EU ABBEYS

The whole group
Yamm, yamm!
At school
Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko
relaxing
place for crepes
at the railway station

Bon Voyage!

NUOKUMME aamuyöstä kahvilassa Helsinki-Vantaa-lentokentällä. Aikaisesta herätyksestä huolimatta emme voi olla hymyilemättä, sillä tuleva matka saa perhoset lentelemään vatsassa. Edessämme odottaa Ranska ja Choletin kaupunki. Euroopan unionin rahoittama EU-Abbeys – projekti mahdollistaa matkamme Keski-Eurooppaan. Harjavallan lukion lisäksi projektiin ottavat osaa oppilaitokset Ranskasta ja Italiasta. Projektin tarkoituksena on perehdyttää oppilaat läntisen luostarilaitoksen kehittäjän, Benedictus Nursialaisen, vaikutuksiin Euroopassa. Tämä projekti on myös hyvä mahdollisuus kehittää englannin kielitaitoamme. Koulussamme projektiin osallistuu 15 oppilasta, joista me kolme onnekasta, Suvisaara Holmström, Enni Hakala ja Emmi Kause, pääsemme nauttimaan Länsi-Ranskan kevätauringosta. Mukanamme reissaavat lehtorimme Sinikka Kajava ja Riitta-Liisa Kortetjärvi.

TORSTAINA 1.3.2012 lähdimme viimein matkaan. Reittimme Choletiin kulki Pariisin ja Nantesin kautta. Perillä Choletissa olimme iltakuuden maissa 17 tunnin matkustamisen jälkeen. Isäntäperheemme olivat meitä vastassa koululla, jossa meille tarjottiin pientä purtavaa. Loppuilta sujui isäntäperheeseen tutustuen ja tuomisia jakaen. Unensaannissa ei ollut vaikeuksia.

SEURAAVANA päivänä teimme kierroksen majoittajiemme koululla ja iltapäivällä osallistuimme oppitunneille. Oppituntien jälkeen suuntasimme kohti Choletin keskustaa. Kävimme ihailemassa paikallista Notre Damen – kirkkoa sekä ostoksilla Choletin keskustassa. Auringon laskiessa menimme puistoon piknikille nautiskelemaan macaroneja.

LAUANTAIN ohjelmaan kuului vierailu Saumurin kaupunkiin. Saimme tilaisuuden tutustua Ranskan historiaan vierailullamme Fontevraudin luostarissa ja de Rochemenierin troglodyyttikylässä. Ranskalaisten oppilaiden tietoiskut luostarikierroksella syvensivät tietojamme keskiaikaisesta elämäntyylistä. Myös kallioperään louhittu de Rochemenierin troglodyyttikylä teki meihin suuren vaikutuksen. Lounastimme päivällä luolaravintolassa, jossa tarjoiltiin perinteistä ranskalaista ruokaa. Illan vietimme makeiden kreppien ja emäntiemme seurassa.

SUNNUNTAI oli varattu isäntäperheidemme kanssa vietettäväksi. Menimme yhdessä ravintolaan syömään ja jatkoimme vapaapäivää keilailun merkeissä. Loppuillan vietimme isäntäperheissämme.

KAIKKIEN odottama päiväretki Nantesiin koitti viimein. Aloitimme päivän opastetulla kierroksella kaupungissa. Siellä näimme Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkon, kuningatar Annen linnan sekä lukuisia keskiaikaisia rakennuksia. Kauniin sään innoittamana söimme eväämme Nantesin aukiolla. Tämän jälkeen saimme shoppailla ja tuliaiset tuli hankittua. Viimeisen illan kunniaksi projektiryhmämme kokoontui creperie-ravintolaan, jossa illalliseksi saimme – ylläripylläri - kreppejä. Tunnelma oli haikea.

MITEN aika olikaan kulunut niin nopeasti! Lähtöpäivä 6.3 saapui varkain. Isäntäperheiden ja Choletin hyvästely sai miltei kyyneleet kohoamaan silmiin. Pariisin lentokentällä nautimme viimeiset herkut ja valmistauduimme Suomessa odottaviin arktisiin olosuhteisiin. Saavuimme Harjavaltaan noin kello 11. 

KAIKEN kaikkiaan matkamme oli erittäin onnistunut; poskisuukot, ruoka ja uudet ystävämme tekivät matkasta unohtumattoman. Kotiin oli kuitenkin mukava palata ja toukokuussa tapaamme jälleen. Au revoir Cholet, bonjour Harjavalta!


 


Bon voyage!

WE are sitting in a café in Helsinki-Vantaa airport. Even if we’ve woken up really early we can’t help smiling. France and Cholet are waiting for us. The European Union sponsors our journey to Central Europe.  Also schools from France and Italy are participating in this project. The meaning of the project is to introduce Benedict of Nursia to us and discover his effects in Europe. This is also a terrific opportunity to improve our English. 15 students in our school are working with this project. We three, Emmi Kause, Enni Hakala and Suvisaara Holmström, are the lucky ones. Now we’re able to enjoy the spring sun in West France. Our teachers Sinikka Kajava and Riitta-Liisa Kortetjärvi are travelling with us.

ON THURSDAY 1.3 we finally hit the road. Our way to Cholet went by Paris and Nantes. At about six pm - after 17 hours of travelling- we were there. Our host families were already waiting for us at their school where we got something to eat. We spent the rest of the evening by getting to know to our hosts and giving presents from Finland. It wasn’t hard to fall asleep.

THE NEXT DAY we made a tour at our hosts’ school and in the afternoon we took part in the lessons.  After that we headed for the center of Cholet.  We admired the local church of Notre Dame and we did some shopping. While the sun was setting we went to a park for a picnic to enjoy our macarones.

THE PROGRAM of Saturday included a visit to Saumur. We got an opportunity to explore the history of France in our visits in the Abbey of Fontevraud and in the village troglodyte de Rochemenier. The French students´ facts of the Abbey deepened our knowledge about the lifestyle in the Middle Ages. The village which was mined or, actually, dug in the bedrock made us impressed. We had lunch in a cave restaurant where we ate some traditional French food. We spent the evening with sweet crêpes and our hosts.

SUNDAY was booked to spend with our host families. We went together to a restaurant and continued our freetime bowling. The rest of the evening we spent with our hosts.

FINALLY the daytrip to Nantes arrived. We started the day with a guided tour in the city. We saw the St. Peter’s and Paul’s cathedral, Queen Anna’s castle and a lot of medieval buildings. Because of the beautiful weather we ate our snacks in a square. After that we had time to do some shopping and we bought the souvenirs. To celebrate the last evening we gathered inside a small creperie restaurant. There we ate – surprise surprise - crêpes. The atmosphere was melancholy.

HOW did time pass so quickly? The day to departure came too early. It almost brought tears to our eyes to say goodbye to our hosts and to Cholet. At the airport of Paris we ate final pieces of sweets and we prepared to the arctic conditions of Finland. We arrived in Harjavalta at eleven o’clock.

AFTER ALL our journey was truly successful; cheek kisses, food and our new friends made our trip unforgettable. But still it was nice to return home and in May we’ll meet again.

Au revoir Cholet, bonjour Harjavalta!

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone