Vaihtuvat näyttelyt

 

                                                                                                                      PERUSNÄYTTELYT

                                                                                                                      TULEVAT NÄYTTELYT

                                                                                                                      AIEMMAT NÄYTTELYT

 

 

27.3. - 8.7.2018

AURINKOPOLKU JA ITE TARINOI - ULLAKAISA KAARLELA JA OMAISHOITAJIEN ARKI

Emil Cedercreutzin museon Satakunta- ja Ilmari-saleissa

 

Väinö Oja, Enkeli Kaapriel (2005), Riku Rautio, Körttiläiset (2002-2004)
Toni Iskulehto, Äiti ja lapsi (2012), Väinö Oja, Odottava (2004), Jussi Nuolivaara, Kaksi virtaa (2013)
Väinö Oja, Neever Neever (2004)

 

 

Ullakaisa Kaarlela, Aurinkopolku (2015)
Riku Rautio, Körttiläisinstallaatio, yksityiskohta.
Risto Pelkonen, Tuohelan väki.
© Ullakaisa Kaarlela, Puiden halaajat, 2017, yksityiskohta.
© Jorma Pihl, Kurjet-sarja, yksityiskohta.

Tiistaina 27.3. Emil Cedercreutzin museossa yleisölle avautuu museon kevätkauden näyttely Aurinkopolku ja ITE tarinoi – Ullakaisa Kaarlela ja omaishoitajien arki. Näyttely tuo yleisön nähtäville monipuolisen kokonaisuuden suomalaista nykykansantaidetta eli ITE-taidetta useilta eri taiteilijoilta. Näyttelyn pääroolissa on Porissa asuva ITE-taiteilija Ullakaisa Kaarlela. Hänen tekstiilitöidensä aiheena on omaishoitajuus. Näyttelyn kuraattori on Elina Vuorimies.


Porilainen ITE-taiteilija Ullakaisa Kaarlela on elämänsä aikana nähnyt ja kuullut satoja tarinoita ja elämänkohtaloita. Työ on vienyt Kaarlelaa ympäri Suomea. Elämä kahdeksanlapsisen perheen äitinä ja perheen nuorimmaisen lapsen omaishoitajana ovat tuoneet syvyyttä ja ymmärrystä kohdata kanssaihmisen arki. Kaarlelan rakkaus tarinoihin ja niiden takana oleviin ihmisiin on kirjottu taiteilijan tekstiilitöihin. Neulalla ja langalla kankaalle kirjotuissa töissä taiteilijan unet ja näyt, tapahtuneet ja enteet ovat saaneet monikerroksisen ja värikkään kuvituksen. Nyt suurperheen äidin uusimmissa töissä langat kertovat omaishoitajien kertomuksia. Ne ovat selviytymistarinoita omaishoitajan arjen ahdingosta mutta myös pienistä saavutetuista iloista.

 

”Omien omaishoitajavuosieni myötä olen kokenut saman yksinäisyyden kuin muutkin. Usein unohdamme ilon tai emme uskalla näyttää sitä. Näillä töilläni olen halunnut tuoda kaikille näkyväksi sen, sekä rikkauden eletystä elämästä”, kertoo Ullakaisa Kaarlela omaishoitajasarjastaan. Hän jatkaa: ”Elämän tummat värit pitää hyväksyä. Omaishoitajana olen saanut tutustua uusiin ihmisiin. Kuinka moni meistä muistaa, ettemme ole ainoita hoitajia rakkaillemme. Meidän tukena on laaja joukko ammattilaisia, mutta myös vapaaehtoisia.”

 

”ITE-taide tunnetaan parhaiten eläkkeellä olevien moottorisahaveistäjien töistä tai kantaaottavista, runsaalla huumorilla höystetyistä veistoksista ja veistospihoista. Ullakaisa Kaarlelan vahvat tarinat vaativat kuitenkin rinnalleen teoksia, jotka kuuntelevat tarinoita”, kertoo näyttelyn kuraattori Elina Vuorimies. ”ITE-taiteessa eli suomalaisessa itseoppineessa taiteessa tekijät eivät rohkaisua kaipaa. He löytävät sen sisältään ja ilmaisuvoima on vahvaa”, jatkaa kuraattori. ”Ullakaisan työt ovat samalla suorapuheisia ja herkkiä. Vaikka aihepiirit ovat intensiivisiä ja hyvin henkilökohtaisia, niissä on paljon valoa ja toivoa”.

 

Emil Cedercreutzin museon näyttelyssä esitellään Kaarlelan lisäksi seitsemän muun ITE-taiteilijan teoksia. Simossa asuvan Riku Raution keramiikkaveistokset katsovat eteensä herkkinä ja lujina, körttiuskolleen uskollisina. Väinö Ojan puuveistokset on sen sijaan tehty pilke silmäkulmassa. Muodoiltaan rehevät naishahmot, enkelit ja madonnat ilahduttavat uskaliaisuudellaan mutta myös viattomuudellaan. Ullakaisa Kaarlelan omaishoitajasarjaa täydentää näyttelyyn lainaksi saatu veistosinstallaatio, jonka on veistänyt kuvataiteilija Jussi Nuolivaara.


ITE-taiteen keskeisintä kuvastoa on suomalainen luonto. Sodankylässä asuvan erämiehen Jukka Säntin risusiipiset joutsenet, parkanolaisen Markku Yli-Lankosken soreasääriset kurjet ja edesmenneen korpilahtelaisen Timo Peltosen jylhänkomeat ja myyttiset linnut kertovat omilla tavoillaan luonnossa liikkuvan tarkkailijan havainnoista. ITE-taiteen kirjoon kuuluvat myös laajat sarjat. Esimerkkinä tästä on näyttelyssä esillä sauvolaisen Jorma Pihlin 150 kurkea, joka käsittää kymmenen prosenttia sarjan kokonaismäärästä. Pudasjärveläisen Viljo Luokkasen pelimannit säestävät joukkoa. Mukana ovat myös arkkiatri Risto Pelkosen kaarnasta valmistamat miniatyyrit. Valokuvaaja Veli Granö on ikuistanut miniatyyrejä valokuviinsa ja niiden lisäksi näyttelyssä esillä on myös Granön toinen valokuvasarja padasjokelaisen Enni Idin talosta.

 

Myöhemmin keväällä museon viehättävä piha mäntykankaineen saa veistosvieraita alueen ITE-taiteilijoiden pihapiireistä. Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 27.3. - 8.7.2018. Tervetuloa!

 

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Kuraattori Elina Vuorimies, puh. 044 780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi.

Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone