Heinäkuu 2014

 

Kuvat: Emil Cedercreutzin museo.

Heinäkuu 2014

Silinterihattu

 

Emil Cedercreutzin museon heinäkuun kuukauden esine on museon kokoelmiin kuuluva silinterihattu, joka on kuvanveistäjä, siluettitaiteilija Emil Cedercreutzin (1879 – 1949) käyttämä. Materiaaliltaan hattu on silkkiä ja väriltään kokonaan musta. Sen ympärillä on leveä nauha.  Korkeudeltaan tämä esine on noin 14 cm ja sen sisäpuolen ympärysmitta on reilut 57 cm. Hatun sisäpuolella on valmistajaan viittaava merkintä ”Martin & Cie, Rue Rivoli Paris”.
Silinterihatut olivat suosittuja miesten päähineitä 1800-luvulla. Ensi kerran niitä kerrotaan tarinan mukaan käytettäneen Lontoossa 1700-luvun viimeisinä vuosina. Nykypäivänä silinterihattua käytetään erityisesti juhlallisissa tilaisuuksissa.
Tähän kuukauden esineeseen pääset lähemmin tutustumaan Emil Cedercreutzin museossa avoinna olevassa Taiteilijakoti Harjula 100 vuotta -näyttelyssä, jossa silinterihattu on nähtävillä. Näyttely on avoinna yleisölle vielä tämän viikon ajan 6.7. saakka. Tervetuloa!
 
 
Lähteinä tekstissä käytetty:

Emil Cedercreutzin museon arkisto.

Roetzel, Bernhard (2005). Täydellinen herrasmies. Klassisen miestenmuodin käsikirja. Painettu Saksassa: Tamdem Verlag GmbH. Sivut: 208-209, 212. Suomenkielinen laitos (2005). Suomennos saksan kielestä: Big Sur Oy Almagest Oy:lle. (Alkuperäinen teos: Roetzel, Bernhard (2005): Der Gentleman - Handbuch der klassischen Herrenmode. Saksa: Tandem Verlag GmbH.)
 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone