Kuukauden kirjat 2017

Kuukauden kirja: joulukuu 2017

Jukka Behm: Pehmolelutyttö (2017)

Pehmoleluilleen 15-vuotias Emilia pystyy kertomaan kaikki salaisuutensa. Ehkä niiden korvissa särähtää ja niiden karvat pörhistyvät, mutta ne eivät tuomitse, eivät vaikka niille kertoisi mitä. Ei vaikka kertoisi siitä, kuinka on löytänyt hyvän tavan tienata rahaa.

 

Emilia myy aikaansa aikuisille miehille, jotka ihastuvat hänen kuviinsa netissä. Hän ei ymmärrä, mikä kuvissa viehättää. Eihän hän mitenkään ihmeelliseltä näytä. Mielestään Emilia onkin vain ottanut muutamalta typerykseltä rahaa siitä hyvästä, että he ovat saaneet viettää aikaa hänen seurassaan.

 

Kukaan ei huolestu mistään, jos todistuksessa on vain ysejä ja kymppejä, niin kuin Emilialla. Silloinhan on kaikki kunnossa ja niin kuin pitää.

 

Pehmolelutyttö on pysäyttävä kirja, joka ei voi olla herättämättä lukijassaan tunteita ja kysymyksiä. Se voitti kustantaja WSOY:n Tuhat ja yksi tarinaa -kirjoituskilpailun ja oli tänä vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia ehdokkaana.

Kuukauden kirja: marraskuu 2017

L.K. Valmu: Poika. Murha seitsemännellä luokalla (2017)

Hege aloittelee uutta kouluelämää Helsingin Klassisessa Yhtenäiskoulussa yläkoulun puolella. Koulun vaihto sujuu huojentavan helposti, eikä kavereiden löytäminen ole vaikeaa. Kaikki puhuvat kuitenkin Hegelle tuntemattomasta pojasta, Teemu Vallasta, joka ei enää tule kouluun. Kesällä koulun opettajien vuosittaisella mökkireissulla isänsä mukana ollut Teemu kuoli insuliinin yliannostukseen. Tapaus kirjataan vahingoksi, mutta Hegen uusia ystäviä se mietityttää. Teemulla oli diabetes ja hän oli äärimmäisen tarkka säännöllisesti pistoksina tarvitsemansa insuliinin kanssa.

 

Teemun kuolema saa Hegen uteliaaksi, ja pian hän saakin selville, ettei Teemun olisi pitänyt olla mahdollista pistää itseensä liian suurta annosta insuliinia. Se olisi ollut mahdollista ainoastaan, jos joku olisi tarkoituksellisesti tehnyt jotain hänen insuliinikynälleen. Teemun on murhannut joku hänen opettajistaan. Myös Hegen oikeuslääketieteellisessä työskentelevä kummitäti ja Helsingin poliisin murharyhmään kuuluva eno kiinnostuvat murhasta, jota joku on selvästikin suunnitellut pitkään ja huolella. Pian tapaus otetaankin uudelleen tutkittavaksi, mutta Hegelle se ei ole tarpeeksi. Hän jatkaa murhaajan etsimistä. Valitettavasti myös murhaaja huomaa sen.

 

Poika on todella uskottava kirja, jota varten on selvästi tehty paljon taustatyötä. Se ei ole ainoastaan nuortenkirja, vaan vakavasti otettava dekkari.

Kuukauden kirja: lokakuu 2017

 Holly Bourne: Oonko ihan normaali? (2017)

 Enemmän kuin mitään muuta, Evie haluaa olla normaali. Lukio alkaa, eikä uudessa koulussa Evieta tunneta “tyttönä joka sekosi”. Hänellä on OCD, pakko-oireinen häiriö, eikä hän halua kenenkään tietävän asiasta. Hän haluaa olla normaali.

 

“Ja kyllä, tykkään pestä käsiä paljon. Tai tykkäsin. No, tykkäisin vieläkin, päivän jokaisena sekuntina, mutta en pese. Minä myös laihduin kymmenen kiloa, kun kieltäydyin syömästä mitään sen pelossa, että ruoka sairastuttaisi minut ja minä kuolisin. Ja minulla on aivot, jotka ovat pysyvässä pahojen ajatusten silmukassa, jota en pääse pakoon, eli olen periaatteessa oman mieleni vanki. Ja kerran en käynyt ulkona kahdeksaan viikkoon.”

 

Normaaliin elämään kuuluu Evien mittapuulla koulu, ystävät, bileet ja treffit. Kaikki vaikuttaa menevän hyvin, ja Evie saa luvan vähentää lääkeannoksensa määrää. Evie on toiveikas päästessään jälleen mukaan tavallisten ihmisten elämään, eikä suostu myöntämään olevansa yhä liian sairas joihinkin asioihin. Pian normaaliudesta tuleekin Evielle pakkomielle, ja hän keksii mitä uskomattomampia tapoja mitata ja vartioida sitä, onko jo ihan normaali.

 

Oonko ihan normaali? ei ole mikä tahansa puolivillainen tarina vaikeasta elämästä. Kovin montaa yhtä upeasti sekä mielenterveyskuntoutujan että 16-vuotiaan tytön elämää kuvaavaa kirjaa ei edes vuosikymmenessä ilmesty. Raskaasta aiheesta huolimatta kirja on ensimmäisiltä sivuilta lähtien ehdottoman hauska seksikkäältä hilleriltä näyttävine treffikumppaneineen. Myös ystävyys kantaa kirjassa, ja tänä syksynä ilmestyneessä jatko-osassa Mikä kaikki voi mennä pieleen? onkin vuorossa Evien ystävän Amberin sekä enemmän että vähemmän hauskat leirikokemukset.

