Kuukauden kirjat 2019

Joulukuu 2019

Frantz, Eva: Osasto 23

Nuori Stina on vakavasti keuhkosairas. Hänen perheensä on todella köyhä, ja tautia vaikea hoitaa, mutta sitten Stinalle tarjotaan paikkaa Vadelmarinteen keuhkoparantolassa. Siellä autetaan nimenomaan sellaisia lapsia, joilla ei muuten olisi hoitoon varaa. Parantola sijaitsee maaseudulla, ja raikkaan ilman väitetään auttavan lapsia parantumaan. Parantola on Stinasta kuin valtava kartano, ja oudon autio. Muita lapsiakaan ei juuri näy, paitsi Stinan luokse öisin ilmestyvä Ruben. Hänen kauttaan Stina saa tietää, että parantolassa on ollut paha tulipalo, ja pihalla pelottava nainen kehottaa Stinaa pakenemaan mahdollisimman pian. Stina alkaa itsekin epäillä, että parantolassa on jotakin outoa eikä edes lääkäreillä taida sittenkään olla mielessä Stinan tervehtyminen. Mitä on oikein suunnitteilla? Onko Stina suorastaan hengenvaarassa?

Marraskuu 2019

Koiranen, Mikko: Nauhoitettava ennen käyttöä

16-vuotias Miro on suhteellisen elämäänsä tyytyväinen kaveri, hän asustelee kahdestaan äitinsä kanssa, koulussa menee hyvin ja kavereitakin riittää. Naisia ei vielä pahemmin ole ympärillä pyörinyt, mutta ehtiihän tässä. Isän puuttuminen elämästä ei ole ollut Mirolle kovin iso asia, hän on tottunut siihen, että hänellä on äiti ja sillä selvä. Kerran Miro sitten kuitenkin tarvitsee pyöränkorjausapua, ja tässä vaiheessa parhaan kaverin, Saken, isä tulee apuun. Korjausepisodin, joka on ehkä aavistuksen kiusallinenkin, jälkeen Miro alkaa sitten miettiä isäänsä ensimmäistä kertaa vähän perusteellisemmin. Kuka hän on, missä hän on? Voisiko hän auttaa seuraavalla kerralla pyörän korjaamisessa?

Eräänä päivänä Miro ja Sakke törmäävät S-marketissa kolmekymppiseen Heikkiin, joka aivan varmasti on seurannut poikia, vaikka väittääkin kuulleensa sattumalta heidän isäehdokas-keskustelunsa. Heikki kertoo, että hänellä on hallussaan yleiskaukosäädin, joka on yhteydessä sekä tulevaisuuteen että menneisyyteen. Hetken miettimisen ja sulattelun, sekä pienen todistelunkin jälkeen, Miro päättää luottaa Heikkiin. Mutta löytääkö Miro isänsä? Pääseekö hän edes menneisyyteen? Ja jos pääsee, onko sieltä mahdollista tulla takaisin? Puhuuko Heikki edes totta? Ja mitä ihmettä äiti oikein salaa?!

Lokakuu 2019

Niemi, Mikael: Aivot pellolle 

Hieman vanhempaa, mutta edelleen ajankohtaista ja toimivaa nuortenkirjallisuutta edustaa Mikael Niemen Aivot pellolle. Nimettömäksi jäävä päähenkilö riutuu rakkaudesta, mutta rakkauden kohde vain nöyryyttää häntä julmasti. Päähenkilömme on ollut tähän asti suosiolla harmaa nolla, mutta jatkossa hän aikoo olla kirkkaasti miinus. Tästä alkaa hänen matkansa kuinka olen välittämättä mistään mitään asenteeseen, jolla tutustutaan ainakin runouteen sekä vihreäsilmäiseen tyttöön. Äidin siivoustakki päälle ja menoksi vaikka kuinka ahdistaisi, selvitettävänä on elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Syyskuu 2019

