Rehtorin tervehdys

Rehtorin tervehdys koulun kevätjuhlassa

”Nyt on Suomen suloin aika, nyt sen luonto kukoistaa”, lauletaan yhdessä keväisessä laulussa. Olemme tulleet koululaisten kannalta vuoden mukavimpaan aikaan, ihan pian alkaa odotettu kesäloma. Syksy ja talvi on tehty töitä ahkerasti tai ainakin omien voimien mukaan kukin parhaamme yrittäen. Ja kun parhaamme olemme yrittäneet, enempää ei voida vaatia. Opettajien tehtävänä on arvioida kuluneen lukuvuoden töitä, arvioinnin pitää säädösten mukaan olla oikeaa ja kannustavaa. Se ei aina ole helppoa ja jokaisen oppilaan kohdalla opettaja joutuu harkitsemaan tarkkaan. Kullekin siis ansionsa mukaan.

Lukuvuoden mittaan on tapahtunut monenlaista. Uusi opetussuunnitelma toi mukanaan projektitöitä, monella luokalla kotikaupungistamme Harjavallasta, tablettien käyttö on opiskelussa lisääntynyt ja käsityöoppiaine on muuttunut melkoisesti, nyt täytyy teidän oppilaiden itse osallistua enemmän töiden suunnitteluun. Koulussa on ollut konsertteja, jotkin luokat ovat tutustuneet kuorolauluun, luokkaretkiä on tehty lähelle ja jopa Ahvenanmaalle asti. Siellä sai sitten kokeilla ruotsin kielen osaamista, ruotsin kieli alakoulussa oli myös tämän lukuvuoden uutuuksia. Elvytystaitoja on opeteltu, ja kyllä se harjoitussydän sitten vinkuikin. Uskoakseni yksi mukavimmista hetkistä oli taikuri Timo Tiikkaisen vierailu, jonka yhteydessä muutamat onnelliset saivat toimia taikurin apulaisina.

Kesä on alussa ja odotukset tietysti korkealla. Joku pääsee leirille, joku kesämökille, joku ehkä ulkomaille, mutta kaikilla on joka tapauksessa koulusta vapaata. Kesän aikana ei kuitenkaan ole tarkoitus unohtaa kaikkea opittua. Kirjaimet ja numerot nyt ainakin täytyy pitää mielessä.

Kiitän kaikkia, sekä oppilaita, huoltajia, opettajia ja koulun muuta henkilökuntaa hyvästä yhteistyöstä. Syksyllä jatketaan puurtamista siitä mihin nyt jäimme, toivottavasti levänneinä ja kaikin puolin hyvin mielin. Kesä monine asioineen voi jotakuta myös jännittää. Ja kesän jälkeen alkava uusi kouluvuosi samaten.

Suomen entinen presidentti Mauno Koivisto siunattiin juuri äskettäin haudan lepoon. Hänen kuolinilmoituksessaan oli hänen itsensä esittämä ajatelma, jonka mukaisesti mekin voisimme kesää, koulua ja elämää ylipäätään miettiä ja toteuttaa:

Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.

Tämä ajatus mielessä toivotan: Kaikille oikein hyvää kesää.

 

 

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone