Kuukauden kirjat 2019

Helmikuu 2019

Roininen, Minna: Heda 2018

Kirjan alku on surullinen, sillä parikymppinen Noel saa ikävän diagnoosin, suorastaan tuomion: syöpä on uusiutunut. Lääkärit ovat avuttomia, Noelille osataan enää ehdottaa, että nyt olisi hyvä tehdä jotakin, mistä on aina haaveillut. Aiemmin musiikkiuraa tavoitellut, mutta sen tien hylännyt Noel saa päähänpinttymän Suomen menestyneimmästä pop-tähti Hedasta, tai oikeastaan eräästä tämän kappaleesta, ”Sea World”, jota Heda ei uransa aikana kertaakaan esittänyt loppuun saakka. Aikoinaan biisin esitys jäi kesken, kun Heda sai kesken laulamisen kuulla uutisen, jonka jälkeen hän saman tien keskeytti keikan ja katosi julkisuudesta. Noel aloittaa matkan läpi Suomen etsien Hedan piilopaikkaa, haluten tietää syyt tämän uran lopettamiseen. Noel haluaa myös kuulla Sea World -laulun alusta loppuun saakka ennen kuolemaansa.

 

Romaani pyörii vahvasti kuolema-aiheen ympärillä, olematta kuitenkaan täysin synkkä tai ankea vaikka toki Noelin vakava sairaus vaikuttaa kirjan tunnelmaan. Kirjan kieli on rönsyilevää, ja päähenkilöiden menneeseen ja nykyiseen elämään kuuluu paljon erikoisia tapahtumia ja asioita. Kirjan henkilöiden sukupuoliroolitkaan eivät ole täysin tavalliset, mutta sen puolen mielenkiinto piilee siinä, että siihen ei juurikaan kiinnitetä sen kummemmin huomiota.  Kirjallisuus on myös vahvassa roolissa, varsinkin runous, sekä perinteisen runouden että laulujen sanoitusten kautta.

Kirja on älykäs, siiinä on paljon pohdittavaa, ja kaikkea ei tarjoilla lukijalle täysin itsestään selvällä tyylillä. Jopa loppuratkaisu on täysin lukijan oman harkinnan varassa. Mitä oikein tapahtuikaan?

Tammikuu 2019

Kivinen, Satu: Pese hampaat ennen kuin pussaat

Hieman kuin Bridget Jonesin päiväkirjat, mutta kuvittele kirjoittajaksi 14-vuotias Sofia. Tyttö, joka on varsin mukiinmenevä muuten, mutta kuppikoko on valitettavan pieni. Ainakin hänen omasta mielestään. Sofia rakastaa pitsaa ja listojen laatimista, ja hän on yhtä aikaa ihanan pirteä, ärsyttävä ja laiska. Hänellä on useita erikoistaitoja, kuten Salattujen Elämien juonenkäänteiden hallitseminen täydellisesti viimeisen kymmenen vuoden ajalta ja kyky paukauttaa pieru milloin vain, ihan pelkällä tahdonvoimalla. Sofialla on yöpukusillaan kekkuloiva äiti ja ihanan boheemi täti Päivi. Sofian ja Päivin keskeinen huumori on ehdottomasti hauskaa seurattavaa, äiti tosin ei ymmärrä sitä ollenkaan. Sofialla on elämässään myös Raipe-koira, paljon ystäviä ja poikiakin pyörii kuvioissa. Varsinkin Shadowhunters-sarjan Dominic Sherwoodia muistuttava Perttu, joka on koulun uusi oppilas, kiinnostaa Sofiaa. Bileet olisi tulossa, pussaamaan pitäisi päästä.

Pese hampaat ennen kuin pussaat on ennen kaikkea söpö kirja. Hauska ja pirtsakka! Ei kaikkea tarvitse aina ottaa niin vakavasti, ei kirjallisuuttakaan.