Kuronen, Kirsti: Paha puuska

13-vuotias Lauri tekee elämänsä lopullisimman päätöksen ja kävelee junan alle. Jäljelle jäävät vuotta vanhempi isosisko Hilla, äiti, isä ja kaverit. Hilla haluaa käydä läpi kaikki pikkuveljen kuoleman aiheuttamat tunteet, ja hän istuukin jatkuvasti pikkuveljen lempikivellä ja ”keskustelee” veljensä kanssa. Hän haluaa tietää miksi, hän haluaa ymmärtää Lauria. Äiti ja isä sen sijaan surevat uppoutumalla kotitöihin ja töihin, mikä vain repii heitä erilleen.

Tämä runoteos on surullinen ja jopa ahdistava, mutta samaan aikaan toivoa herättävä. Aiheestaan huolimatta säkeisiin haluaa palata uudestaan sekä pohtia niiden väliin jääviä hiljaisia hetkiä ja sanomatta jääneitä asioita.

Elokuu 2019

Kaskiaho, Reija: Nikottelua

Niko on ihan tavallinen, normaali, ei millään tavoin huomiota herättävä, 17-vuotias nuori. Tykkääkin ihan perusjutuista, kuten punttisalilla käymisestä ja tietokonepeleistä. Lemmikkikanikin löytyy, Pupu nimeltään. Kaikille ei kuitenkaan ole ok se, että Niko on homo. Ei Nikon itsensäkään ole siitä aina helppo puhua. Monet vanhat tutut osoittautuvat yllättäen suvaitsemattomiksi eikä edes oma perhe suhtaudu niin avoimesti Nikoon kuin mitä olisi voinut toivoa. Onneksi on sentään paras ystävä Lihis! Lihis sentään tajuaa, ainakin jotakin.

Ilman henkisiä ja fyysisiäkään haavoja ei Niko selviä, mutta ehkäpä kaikki ei lopulta niin kauheaa olekaan. Väitetäänhän, että paistaa se päivä risukasaankin.

Heinäkuu 2019

Ness, Patrick: Hirviön kutsu

13-vuotiaan Conorin äiti on vakavasti sairas. Ja Conor on vakavasti huolissaan. Hän on kiltti, hyvä poika, joka haluaa vain, että äiti olisi taas ennallaan.

Conorin yöt kuluvat painajaisten parissa, päivät puolestaan koulussa tasaisen harmaan keskellä, olo on tunnoton, edes kiusaaminen ei tunnu missään. Mikään ei saa Conorissa suurta reaktiota aikaan, ei edes keskellä yötä ikkunan taakse ilmestyvä puuhirviö.

Mitä hirviö tahtoo Conorista?

Hän tahtoo kertoa Conorille kolme tarinaa. Ja sen jälkeen Conor saa kertoa hirviölle yhden tarinan.

Tämä kirja on omalla tavallaan hyvin ahdistava, mutta se on myös mielettömän kaunis tarina. Se on kuvitettu upeasti synkillä, tyylikkäillä piirroksilla.

Kesäkuu 2019

Brallier, Max: Maailman viimeiset tyypit : 1

Jack Sullivan on 13-vuotias teinipoika, jolla ei ole vanhempia, ja häntä on pompoteltu sijaiskodista toiseen. Mikään ongelmatapaus hän ei kylläkään ole. Jack on kiinnostunut videopeleistä ja tytöistä. Normisettiä siis.

Mikään muu ei sitten olekaan normaalia, sillä zombiet ja mitä kummallisimmat hirviöt ovat vallanneet kaupungin, ja Jack asuu yksin erikoisvarustellussa puumajassa. Hän on päättänyt ottaa tämän hirveän tilanteen haasteena, tarkemmin sanoen videopelihaasteena; suoritetaan tehtäviä eli taidonnäytteitä, esim. varasta hatut viideltä zombielta. Suurin maailmanlopun taidonnäyte on kuitenkin June Del Toron, koulun lehden päätoimittajan (ja erittäin siistin tyypin) pelastaminen.

