Alaston äänimaisema

ALASTON ÄÄNIMAISEMA
8.10.2019–12.1.2020 Emil Cedercreutzin museossa

Mollu Heino ja Kirsi Jaakkola, Kokkeli-hanke

Tiistaina 8.10.2019 Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa yleisölle avautuu Kokkeli-hankkeen ääninäyttely Alaston äänimaisema – Hetkiä Harjavallan kaupungissa. Näyttely tuo yleisön kuunneltavaksi ääniteoksen, joka on syntynyt Harjavallan alueella vuoden 2019 aikana. Alaston äänimaisema -näyttely on avoinna yleisölle ajalla 8.10.2019–12.1.2020.

Kirsi Jaakkola, Työntö, 2018, laserleikkaus gradevanerille.

Harjavalta, mitä kuuluu?

Turun yliopiston Maisemantutkimuksen Kokkeli-hanke on järjestänyt vuoden 2019 aikana Harjavallassa kolme kuuntelukävelyä yhteistyössä Emil Cedercreutzin museon kanssa. Kuuntelukävelyillä on tutustuttu Harjavallan ääniympäristöihin eri teemojen kautta. ”Kuuntelukävely on kuunteluharjoitus ilman puhetta ja elektronisia laitteita. Tavoitteena on harjoitella kuuntelemista, kuuntelemiseen keskittymistä, kuuntelemalla havainnointia ja myös kuullun sanallistamista. Keskustelu yhteisestä kokemuksesta ja sen herättämistä tunteista, muistoista ja ajatuksista on tärkeä osa kuuntelukävelyä ja tuo myös paljon tietoa kyseisestä alueesta”, kertoo kuvataiteilija Kirsi Jaakkola.

Nyt esillä tuleva kuunteluteos Emil Cedercreutzin museon ala-aulassa on koostettu järjestettyjen kuuntelukävelyiden dokumentoinneista ja vuoden aikana muuten äänitetyistä äänistä Harjavallan alueella. Kuuntelukävelyistä yksi järjestettiin talvisessa säässä Harjavallan keskustassa, toinen toukokuisena aamuna Emil Cedercreutzin museon luontoympäristössä ja kolmas Paratiisin luontopolulla kesäkuisena iltana. Luonto, tehtaan äänet ja kaupungin arkiset äänet on koottu kahdeksi erilaiseksi äänimaisemaksi, joissa mukana on lisäksi kävelyille osallistuneiden yhteisistä keskusteluista poimittuja sitaatteja. Äänimaisemassa monipuoliset luonnonäänet esiintyvät yhteisenä tunnelmana ja taustana, jossa oma osansa on Kokemäenjoella, eri vuodenajoilla ja säätiloilla. Kuvataiteilijat Kirsi Jaakkola ja Marjo Heino Kokkeli-hankkeesta ovat luoneet kuunteluteokset osaksi Harjavallan kaupungin 150-vuotisjuhlavuotta.

Siluetti, Emil Cedercreutz

Ääniteos on syntynyt osana Turun yliopiston Kokkeli-hanketta, joka on Koneen säätiön rahoittama kaksivuotinen hanke. Osallistavaa maisemansuojelua taiteen keinoin tutkiva hanke on kiinnostunut siitä, mitä ihmiset arvostavat omassa ympäristössään. Taide on vahvasti mukana hankkeessa sekä ihmisiä kokoavana että yhteisöllisyyttä tuottavana elementtinä.

Alaston äänimaisema -näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 12.1.2020 saakka. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Kuvataiteilija Marjo Heino, Kokkeli-hanke, p. 044 558 1240, marjo.heino@utu.fi, https://blogit.utu.fi/kokkeli/kokkeli-hanke/.
Kuvataiteilija Kirsi Jaakkola, kuuntelukävely, kirsi.jaakkola@gmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, p. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.