Kuukauden kirjat 2020

Tammikuu 2020

Hulkko, Johanna: Suojaava kerros ilmaa

Huolimatta kannesta, joka suorastaan huokuu 90-lukua, tämä kirja on lukemisen arvoinen.

Tarinan päähenkilö, Kepa, on 14-vuotias ja lihava. Niin lihava, että se on ainoa asia, mikä hänessä on mahdollista huomata. Tai näin Kepa, oikealta nimeltään Kerttu, uskoo itsestään. Kun Kepa lähtee äitinsä kanssa Suomen Postcrossing -seuran yhteistapaamiseen Ahvenanmaalle, hänen ei tarvitse mennä kouluun keskiviikkona, torstaina eikä perjantaina. Kolme ylimääräistä vapaata koulusta, jonne hän ei haluaisi mennä. Kolme ylimääräistä päivää ilman kipeää tekevää huomiota ja inhottavia koulukavereita. Kolme ylimääräistä päivää, joina Kepan on hieman helpompi hengittää.

Postcrossaus on Kepan ja hänen äitinsä yhteinen harrastus, he lisäävät kotona nastoja kartalle sitä mukaa, kun saavat postikortin milloin mistäkin. Ulkonäköään Kepa ei ehkä voi pitää salassa, mutta tätä harrastustaan hän ei juuri ääneen julista. Harrastus ei ole kovin yleinen nuorten keskuudessa, ja yhteistapaamisessa onkin lähinnä keski-ikäisiä ihmisiä. Seuraan liittyykin kuitenkin eräs tikkujalkainen, ja hieman salaperäinen nuori, jolle Kepa antaa nimen Huu. Huu on tullut reissulle viime hetkellä tuuraamaan sairasta äitiään. Ja Huun  kanssa Kepa tutustuu.

Huu on tietyllä tavalla samanlainen outolintu, ainakin omasta mielestään, kuten Kepakin, vaikka onkin ulkomuodoltaan Kepan vastakohta. Yhteisen hulluttelun ja alkavan ystävyyden kautta Kepa alkaa ymmärtää, että ehkä hänetkin on mahdollista nähdä eri tavalla, jopa monella tapaa.