Miten Jackille käy? Onnistuuko dorka orposoturi löytämään Junen ja pelastamaan hänet?

Entä löytääkö Jack muita ihmisiä ympärilleen? Selviääkö mistä zombiet ja hirviöt oikein tulivat?

Toukokuu 2019

Polva, Anni: Tiina

Toukokuun kirjavinkkinä pieni nostalgiapläjäys! 

Jo vuonna 1956 julkaistiin ensimmäinen osa Anni Polvan Tiina-sarjaa. Tomera, innokas, reipas, iloinen ja hauska Tiina valloitti suomalaisnuorten sydämet ensilukemalla, ja edelleen Polvan Tiina-kirjoja lainataan ja luetaan.  

Mutta asiaan: Tiina-sarjan ensimmäinen kirja, Tiina, kertoo miten nuori naisenalku nimeltä Tiina (mainitaan nimi vielä kerran, jos ei vaikka tähän mennessä ole tullut selväksi), muuttaa uudelle asuinalueelle perheensä kanssa. Talon lapsilla on todella perinteiset käsitykset sukupuolirooleista, ja siitä mikä on kenellekin sopivaa. Tiina ei kuitenkaan tällaisiin hömpötyksiin usko, vaan päättää näyttää, että tytöt ovat tasavertaisia poikien kanssa, ja pärjäävät siinä missä pojatkin. Hienostelemaan Tiinasta ei ole, joten muutama reikä vaatteisiin saattaa ilmestyä Tiinan todistelujen aikana, mutta tärkeintä on pelastaa tyttöjen maine! 

 

Tiina on ihana tarmonpesä ja aina kaikkien pienempien puolella. Näitä kirjoja lukemalla tulee aina hyvälle tuulelle. 

Huhtikuu 2019

Lipasti, Roope ja Anton: Luutarhurin tapaus

Oskari Onnisto on 7A:lla, tosin seiskaluokkia on vain yksi. Rehtorin mielestä A kuitenkin tarvitaan. Oskarin luokka suunnittelee luokkaretkeä New Yorkiin, ja päätyykin maan alle. Tarkalleen ottaen paikalliseen kaivokseen, jossa Oskarin isä on työnjohtajana. Kuinka no-lo-a mennä OMAN ISÄN työpaikalle luokkaretkelle?! Miksei menty vain pitsalle… Kaivoksessa kuitenkin tapahtuu kummia: eräällä käytävällä on kaivausten myötä paljastunut mystinen ovi, jota kaivosmiehet eivät ole saaneet aukeamaan millään konstilla. Oskari ja muutama muu luokkakaveri, mukaan lukien ihanaviisauskaunistaitavamahtavatukkainen Venla, joutuvat kaivoksessa joukkoharhan valtaan, ja kohtaavat huurupäissään tuon suljetun oven takana Oskariakin lyhyemmän, ja Oskarihan on siis luokan toiseksi lyhyin (jos opettaja lasketaan mukaan), Luutarhurin. Mutta olivatko nuoret sittenkään kaivoksen kemikaalien huumaamia? Ja miksi rehtori on niin kiinnostunut Luutarhurista?

Maaliskuu 2019

Ihonen, Essi: Ainoa taivas

17-vuotiaassa Ainossa elää synti, paha, piru. Isän täytyy sen vuoksi pitää Ainoa tiukasti silmällä ja muistuttaa, mikä on tärkeää ja mikä ei. Aino tottelee parhaansa mukaan, mutta välillä täytyy saada täysin oma hetki irti kaikesta opitusta. Tällainen voi olla esimerkiksi yöllinen uintireissu alasti. 18-vuotias isosisko menee naimisiin intoa puhkuen, haluaa rouvaksi. Ainokin on Armon morsiamekseen valitsema, mikä tuntuu toisaalta mukavalta, mutta Aino ei halua kulkea valmiiksi käveltyä polkua koko elämäänsä. Voiko usko kestää vaikka poikkeaisikin tuolta polulta?

Helmikuu 2019

Roininen, Minna: Heda 2018

Kirjan alku on surullinen, sillä parikymppinen Noel saa ikävän diagnoosin, suorastaan tuomion: syöpä on uusiutunut. Lääkärit ovat avuttomia, Noelille osataan enää ehdottaa, että nyt olisi hyvä tehdä jotakin, mistä on aina haaveillut. Aiemmin musiikkiuraa tavoitellut, mutta sen tien hylännyt Noel saa päähänpinttymän Suomen menestyneimmästä pop-tähti Hedasta, tai oikeastaan eräästä tämän kappaleesta, ”Sea World”, jota Heda ei uransa aikana kertaakaan esittänyt loppuun saakka. Aikoinaan biisin esitys jäi kesken, kun Heda sai kesken laulamisen kuulla uutisen, jonka jälkeen hän saman tien keskeytti keikan ja katosi julkisuudesta. Noel aloittaa matkan läpi Suomen etsien Hedan piilopaikkaa, haluten tietää syyt tämän uran lopettamiseen. Noel haluaa myös kuulla Sea World -laulun alusta loppuun saakka ennen kuolemaansa.

 

Romaani pyörii vahvasti kuolema-aiheen ympärillä, olematta kuitenkaan täysin synkkä tai ankea vaikka toki Noelin vakava sairaus vaikuttaa kirjan tunnelmaan. Kirjan kieli on rönsyilevää, ja päähenkilöiden menneeseen ja nykyiseen elämään kuuluu paljon erikoisia tapahtumia ja asioita. Kirjan henkilöiden sukupuoliroolitkaan eivät ole täysin tavalliset, mutta sen puolen mielenkiinto piilee siinä, että siihen ei juurikaan kiinnitetä sen kummemmin huomiota.  Kirjallisuus on myös vahvassa roolissa, varsinkin runous, sekä perinteisen runouden että laulujen sanoitusten kautta.

Kirja on älykäs, siiinä on paljon pohdittavaa, ja kaikkea ei tarjoilla lukijalle täysin itsestään selvällä tyylillä. Jopa loppuratkaisu on täysin lukijan oman harkinnan varassa. Mitä oikein tapahtuikaan?

Tammikuu 2019

Kivinen, Satu: Pese hampaat ennen kuin pussaat

Hieman kuin Bridget Jonesin päiväkirjat, mutta kuvittele kirjoittajaksi 14-vuotias Sofia. Tyttö, joka on varsin mukiinmenevä muuten, mutta kuppikoko on valitettavan pieni. Ainakin hänen omasta mielestään. Sofia rakastaa pitsaa ja listojen laatimista, ja hän on yhtä aikaa ihanan pirteä, ärsyttävä ja laiska. Hänellä on useita erikoistaitoja, kuten Salattujen Elämien juonenkäänteiden hallitseminen täydellisesti viimeisen kymmenen vuoden ajalta ja kyky paukauttaa pieru milloin vain, ihan pelkällä tahdonvoimalla. Sofialla on yöpukusillaan kekkuloiva äiti ja ihanan boheemi täti Päivi. Sofian ja Päivin keskeinen huumori on ehdottomasti hauskaa seurattavaa, äiti tosin ei ymmärrä sitä ollenkaan. Sofialla on elämässään myös Raipe-koira, paljon ystäviä ja poikiakin pyörii kuvioissa. Varsinkin Shadowhunters-sarjan Dominic Sherwoodia muistuttava Perttu, joka on koulun uusi oppilas, kiinnostaa Sofiaa. Bileet olisi tulossa, pussaamaan pitäisi päästä.

Pese hampaat ennen kuin pussaat on ennen kaikkea söpö kirja. Hauska ja pirtsakka! Ei kaikkea tarvitse aina ottaa niin vakavasti, ei kirjallisuuttakaan.