Maaliskuu 2013

Kuvan miekka on löytynyt Kokemäeltä ja tullut aikanaan lahjoituksena Emil Cedercreutzin museoon.
Kuva: Emil Cedercreutzin museo.

Maaliskuu 2013

Miekka

 

Maaliskuun esineen myötä Emil Cedercreutzin museo tuo lukijoiden nähtäville esineen kaukaa menneisyydestä. Maaliskuun esineenä esittelemme teille museon kokoelmiin, lähelle löytöpaikkaansa pysyvästi sijoitetun viikinkimiekan, jota kutsutaan myös Ulfberhtin miekaksi.

Kuvan miekka on alun perin löydetty Kokemäellä sijaitsevalta pellolta. Miekka tuli Emil Cedercreutzin museolle lahjoituksena vuonna 1975. Esine on hyvin säilynyt palopatinan suojaamana, mutta oli kuitenkin konservoinnin tarpeessa. Esine konservointiin Kansallismuseossa ja sijoitettiin sen jälkeen Emil Cedercreutzin museon kokoelmiin. Konservoinnin yhteydessä miekasta saatiin näkyviin teksti ”Ulfberht”, joka viittaa miekkoja aikanaan valmistaneeseen seppään.

Pituudeltaan miekka on 89 senttimetriä ja leveydeltään kahvastaan kuusi ja kärjestään kolme senttimetriä. Materiaaliltaan esine on rautaa. Miekka ei ole löytötietojen perusteella tarkasti ajoitettavissa, mutta arvioitu on, että sen valmistuminen ajoittuu vuosien 1000-1100 välille.

 

Lähteinä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone