Vaihtuvat näyttelyt

30.10.2018-13.1.2019
Lasinen maisema – Suomen Lasitaiteilijat ry

Tiistaina 30.10.2018 Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa yleisölle avautuu Suomen Lasitaiteilijat ry:n näyttely Lasinen maisema. Talvikauden näyttely tuo yleisön nähtäville kokonaisuuden suomalaista lasitaidetta useilta eri taiteilijoilta. Näyttely on avoinna yleisölle ajalla 30.10.2018–13.1.2019.

Suomen Lasitaiteilijat ry:n näyttely esittelee yleisölle mielenkiintoisen ja modernin kattauksen tämän päivän suomalaista lasitaidetta. Nyt avautuvan näyttelyn teema on lasinen maisema. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat tulkitsevat aihetta töissään vapaasti ja moniulotteisesti. Näyttelyn teokset kertovat lasin keinoin tarinoita luonnosta, maisemasta ja ihmisen sisäisyydestä. Teoksissa on useita tasoja, sillä ne kuvaavat maisemaa sekä konkreettisena näkymänä, että ihmisen sisäisenä mielenmaisemana. Näyttelyn teoksissa katsoja voi esimerkiksi nähdä, kuinka maininki syöksyy kohti rantaa tai miten puu kaartuu hurmioituneena syystuulessa odottaen talvea. Samalla nähtävissä ovat kuitenkin myös taiteilijoiden henkilökohtaiset tulkinnat, joissa heijastuvat heidän kokemuksensa ja elämänsä. Kaikki tämän näyttelyn teokset ovat valmistuneet vuosina 2015-2018.

Näyttelyyn esille tulee kolmentoista lasitaiteilijan teoksia. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ovat Margit Hakanen (Tampere), Soili Halonen-Mikkonen (Tampere), Jari Hangassalo (Pietarsaari), Tarja Johansson (Helsinki), Jarmo Karjala (Tampere), Jouni Kopsa (Tampere), Kari Kuisma (Pori), Raija Kuisma (Pori), Katja Rauhamäki (Laukaa), Teija Takala (Seinäjoki), Minna Tuohisto-Kokko (Ilmajoki), Merja Virta (Parkano) ja Hanna Virtomaa (Turku). Näyttelyn työryhmään ovat kuuluneet Kari Kuisma, Teija Takala, Minna Tuohisto-Kokko ja Hanna Virtomaa.

Näyttelyyn osallistuvat lasitaiteilijat ovat toimineet ammattimaisesti studiolasitaiteilijoina Suomessa jo pitkään. He ovat suunnitelleet ja toteuttaneet lasitaideteoksiaan lukuisiin julkisiin ja yksityisiin kohteisiin. He käyttävät lasia perinteiseen tapaan teostensa materiaalina, mutta pyrkivät löytämään sille myös täysin uusia ilmaisumuotoja. Lasinen maisema -näyttelyssä esillä on eri tekniikoilla valmistettuja lasimaalauksia eli tasolasiteoksia sekä kolmiulotteisia lasiteoksia.

Suomen Lasitaiteilijat ry LASITA on perustettu vuonna 2003 Tampereella. Valtakunnallinen yhdistys toimii suomalaisten ammattilasitaiteilijoiden yhteisönä, jonka tärkein toimintamuoto on näyttelytoiminta. Yhdistyksen jäseniä voivat olla sekä kylmä- että kuumalasitaiteen tekijät. Nyt avautuva Lasinen maisema -näyttely on järjestyksessään Suomen Lasitaiteilijat ry:n 17. näyttely. Yhdistyksen tarkoituksena on nostaa lasitaiteen arvostusta ja edistää lasitaiteen eri alojen tuntemusta. Lasitaide on Keski-Euroopassa vahvasti sidoksissa arkkitehtuuriin. Yhdistyksen tavoite on saada lasityöt osaksi myös suomalaista nykyarkkitehtuuria. Yhdistys haluaa tuoda esille sekä kylmä- että kuumalasitaiteen erilaiset käyttömahdollisuudet muun muassa sisustamisessa.

Näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 13.1.2019 saakka. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Puheenjohtaja Teija Takala, Suomen Lasitaiteilijat LASITA ry, puh. 050-567 6139, te.takala@hotmail.com, www.lasita.fi.

Minna Tuohisto-Kokko, Suomen Lasitaiteilijat LASITA ry, puh. 050-313 0222, lasiateljee@netikka.fi.

Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

Kuvassa Teija Takalan teos Hurmio, 2018

30.10.2018-13.1.2019
Muoto ja kuva  Tulkintoja Satakunnasta

Tiistaina 30.10.2018 Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa yleisölle avautuu talvikauden näyttely Muoto ja kuva – Tulkintoja Satakunnasta. Näyttely tuo yleisön nähtäville monipuolisen kokonaisuuden satakuntalaista taidetta Emil Cedercreutzin museon kokoelmista. Näyttely on avoinna yleisölle ajalla 30.10.2018–13.1.2019.

Emil Cedercreutzin museon monipuolisiin kokoelmiin kuuluu myös satakuntalaisen taiteen kokoelma. Se on syntynyt viime vuosikymmenten aikana museon saamista lahjoituksista ja karttunut viime vuosiin saakka. Muoto ja kuva – Tulkintoja Satakunnasta -näyttely on museon tuottama kokonaisuus, joka on koostettu tästä kokoelmasta. Suurin osa näyttelyn teoksista ovat joko satakuntalaisen tai Satakunnassa vaikuttaneen taiteilijan tekemiä, tai niiden aihe liittyy Satakuntaan.

Nyt avautuva talvinäyttely on syntynyt muodon ja kuvan kohtaamisesta teoksessa, sekä teoksen ja sen tulkintojen keskinäisestä keskustelusta. Työt sisältävät elämän kuvauksia ja hetkittäisiä kohtaamisia, joissa esillä on kuvattavan kohteen arki osana ympäristöä. Samalla esille tulevat myös sodanjälkeisen maailman mielenmaisema ja tunnelma. Näyttelyyn valituissa teoksissa elämän taustaksi levittäytyvät satakuntalaisen maiseman suuret konkreettiset muodot, maatalous, teollisuus ja keskellä virtaava joki. Tavallisen arjen miljöön, maaseudun, kaupunkien, teollisuuden, puistojen ja kotien muodot antavat taustan niissä olevalle elämälle.

Konkreettisten tilan muotojen lisäksi olennaista teoksissa ovat myös modernismille ominaiset muodot. Teoksissa näkyy, miten taiteilijat ovat työstäneet muodon ja asetelman kautta teostensa aiheita eri vuosikymmeninä. Näyttelyyn valitut työt ajoittuvat 1930-luvulta 1980-luvulle. Niissä näkyy ilmaisutavan muuttuminen eri vuosikymmeninä nykypäivää kohti tultaessa.

Esille näyttelyyn tulee yhteensä 35 teosta 17:ltä taiteilijalta. Taiteilijat ovat Pertti Ala-Outinen, Aarne Elomaa, Henry Helinkö, Tuula Juti, Anja Karkku-Hohti, Ensio Lamberg, Into Linturi, Jussi Pohjonen, Unto Pusa, Olli-Pekka Riihikoski, Sulo Salmi, Tauno Söderberg, Pekka Solin, Veikko Takala ja Immo Tuominen. Lisäksi näyttelyyn on sisällytetty myös yksi museon hiljattain hankkima Emil Cedercreutzin akvarellimaalaus ja yksi teos tuntemattomaksi jääneeltä taiteilijalta. Näyttelyn teoksista suurin osa on öljyvärimaalauksia, mutta niiden lisäksi mukana on myös yksittäisiä kollaaseja ja piirroksia.

Näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 13.1.2019 saakka. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

Kuvassa yksityiskohta Ensio Lambergin teoksesta KCB, 1959.