Pirjo Hamm-Hakamäki – Elämisen jano

Tiistaina 12.2.2019 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu museon kevätkauden näyttelykokonaisuus Kolme tarinaa, joka koostuu euralaisten kuvataiteilijoiden Pirjo Hamm-Hakamäen, Annette Juuselan ja Kaisa Soveron näyttelyistä. Pirjo Hamm-Hakamäen näyttely Elämisen jano, Annette Juuselan näyttely Rauha tälle huoneelle ja Kaisa Soveron näyttely Ihmeellinen matkani ovat avoinna yleisölle 7.4.2019 saakka.

Kuvataiteilija Pirjo Hamm-Hakamäki (s. 1952) on tullut pitkällä taiteilijanurallaan tunnetuksi vahvoista ja värikylläisistä pastelli- ja öljymaalauksistaan, tussipiirustuksistaan, installaatioistaan ja performansseistaan. Hamm-Hakamäen teosten aihepiirin juuret ovat taiteilijan oman elämänkokemuksen kautta Italian renessanssissa, Katalonian kulttuurissa, idän mystiikassa, antiikin taruissa ja romanikulttuurin rikkaudessa. Näyttelyn teokset ovat valmistuneet eri aikoina Pirjo Hamm-Hakamäen uran varrella.

Emil Cedercreutzin museossa nyt avautuvan Elämisen jano -näyttelyn teoksissa katsoja johdatetaan maailmaan, jossa Italian ja Espanjan kulttuurit, Välimeren valo, aurinko ja värien hehku sekä flamencon liike kohtaavat kehollisuuden ja suurten tunteiden aiheet. Näyttelyn teokset tutkivat erilaisia kulttuureja ja ymmärtävät elämän erilaisuutta. Useissa teoksissa katseen kohteena ja kokijan asemassa on nainen, joka on tunteellinen, voimakas ja ajatteleva. Pirjo Hamm-Hakamäki tuo töissään esille naisena olemisen riemun ja tuskan sekä elämisen intohimon, joka samalla on myös taiteilijan työskentelyn perusta. Teosten tunnelataus on suuri ja ne ovat vahvasti tunteellisia taiteilijalle, jolle tunteet ovat elämän ydin.

Näyttelyn näkyvintä osaa ovat moniosaiset teossarjat Renessanssiruhtinas, Sairaalloisen naisen flamenco ja Sicilia-triptyykki. Lisäksi mukana näyttelyssä on muun muassa abstraktien sarja Paluu alkuun, joka vie katsojan Pirjo Hamm-Hakamäen nuoruuteen ja taiteilijauran alkuvaiheisiin. Näyttely puhuu katsojalleen paitsi kuvin, myös sanoin, sillä taiteilija on kirjoittanut ja omistanut suurimmalle osalle näyttelynsä teoksista runoja. Hamm-Hakamäen runot johdattavat näyttelyvieraat teosten sisältämiin tarinoihin ja tunnemaailmaan.

Pirjo Hamm-Hakamäki on kuvannut taiteessaan monipuolisesti myös romanikulttuuria. Elämisen jano -näyttelyn herkin osio koostuukin surumielisen kauniista ja tunteikkaista romanikulttuuria kuvaavista teoksista, joissa herkkä pastellimaalaus yhdistyy kauniisiin romanitekstiileihin ainutlaatuisella tavalla.

Näyttelyn leikkisin osio on värikäs ja tuoksuva installaatio Parfymeriabudoaari, joka on yhdistelmä kauniita parfyymipulloja, kimaltelevia paljettikankaita, Hamm-Hakamäen itse tekemiä näyttäviä koruja sekä kosmetiikkamainoksia. Tuoksut ovat taiteilijalle yksi luomistyön ilmaisukeino, joka näkyy myös nyt avautuvassa näyttelyssä. Monipuolista taiteilijan innoitustaan Hamm-Hakamäki käyttää myös valmistaessaan uniikkeja koruja, joiden materiaalit hän hankkii eri puolilta maailmaa. Taiteilija nimeää korunsa usein sen paikan mukaan, mistä korun raaka-aineet ovat peräisin, sekä sen mielikuvan mukaan, joka taiteilijalla on kyseisestä paikasta. Koruja on nähtävillä myös nyt avautuvassa näyttelyssä.

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 12.2.-7.4.2019. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Kuvataiteilija Pirjo Hamm-Hakamäki, puh. 040 825 9180, pirjo.hammhakamaki@gmail.com.
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

Kuvissa Pirjo Hamm-Hakamäen teoksia ja niiden yksityiskohtia. Kuvat © Pirjo Hamm-Hakamäki.