Vaihtuvat näyttelyt

 

                                                                                                                      PERUSNÄYTTELYT

                                                                                                                      TULEVAT NÄYTTELYT

                                                                                                                      AIEMMAT NÄYTTELYT

 

 

_______________________________________________
Kuva © Simo Riikonen: Legenda
Kuva © Simo Riikonen: Discovery
Kuva © Simo Riikonen: Zorro

Tiistaina 24.10.2017 Emil Cedercreutzin museossa yleisölle avautuu näyttely Design Simo Riikonen – Autotaidemaalarin uran viisi vuosikymmentä. Emil Cedercreutzin museo juhlistaa talvikauden näyttelyllään ruiskutaidemaalauksen uranuurtajan ainutlaatuista työtä tuomalla yleisön nähtäville museon Satakunta-saliin laajan ja monipuolisen kokonaisuuden taidetta ja valokuvia Simo Riikosen uran eri ajoilta. Näyttely on avoinna yleisölle 25.2.2018 saakka.

 

Kuvataiteilija, ruiskutaidemaalari Simo Riikonen (s. 1949) on tullut pitkällä urallaan kotimaassa ja ulkomailla tunnetuksi kynäruiskutekniikalla tehdyistä koristeellisista autotaidemaalauksistaan. Riikonen aloitti autojen maalaamisen jo 1960-luvulla ollessaan alle 20-vuotias ja on jatkanut työtään viime vuosiin saakka. Autotaidemaalarin viisikymmentä vuotta kestäneeseen uraan mahtuu yli tuhat erilaista ajoneuvoihin tehtyä erikoismaalausta, yli tuhat muotokuvaa henkilöistä, noin 1300 maalauksia ja taiteilijaa koskevaa lehtiartikkelia suomalaisissa ja ulkomaalaisissa lehdissä sekä lukuisa määrä voitettuja palkintoja kotimaassa ja ulkomailla. Simo Riikosta pidetään yhtenä suomalaisen ruiskutaidemaalauksen uranuurtajista.

 

Nyt avautuvan näyttelyn keskiön muodostavat Simo Riikosen maalaamat ajoneuvot sekä muotokuvat henkilöistä. Taiteilijan laajaa ajoneuvojen erikoismaalaus- ja kuvitustuotantoa esitellään runsaan valokuvamateriaalin kautta, joka tuo esille maalausten parhaimmistoa. Riikonen on tehnyt urallaan maalauksia kaikenlaisiin ajoneuvoihin aina rekka-autoista ja linja-autoista henkilöautoihin, moottoripyöriin ja lentokoneisiin saakka. Automaalausten aiheissa esiintyvät monet suurelle yleisölle tunnetut asiat: elokuvien, sarjakuvien ja musiikkimaailman tähdet, todelliset ja fiktiiviset hahmot sekä populaarikulttuurin aiheet ja ilmiöt eri ajoilta. Näyttelyn erityisimpinä yksityiskohtina esillä on pienoismalleja Riikosen maalaamista rekka-autoista sekä hänen maalaamansa takki, joka sisältää argentiinalaisen Formula1-kuljettaja Juan Manuel Fangion signeerauksen. Pienoismallit ovat keräilykappaleita, jotka on lainattu näyttelyyn yksityishenkilöiden kokoelmista.

 

Toinen puoli näyttelystä tuo nähtäville vähemmän tunnetun osan Simo Riikosen elämäntyöstä, jotka ovat muotokuvamaalaukset yksityisistä ja julkisuuden henkilöistä. Näyttelyssä esillä on yli kolmekymmentä muotokuvaa, joista suurimman osan Emil Cedercreutzin museo on lainannut näyttelyyn yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Muotokuvissa esillä olevat julkisuuden henkilöt ovat pääasiassa musiikki-, elokuva- ja autourheilumaailman tähtiä eri vuosikymmeniltä. Yksityishenkilöiden muotokuvissa mukana on myös yhteiskuvia aviopareista. Omana osionaan näyttelyssä esillä on pieni kokonaisuus muotokuvia lemmikeistä.

 

Edellä mainittujen kokonaisuuksien lisäksi näyttely sisältää myös monipuolisen, vuosikymmenittäin etenevän esittelyn taiteilijan vaiheikkaasta ja värikkäästä urasta. Näyttelyyn on rakennettu taiteilijan verstas, jossa museovieraat pääsevät tutustumaan ruiskumaalauksen työvaiheisiin Riikosen käyttämien alkuperäisten työvälineiden kautta. Yleisön nähtäville tulee kynäruiskuja, maaleja, työkaluja, maalaustelineitä sekä muutamia keskeneräisiksi jääneitä maalauksia uran viimeisiltä vuosilta. Niiden ohella esillä on kirjallisuutta, lehtiä ja artikkeleita Riikosen maalauksista.

 

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 24.10.2017 - 25.2.2018. Tervetuloa!

 

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Autotaidemaalari Simo Riikonen, www.simoriikonen.fi, puh. 0400 124 701, simo.riikonen@simoriikonen.fi.  

 

Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

 

 

 

 

 

 

 

Kuva © Tello Anttila,
Itsenäisyyden koivuviita, 1977
_______________________________________________
________________________________________________

Tiistaina 24.10.2017 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu talvikauden vaihtuva näyttely Tello Anttila – Juhlavuoden kunniaksi. Näyttely tuo yleisön nähtäville kuvataiteilija Tello Anttilan Juhlavuoden kunniaksi -teosten sarjan sekä sarjaan liittyviä materiaaleja. Näyttely on osa virallista Suomi100-ohjelmaa ja se on avoinna yleisölle 25.2.2018 saakka.

Kuvataiteilija Tello Anttilan (1942–2011) ura Suomessa alkoi vuonna 1977, jolloin Anttilan töitä hyväksyttiin runsaan neljän vuoden Yhdysvalloissa olon ja taideopintojen jälkeen Etelä-Suomen aluenäyttelyyn Helsingin Taidehalliin. Anttilan ensimmäinen oma kotimaan taidenäyttely pidettiin Helsingissä Hagelstamin galleriassa saman vuoden 1977 joulukuussa. Satakuntalaislähtöinen kuvataiteilija maalasi tuolloin näyttelyyn teoksen, jonka hän nimesi Juhlavuoden kunniaksi. Tulevan sarjan aloittanut teos oli maalattu sinä vuonna 60 vuotta täyttävän itsenäisen Suomen kunniaksi. Siitä lähtien Tello Anttila maalasi aina kymmenen vuoden välein, osin viidenkin, uuden Juhlavuoden kunniaksi -teoksen, viimeisen vuonna 2007. Vuonna 1977 taiteilija lausui itse teoksensa saatesanoina: ”Juhlavuoden kunniaksi edustaa perinteistä klassista tapaa tallentaa olemassa olevan ajan ja paikan henki tuleville sukupolville taiteilijan henkilökohtaisen näkemyksen valossa.”

Talvikaudella 2017-2018 Emil Cedercreutzin museolla on kunnia esitellä yleisölle näyttely, joka on rakennettu Juhlavuoden kunniaksi -teoksista ja niihin liittyvistä materiaaleista. Mukana näyttelyssä on myös muita, samaa aihetta käsitteleviä mutta sarjaan kuulumattomia yksittäisiä teoksia. Näyttely on kokonaisuutena 30 vuotta kattava katsaus Tello Anttilan uraan ja taiteeseen. Esillä näyttelyssä on 34 teosta, joiden aihepiirit kumpuavat muun muassa taiteilijalle tärkeistä ruokakulttuurin teemoista. Näyttelyn keskiössä Juhlavuoden kunniaksi -sarjan lisäksi on myös neljäntoista teoksen Amaryllispuutarha.

Emil Cedercreutzin museossa nyt avautuvan näyttelyn on koonnut Tello Anttilan puoliso Esa Anttila. Näyttely on osa suurempaa hanketta, johon on kuulunut myös toinen Juhlavuoden kunniaksi -teoksista koostunutnäyttely Galleria Liisa Ekqvistillä Noormarkussa. Lisäksi näyttelyn oheistapahtumana Emil Cedercreutzin museossa järjestetään sunnuntaina 26.11.2017 luentotilaisuus, jonka aiheena on ruoka taiteessa. Luento järjestetään yhteistyössä Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistyksen kanssa.

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 24.10.2017 - 25.2.2018. Tervetuloa!

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

Näyttelyn kuraattori Esa Anttila, puh. 0500 411 138, esa.anttila@kolumbus.fi.

 

 

 

 

 

 

Kuva © Heli Laaksonen
_______________________________________________
Heli Laaksosen pienoistalot ovat yksityiskohta teoksesta Muuttoliike. Kuva © Miikka Lappalainen

Tiistaina 24.10.2017 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa yleisölle avautuu runoilija Heli Laaksosen näyttely Rakas, kutsusin meil 100 viarast – Heli Laaksosen maalauksia puulle ja parkkikiekolle. Emil Cedercreutzin museo on kutsunut Heli Laaksosen kokoamaan museoon näyttelyn, joka tuo yleisön nähtäville monipuolisen kokonaisuuden hänen öljyväri- ja akryylimaalauksiaan viime vuosien ajalta. Museon Herman-saliin avautuva kokonaisuus on Laaksosen ensimmäinen taidenäyttely. Näyttely on avoinna yleisölle 25.2.2018 saakka.

Runoilija Heli Laaksonen (s. 1972) on tullut tunnetuksi Lounais-Suomen murteilla kirjoitetusta runoudestaan ja muusta kirjallisesta tuotannostaan. Sanataiteilijan runot ovat löytäneet tiensä lukijoiden sydämiin. Laaksonen tutustui murteiden käyttöön runoudessa 1990-luvulla osana suomen ja viron kielen opintojaan. Hänen ensimmäinen runoteoksensa Pulu uis ilmestyi vuonna 2000. Kirjallista uraa ovat värittäneet myös runokiertueet ja Yle TV1:ssä nähty keskusteluohjelma Helil kyläs. Laaksonen on kirjoittanut kauno- ja tietokirjoja, aikuisille ja lapsille. Joissakin teoksissa on Laaksosen omaa vinjettikuvitusta, ja Elina Wallinin porinmurteiseen Tapleti arvotus -lastenkirjaan hän on tehnyt nelivärikuvituksen.

Runoudesta tunnetuksi tulleelle taiteilijalle myös maalaaminen on aina ollut lähellä sydäntä. Laaksosen käsissä maalaukset syntyvät erilaisin tavoin ja erilaisille pohjille – vaikkapa puulle, parkkikiekoille, linnunpönttöihin, vanhoihin oviin, käytettyjen puulaatikoiden rakenteisiin ja tulipalossa tuhoutuneen rakennuksen mustuneisiin ikkunapuihin ja ovenkarmeihin. Näyttelyn teoksista suurin osa on valmistunut tänä vuonna ja ne on maalattu varta vasten tähän näyttelyyn.

Nyt avautuvan näyttelyn keskiössä ovat seitsemän teossarjaa, Pyhä, Murheenkryynit, Lintukotomaa, Meijä lentävät veljet, Runkosarja, Miälen syävereis ja Uutismaalauksi. Oman sarjansa muodostavat upein maalauksin koristellut linnunpöntöt. Näyttelyn avainteoksena salin keskiössä on 100-osainen pienoistalojen kokonaisuus, Muuttoliike. Sarjojen lisäksi mukana näyttelyssä on myös erillisiä, sarjoihin kuulumattomia teoksia. Näyttelyn työt ovat kokonaisuuksia, jotka kommentoivat oivaltavalla, ajatuksia herättävällä ja samalla humoristisella tavalla elämäämme ja sen yksityiskohtia, arkeamme, toimintatapojamme ja arvojamme. Teosten aiheissa esiintyvät, usein huumorin keinoin käsiteltyinä, sekä kevyet että vakavammat teemat ja aikamme ajankohtaiset asiat. Teosten aihesisällön kokijoina eivät kuitenkaan ole ihmiset, vaan useissa töissä luonnon eläimet ja kasvit.

Kieli-ihmisenä Laaksoselle teosten nimet ovat erityisen tärkeä osa niiden tulkintaa. Teoksen ja nimen välinen keskustelu saa myös katsojan pohtimaan ja löytämään asioiden uusia puolia. Näyttelyssä tavataan mm. teokset Rakas, mää kutsusin meil 100 viarast!, Vegaani onkii ja Saak tulla, vaikkei kutsuttu?. Laaksonen kertoo teostensa synnystä seuraavasti: "Teokset syntyivät kuin omia aikojaan, alitajunnasta. Maalasin puulle, kuuntelin, mitä sen syyt neuvoivat. Keksin töille nimiä tutkailemalla hahmojen keskinäisiä välienselvittelyjä. ”Ja leppäkerttu valhetteli suut, silmät täytte” sanoivat yhdenkin teoksen hahmot. Mitä tapahtuu tarinassa maalauksen ulkopuolella – se on katsojan oman mielikuvituksen varassa. Uutismaalaukset tarttuvat tiukasti aikaan, niissä ”90 % puolukkasadosta jää metsiin (puhumattaka kävyist!)” ja ”Robin lähtee keikkatauolle”. Sanamaijana, lauseiden kanssa työskentelevänä keksin joskus kielen kautta idun maalaukselle. Kalalokin näköistä ”Palalokkia” oli hauska toteuttaa, ”Yhteislaulujoutsen”-teokseen sain hoilaavat linnut – ja lisäksi sen yhden jurottajan, joka ei suostu laulamaan.”

Näyttely on avoinna yleisölle Emil Cedercreutzin museossa ajalla 24.10.2017 - 25.2.2018. Tervetuloa!

 

 

Lisätiedot ja lehdistökuvat:

Runoilija Heli Laaksosen verkkosivut: www.hulimaa.fi

Museoamanuenssi Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen@harjavalta.fi.

 

 

 

 

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone