Ilon puutarha – Elämää naivistin silmin

29.3.–10.7.2022 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 29.3.2022 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu kevätkauden näyttely Ilon puutarha – Elämää naivistin silmin. Hurmaava ja värikäs naivistisen taiteen näyttely koostuu neljäntoista nykynaivistin teoksista ja tarjoaa katsojalle mahdollisuuden sukeltaa ilon ja onnen tunnelmiin. Ilon puutarha -näyttely on syntynyt naivistitaiteilija Seija Levannon ja Emil Cedercreutzin museon yhteistyönä. Näyttely on avoinna yleisölle museon Satakunta-salissa 10.7.2022 saakka.

Tänä keväänä Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa ollaan ilon puutarhassa. Nyt avautuva vaihtuva näyttely on katsaus suomalaiseen nykypäivän naivistiseen taiteeseen. Museo on kutsunut näyttelyyn neljätoista nykynaivistia, jotka pääsääntöisesti vaikuttavat Satakunnan ja Pirkanmaan alueella. Näyttely sisältää teoksia taiteilijoilta: Kaarina Alsta, Margit Hakanen, Petra Heikkilä-Perkiö, Hannu Hirsivuori, Miia Ikimeri, Maija Kanerva, Minna Iso-Lähteenmäki, Matti A. Laine, Heli Laaksonen, Esa Leppänen, Seija Levanto, Raija Nokkala, Kikka Nyrén ja Aimo Vuorinen.

Ilon puutarha -näyttelyn töitä yhdistävä teema on syntynyt ilon, onnen ja myönteisen elämänkäsityksen ympärille. Katsojan ensikosketus näyttelyyn on sen nimen mukainen – värikäs, herkkä ja fantasian kaltainen sukellus ilon maailmaan ja puutarhaan, jossa onni kasvaa paitsi konkreettisesti puutarhan kasveina, niin myös käsitteellisesti ja henkisesti tunteena ja elämänkäsityksenä. Monia näyttelyn teoksia yhdistää naivismille ominainen ympäristön kuvaus, jossa puutarhalla, kasveilla, puilla ja kukilla on suuri rooli. Ilon puutarha on kuitenkin myös kuvainnollinen käsite, joka avaa yleisölle näyttelyn henkeä ja mielentilaa. Samalla näyttely tuo esiin myös naivistitaiteilijoiden katsetta ja käsitystä, joilla he kuvaavat ympäristöään ja samalla käsitystään elämästä. Yksi näyttelyn tarkoituksista onkin tuoda yleisön nähtäville se moni-ilmeisyys, joka suomalaisessa nykynaivismissa on.

Alkuajatus naivistiselle yhteisnäyttelylle syntyi taiteilija Seija Levannon mielessä joitakin vuosia sitten. Harjavaltalaisessa Emil Cedercreutzin museossa puolestaan oli jo pitempään ajateltu mahdollisuutta esitellä naivismia vaihtuvan näyttelyn muodossa. Tänä keväänä museolla on kunnia esitellä yleisölle taiteilijan ja museon yhteistyönä syntynyt Ilon puutarha -näyttely.

Vaikka nyt avautuva näyttely onkin täynnä iloa ja onnea, on sen taustalla kuitenkin myös syvempi ja vakavampi taso – pitkänä ja raskaana koetun pandemia-ajan jälkeen onnen tunteille on koettu olevan tarvetta ja tilausta. Näyttelyllä museo pyrkiikin antamaan yleisölle myös valoisia hetkiä korona-ajan muokkaamien viime vuosien kokemusten jälkeen. Tässä näyttelyssä museo kannustaa yleisöä uppoutumaan iloon sekä onneen ja näkemään ne paitsi huikeiden nykytaiteilijoiden teoksissa, myös oman elämänsä yksityiskohdissa – ja sydämissään.

Tervetuloa näyttelyyn!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Taiteilija Seija Levanto, puh. 050 351 4607, silkkiikkuna@dnainternet.net.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.