5. Aika ja Iäisyys (1926)

Aika ja Iäisyys (Emil Cedercreutz, 1926)
Kuva: Satu Tenhonen / Emil Cedercreutzin museo.

 

Aika ja Iäisyys

Emil Cedercreutz, 1926

 

Emil Cedercreutzin vuonna 1926 tekemät kaksi suurta reliefiä Aika ja Iäisyys reunustavat museon sisäpihan kaarevaa käytävää taidemuseorakennuksen päädyssä. Aika ja Iäisyys -korkokuvat ovat kooltaan noin 340 x 250 cm ja materiaaliltaan ne ovat pronssia.

Aika-kokonaisuuden reliefien aiheina ovat muun muassa lakiin, luontoon, uskontoon ja runouteen. Iäisyys-kokonaisuudessa osien aihepiireinä

Reliefit ovat osa kokonaisuutta, jotka tilattiin Emil Cedercreutzilta 1920-luvulla Poriin Juseliuksen mausoleumiin. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat myös museon pääovelle johtavaa käytävää reunustavat kuusiosaiset Elämän kulku- ja Ihmisen elämä -reliefisarjat, jotka kuvaavat ihmisen elämän vaiheita lapsuudesta vanhuuteen ja tuonpuoleisuuteen saakka.

 

 

Lähteet:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Kava, Ritva (2008). Työn jälkeen. Emil Cedercreutzin kuvanveistotuotantoa. Kustantaja: Emil Cedercreutzin säätiö. Emil Cedercreutzin museon näyttelyluettelo 12. s. 74-79.  

Kava, Ritva 1999 (1993). Emil Cedercreutz – Satakunnan eurooppalainen. Kuvanveistäjä kotiseutu- ja museomiehenä. Helsinki: Suomen Historiallinen Seura. 3. painos. s. 242.

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone