Hevosten taikaa – Johanna Sjövall

Johanna Sjövallin näyttelyn juliste.

HEVOSTEN TAIKAA – JOHANNA SJÖVALL
20.5.-19.9.2021 Emil Cedercreutzin museossa

 

Torstaina 20.5.2021 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautuu kesäkauden näyttely Hevosten taikaa, joka esittelee yleisölle porilaisen valokuvaajan Johanna Sjövallin hevosaiheisia valokuvia. Viime vuoden Fotofinlandia-kilpailun voittanut Sjövall tuo näyttelyyn esille palkitun Magic of Horses -kuvasarjansa, mutta sen lisäksi myös laajemman kattauksen valokuvataidettaan viime vuosilta. Näyttely on avoinna museon Ilmari-salissa 19.9.2021 saakka.

Johanna Sjövall on toiminut valokuvaajana ja yrittäjänä vuodesta 2006 alkaen. Hän työskentelee monipuolisesti sekä yksityishenkilöiden että yritysasiakkaiden kanssa omassa studiossaan. Ammattityönsä ohella luovan valokuvaajan sydäntä lähellä on aina ollut myös hevosten kuvaaminen. Johanna Sjövall onkin tullut tunnetuksi paitsi ihmisten kuvaajana, myös upeasta hevosaiheisesta valokuvataiteestaan, jossa muotokuvan kohteena on hevonen.

Alun perin ratsastuksenopettajaksi valmistunut Sjövall työskenteli vuosia hevosten parissa, kunnes joutui luopumaan ensimmäisestä ammatistaan ja vaihtamaan alaa allergian vuoksi. Tilanne oli käännekohta, jonka jälkeen hän sai kipinän kuvaamisesta ja sitä seuraavina vuosina kouluttautui valokuvaajan ammattiin. Sjövall on suorittanut kuvallisen ilmaisun perustutkinnon sekä valokuvaajan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. Myöhemmin hän on pitänyt useita näyttelyitä, toiminut oman alansa kouluttajana ja näyttötutkintojen arviointitehtävissä sekä tullut palkituksi useissa kansallisissa ja kansainvälisissä valokuvausammattilaisten kilpailuissa. Urallaan Sjövall on saavuttanut myös Federation of European Photographers:n myöntämät arvonimet Qualified European Photographer (QEP, 2016) ja Master Qualified European Photographer (MQEP, 2018).

Viime vuoden 2020 lopussa Johanna Sjövall sai merkittävän tunnustuksen, sillä hän voitti arvostetun Fotofinlandia-kilpailun hevosaiheisista kuvistaan koostuvalla Magic of Horses -kuvasarjallaan. Tänä kesänä 2021 harjavaltalaisella Emil Cedercreutzin museolla on kunnia esitellä yleisölle Sjövallin näyttely Hevosten taikaa, johon hän tuo esille kilpailussa menestyneet kuvansa, mutta niiden lisäksi laajemman kattauksen valokuvataidettaan. Museon Ilmari-saliin esille tulevaan näyttelyyn on valittu yhdentoista kuvasarjan kokonaisuus, yhteensä 40 kuvaa. Näyttelyn kuvat on otettu viime vuosina pääasiassa Suomessa ja Ruotsissa. Monissa näyttelyn kuvissa taustana ovat tutut satakuntalaiset maisemat, kuten Reposaaren takaranta ja Yyterin hiekkarannat.

Johanna Sjövallille ominainen kuvien aihe ja tunnelma, komeat ja persoonalliset hevoset eteerisen kauniissa ympäristössä kuvattuina toisaalta herkkinä mutta toisaalta alkuvoimaisina olentoina, luovat katsojalle tarunomaisen polun toiseen maailmaan. Hänen valokuviensa tunnistettava tyyli, unenomaisuus ja tarumaailman tunnelma, syntyvät kuvien valon ja värimaailman yhdistyessä. Toisissa kuvissa paikallaan olevat hevoset miljöössään ovat kuin unimaailman eläviä veistoksia, näkyjä toisesta maailmasta. Samalla toisten kuvien ytimessä ovat juoksevat hevoset, yllätyksellisyys ja silmänräpäyksessä ohi kiitävät hetket villin luonnon tunnelmassa. Johanna Sjövallin kuvissa hevoset ovat persoonia, suurimmasta friisiläisestä orista pienimpään Amerikan miniatyyrihevoseen saakka.

Tervetuloa näyttelyyn!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Valokuvaaja Johanna Sjövall, puh. 0400 905 244, johanna@johannasjovall.fi, www.johannasjovall.fi.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.