Shiga)
12.5.2019 klo 14.00-15.00 Luento (japanilainen viuhka) ja taiteilijatapaaminen / Lecture (Japanese folding fan) and Artist Meeting (Fujiko Abe)
12.5.2019 klo 15.10-16.30 Taiteilijatapaaminen / Artist Meeting (Tamio Hoshika, Tatsuo Hoshika, Fujiko Abe, Keiichi Miyazaki)
16.-17.8.2019 Symposiumi ja taiteilijatapaaminen / Symposium and Artist Meeting
18.8.2019 klo 14.00-15.00 Pianokonsertti / Piano Concert (Izumi Tateno)
21.8.2019 klo 16.00-17.00 Tanssin esitys ja maalaus / Dance performance and painting (Theater I’Ms, Tatsuo Hoshika)
22.8.2019 klo 19.00-21.00 Teatteriesitys ”BENIBANA” / Theater performance ”BENIBANA” (Theater I’Ms)
Huom! Tapahtumapaikka / performance venue: PROMENADI-SALI / PROMENADI HALL / Pori (https://www.visitpori.fi/en/promenadi-hall-2637)
23.8.2019 klo 14.00-16.00 Tanssin esitys ja maalaus / Dance performance and painting (Theater I’Ms, Tatsuo Hoshika)
8.9.2019 klo 14.00-15.00 Päätöskonsertti / Final Concert (Markku Ylipää)

Lisätietoa tapahtumista Tapahtumat-sivulla

Poikkeukset ohjelmassa ovat mahdollisia / Changes in the program are possible

Tamio Hoshika: Big wave from tunami / Tamio Hoshika: Japonism from kimono 1-3

Näyttely on avoinna ajalla 5.5.-8.9.2019. Tervetuloa näyttelyyn ja tapahtumiin!

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, p. 044-432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

Japanilaiset viuhkat ja sermit: Fujiko Abe