Annette Juusela – Rauha tälle huoneelle

Tiistaina 12.2.2019 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu museon kevätkauden näyttelykokonaisuus Kolme tarinaa, joka koostuu euralaisten kuvataiteilijoiden Annette Juuselan, Pirjo Hamm-Hakamäen ja Kaisa Soveron näyttelyistä. Annette Juuselan näyttely Rauha tälle huoneelle, Pirjo Hamm-Hakamäen näyttely Elämisen jano ja Kaisa Soveron näyttely Ihmeellinen matkani ovat avoinna yleisölle 7.4.2019 saakka.

Kuvataiteilija Annette Juusela (s. 1960) on tullut yli 40-vuotisella taiteilijanurallaan tunnetuksi omaleimaisista, vahvoista ja tummasävyisistä maalauksistaan, joissa kuvauksen kohteena on usein ihminen. Juuselan taiteelle ominaista on teosten historiaan liittyvä näkökulma, jossa niiden aihepiirit kumpuavat usein todellisista ja fiktiivisistä ajanjaksoista, tapahtumista ja tarinoista kulttuurissamme. Juuselan teosten aiheissa ovatkin esiintyneet muun muassa keskiaika, viikingit ja Kalevalan henkilöhahmot.

Emil Cedercreutzin museossa nyt avautuva Annette Juuselan näyttely Rauha tälle huoneelle perustuu alun perin kirjailija Kaari Utrion historiantutkimuksiin ja kirjoitettuun keskiaikaa koskevaan historiaan, mutta samalla toisaalta myös fiktiiviseen henkilökuvamaailmaan, jossa keskiössä ja kuvaamisen kohteena on keskiajan ihminen. Näyttelyn teoksissa ihminen on irrallinen ympäristöstään ja maisemasta. Teokset kuvaavatkin henkilöhahmojensa kautta enemmän tunnetiloja kuin anatomiaa ja etäisyyksiä. Erityisesti tunnemaailma kuvastuu hahmojen kasvoissa ja käsissä. Juuselan teosten ajallinen kehys on keskiajassa, mutta niiden kantama tunnemaailma kumpuaa suurelta osin taiteilijan oman elämän kokemuksista nykyajassa. Kaikki näyttelyssä esillä olevat teokset ovat akryylimaalauksia ja ne ovat valmistuneet vuosina 2011-2019.

Näyttelyn voimakkaita ja intensiivisiä töitä yhdistää teoksesta katsova kokeneen ihmisen katse. Teosten henkilöhahmot kantavat mukanaan menneisyyttään, mutta samalla myös nykyhetkeään. Tummasävyisten, surumielisten teosten maailmassa menetykset ovat jättäneet jäljen, joka näkyy kuvattujen ihmisten kasvoissa ja silmissä. Hahmot sulkevat itseensä paljon asioita ja herättävät kysymyksiä. Teosten tunnemaailma on raskas, mutta samalla niihin mahtuu myös inhimillisyyttä, nöyryyttä, hyväksyntää, toivoa ja lopulta selviämisen myötä syntynyttä sisäistä voimaa. Annette Juuselan näyttelyssä kävijä katsoo teoksia, mutta huomaa pian katseen kohdistuvan kävijään itseensä. Intensiivisyydessään näyttely onkin parhaillaan katsojalle matka sisäänpäin tämän omiin ajatuksiin. Se tarjoaa katsojalle mahdollisuuden tulkita teosten henkilöhahmojen tunteita oman elämänkokemuksensa valossa.

Rauha tälle huoneelle -näyttely on kertomus kivusta, kuolemasta, voimasta, tunteista ja lopulta kaiken hajoamisesta. Se kuljettaa katsojaansa keskiajalta kohti nykypäivää ja toisaalta siihen rajallisuuden kipuun, jota kukaan ei voi täysin hallita. Eletty elämä on antanut Annette Juuselan taiteelle muodon: hänen taiteensa ilmaisuvoima kumpuaa suuresta heikkoudesta ja hetkistä, jolloin kuolema on ollut vahvasti taiteilijan omassa elämässä läsnä. Taiteessaan Annette Juusela on kanavoinut paitsi elämänsä kokemuksia, myös niiden myötä saamaansa suurta elämäntahtoa ja voimaa.

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 12.2.-7.4.2019. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Kuvataiteilija Annette Juusela, puh. 044-335 5785, atelje.annette@gmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

Kuvissa Annette Juuselan teoksia tai niiden yksityiskohtia. Kuvat © Annette Juusela.