EMPATIA – TAIDETTA SATASAIRAALAN KOKOELMASTA
10.11.2020–24.1.2021 Emil Cedercreutzin museossa

Tiistaina 10.11.2020 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu näyttely Empatia – Taidetta Satasairaalan kokoelmasta. Empatia-näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Marjo Heino ja se on tuotettu yhteistyössä Satasairaalan kanssa. Näyttely on avoinna yleisölle museon Satakunta- ja Emil-saleissa 24.1.2021 saakka.

Empatia – Taidetta Satasairaalan kokoelmasta on katsaus satakuntalaisen sairaalataiteen vuosikymmeniin. Näyttelyn läpileikkaava teema empatia on lähestymistapa potilaiden ja henkilökunnan hoitotyön arkeen. Satasairaalassa taiteen ajatellaan vaikuttavan koettuun terveyteen ja hyviin kokemuksiin hoitoympäristöistä. Empatia on tärkeä näkökulma toisen ihmisen kohtaamiseen, se on arvostusta ja läsnäoloa.

Näyttelyyn on otettu mukaan teoksia useista Satasairaalan toimipisteistä. Satasairaalan taidekokoelma käsittää noin 750 teosta, joista tähän näyttelyyn esille tulee noin neljäkymmentä teosta. Niiden ohessa esillä on myös muutamia esineitä. Näyttelyn teokset ovat vuosikymmenten ajan tervehtineet henkilökuntaa ja asiakkaita sairaalan eri toimitiloissa, hoito- ja potilashuoneissa, käytävillä ja kokoushuoneissa. Empatia-näyttelyn myötä kokoelman teokset ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä sairaalaympäristön ulkopuolella ja suuren yleisön katsottavana.

Empatia-näyttely on myötätuntoinen katse hoitotyön arkeen, potilaan kohtaamiseen ja taiteen lohduttavaan voimaan. Näyttelyyn on poimittu teoksia, jotka kertovat halusta ymmärtää toista ihmistä ja ihmismieltä. Näyttelyyn valituissa töissä luontoaiheiden osuus on merkittävä, mutta lisäksi esillä on teoksia ihmisenä olemisen taidosta sekä monimutkaisuudesta. Näyttelyn teokset ajoittuvat viime vuosisadan ensimmäisiltä vuosikymmeniltä modernismin vuosiin sekä nykytaiteilijoiden aikaan saakka. Paikallisuus nousee esiin teosten tekijöissä, sillä monella taiteilijalla on tiivis yhteys Satakuntaan. Mukana on myös useita muotokuvia, jotka piirtävät kuvaa sairaalan historiasta noin sadan vuoden ajalta. Muotokuvissa hoitotyö henkilöityy.

Näyttelyssä mukana on teoksia 30 taiteilijalta. He ovat Anna Arho, Kirsi Backman, Päivi Björkenheim, Aarne Elomaa, Antti Favén, Alpo Jaakola, Päivi Jokinen, Tuula Juti, Ilmari Kaijala, Kalervo Kallio, Anja Karkku-Hohti, Esko Koivukari, Ensio Lamberg, Maarit Lipsanen-Rogers, Marko Mertala, Tauno Miesmaa, Frida Moukulainen, Kirsi Neuvonen, Folke Nieminen, Meri Pauniaho, Tuukka Peltonen, Esko Railo, Ben Renvall, Olli-Pekka Riihikoski, Lauri Räike, Tuula Solin, Pasi Tammi, Juhani Tarna, Titta Valla ja Sam Vanni.

Näyttelykokonaisuuden kuraattori, kuvataiteilija Marjo Heino on viime vuosina työskennellyt Satasairaalan monipuolisen taidekokoelman parissa. Heino on koordinoinut onnistunutta ja kiitosta saanutta hanketta, jonka osana sairaalan taidekokoelmat on käyty läpi ja sairaalamiljöötä on elävöitetty sekä sen viihtyvyyttä lisätty nykytaiteen keinoin. Marjo Heinon sanoissa kuvastuu taidekokoelman merkitys osana julkista tilaa ja sairaalaympäristöä, mutta myös lähtökohta Empatia-näyttelyn ajatukselle: ”Taiteella on monta tehtävää, se herättää erilaisia tunteita. Taiteella on myös merkitystä luodessamme parempaa ja uniikkia ympäristöä. Satasairaalan taidekokoelma on koottu käyttäjille myötäeläen. Teosten aiheina on paljon leikkimielistä ja iloista, mutta paljon myös sielukasta ja syvää. Empatia-näyttely on kokonaisuus, johon on koostettu esille erilaisia näkökulmia tästä sairaalataiteen myötätuntoisesta ja lohduttavasta voimasta.”

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 10.11.2020–24.1.2021. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Näyttelyn kuraattori, kuvataiteilija Marjo Heino, puh. 044 558 1240, molluheino@gmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.