Kaisa Sovero – Ihmeellinen matkani

Tiistaina 12.2.2019 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu museon kevätkauden näyttelykokonaisuus Kolme tarinaa, joka koostuu euralaisten kuvataiteilijoiden Kaisa Soveron, Pirjo Hamm-Hakamäen ja Annette Juuselan näyttelyistä. Kaisa Soveron näyttely Ihmeellinen matkani, Pirjo Hamm-Hakamäen näyttely Elämisen jano ja Annette Juuselan näyttely Rauha tälle huoneelle ovat avoinna yleisölle 7.4.2019 saakka.

Kuvataiteilija Kaisa Sovero (s. 1952) tunnetaan vahvoista ja värikylläisistä akryylimaalauksistaan ja kangasapplikaatioistaan, joiden juuret ovat suomalaisen luonnon, kasvillisuuden ja eläimistön aiheissa, taiteilijan omassa kokemuksessa kreikkalaisesta kulttuurista sekä arjen estetiikan ja yksityiskohtien monipuolisessa kuvauksessa.

Emil Cedercreutzin museossa nyt avautuva Ihmeellinen matkani -näyttely on matka Kaisa Soveron taiteeseen, joka on saanut innoituksensa taiteilijan monipuolisista elämänkokemuksista. Eurassa syntyneen ja varttuneen Soveron tie johti nuorena Kreikkaan, jossa taiteilija tuli lopulta eläneeksi lähes kolmenkymmenen vuoden ajan ennen palaamistaan Suomeen. Taiteellisen uransa Sovero aloitti nuoruudessaan tekstiilitaiteella ja erityisesti kangasapplikaatiotöillä, joiden parissa hän työskenteli tuotteliaasti vuosikymmenten ajan. Vähitellen applikaatioiden oheen alkoivat tulla myös akryylimaalaukset, joiden aiheet Sovero sai kreikkalaisesta kulttuurista, arkensa estetiikasta, paikallisesta ruokakulttuurista ja elämästään. Nyt avautuvan näyttelyn teokset ovat valmistuneet suurimmaksi osaksi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suurin osa näyttelyn töistä on maalauksia, mutta niiden lisäksi esillä on kaksi applikaatiota esimerkkinä aikaisemmasta tuotannosta.

Kymmenen vuotta sitten Suomeen palannut Kaisa Sovero on viime vuosien aikana siirtynyt applikaatioista akryylimaalaukseen. Taiteilija maalaa pääasiassa puulle ja kankaalle. Soveron teosten pohjiksi ovat toisinaan valikoituneet myös erilaiset vanhat käyttöesineet ja niiden osat, kuten leivinlaudat sekä kimpiastioiden laudat ja pohjat. Materiaalivalinnoissa näkyy taiteilijan rakkaus kansanperinnettä, käsityökulttuuria ja lapsuuden maaseudun elämää kohtaan.

Kaisa Soveron maalauksissa esiintyvät kodin ympäristön, puutarhan ja luonnon runsas ja värikylläinen kasvillisuus sekä eläimistö. Hänen tyylilleen ominaista on kuvaamisen ornamentaalinen tyyli, jossa teoksen sisältö ei lopu reunoihinsa, vaan katsoja voi kuvitella sen jatkuvan reunojensa yli. Vaikka kuvauksen tapa on runsas, sisältävät työt samalla kuitenkin järjestystä ja toistoa, joita taiteilija itse kuvaa musiikin kaltaiseksi rytmiksi teoksissaan. Kuvauksen kohteina ovat useimmiten pienet yksityiskohdat, joiden taustana toimii luonnon miljöö. Paljon luonnossa liikkuvalle taiteilijalle kohteiden mittasuhteet ovat tärkeät ja kuvaamisen tyylissä on myös samankaltaisuutta ja tunnelmia koulujen kasvi- ja eläinaiheisista opetustauluista.

Viime vuoden aikana Kaisa Sovero on laajentanut työtään myös kuvitustaiteen pariin. Näyttelyn leikkisin puoli löytyykin pienikokoisten maalausten sarjasta, joilla taiteilija on kuvittanut kirjoittamaansa, lapsille suunnattua runoutta. 18-osainen runokuvitusten sarja on näyttelyssä esillä kokonaisuudessaan. Runokuvituksissa esiintyvät kasvien ja eläinten lisäksi myös mielikuvitukselliset henkilöt ja olennot, jotka johdattavat katsojan taiteilijan luomaan satumaailmaan.

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 12.2.-7.4.2019. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Kuvataiteilija Kaisa Sovero, puh. 044 252 5433, kaisa.sovero@gmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

Kuvissa Kaisa Soveron teoksia ja niiden yksityiskohtia. Kuvat © Kaisa Sovero.