Kuukauden kirja: syyskuu 2017

 Andri Snær Magnason: Aika-arkku (2017)

 Miksi tuhlata elämäänsä huonoihin aikoihin, kun voi elää vain hyviä? Miksi kärsiä lamasta, oli se sitten pahempi kuin aikaisemmat tai ei, kun tarjolla on mustia laatikoita? Kun sellaisen itselleen ostaa ja kiipeää sisään, ei siellä ole aikaa. Laatikko aukeaa itsekseen, kun ajat ovat parempia, etkä ole vanhentunut sekuntiakaan!

 

Myös islantilaisen Sigrúnin perhe säilöö itsensä laatikoihin. Sigrúnista tuntuu, ettei aikaa ole kulunut lainkaan, kun hänen laatikkonsa jo aukeaa. Sen ulkopuolella hän kuitenkin huomaa, etteivät hyvät ajat olekaan koittaneet. Miten olisivat edes voineet, kun kaikki ihmiset ovat sulkeneet itsensä laatikoihin ja jääneet odottamaan, että joku muu hoitaa asiat kuntoon? Kukaan ei suostu tulemaan laatikostaan ulos, vaikka Sigrún uusine tuttavineen yrittää suostutella.

 

Tilanteeseen löytyy ratkaisu, mutta sitä varten täytyy palata ongelman alkulähteelle: tarinaan kuninkaasta, joka piti kauniin tyttärensä päiviä niin kallisarvoisina, että sulki hänet ajan ulkopuolelleen sulkevaan arkkuun. Kuningas halusi vallata tyttärelleen koko maailman hallittavaksi. Mutta mitä pidemmälle hän pääsi ja mitä vaikeammaksi tehtävä osoittautui, sitä kalliimmiksi hän koki tyttärensä päivät. Lopulta tytär ei päässyt arkusta ulos edes joka vuosi. Mitä harvemmin hän arkusta pääsi, sitä hirveämmäksi maailma muuttui, eikä kukaan suostunut kuuntelemaan hänen pyyntöjään saada elää itse elämäänsä. Miksi tuhlata päiviään, jos niitä voi säästää?

Kuukauden kirja: elokuu 2017

 Tuula Kallioniemi: Villi viikko (2017)

Villi viikko tarjoaa vielä pikaisen paluun kesään. Viltsun on viimeiseen asti vaikea uskoa, että joutuu orjatyövoimaksi hörhön idunpurijamummonsa luokse, missä moderneista mukavuuksista ei ole kuin puutetta. Matka alkaa huonosti kaatumisella käsittämättömän junan spurguluolaan ja jatkuu vielä huonommin mummon jättäessä Viltsun viikoksi talonvahdiksi rehupuntilta näyttävän Kassun ja ylimielisen Pinjan kanssa. Kännykät lähtevät mummon mukaan kurssille Ruotsiin. Juoko sika viinaa, ja mistä saada ruokaa, jos ei raaski tappaa kanaa? Onneksi vuohi myöntää mielellään syyllisyytensä kaikkeen. Se tuskin silti on se, joka hiippailee ikkunoiden takana ja varastaa vaivalla etsityt purkkimuonat.


Jos kaipaat kesää, nauramista ja nopeaa luettavaa, Villi viikko on juuri niitä kaikkia varten.

Kuukauden kirja: heinäkuu 2017

 Jessica Schiefauer: Ester & Isak (2016)

 Ester ja Isak rakastuvat keväällä. Katsoessaan ystävänsä seurustelua Ester on varma, että hänen ja Isakin välillä on jotain erityistä. Päivät pitenevät, sää lämpenee ja vierekkäin on hyvä nukkua. Sitä kestää melkein kaksi kuukautta.

 

“Ilta on samanlainen kuin muutkin illat.

 

Eikä kuitenkaan ole.

 

Ester on kietonut kätensä Isakin kaulalle, Isak sivelee Esterin selkää. (...) Ja Isak tuntee Esterin ihon tuoksun ja tekee omituisen havainnon.

 

Ester ei tuoksu enää hyvältä.

 

Tai kyllähän hän hyvältä tuoksuu, deodorantilta ja aurinkorasvalta ja hammastahnalta, ihan kuin aina. Tuoksussa on kuitenkin jotain muutakin, hajusteiden alla. Isak upottaa nenänsä Esterin kaulakuoppaan, ajattelee että tuoksu on ollut ikään kuin piilossa, sehän on kuitenkin aina ollut olemassa. Hän vetää syvään henkeä, yrittää saada otteen siitä, mikä on hänelle niin rakasta, tuoksun joka saa veren syöksymään päähän.

 

Se on kuitenkin poissa.”

 

Isak ei enää vastaa Esterin viesteihin eikä ole koskaan kotona, kun Ester käy häntä kysymässä.

 

Juuri kun Ester hyväksyy katkerana, ettei Isak halua olla hänen kanssaan, Isak palaa. Kysymys on hänen veljestään, hauskasta, koiria rakastavasta Antonista. Antonia syytetään ikäisensä pojan potkimisesta kuoliaaksi.

 

Kaiken hirveyden keskellä Esterin syli on lämmin, eikä Isak ei jaksa välittää siitä, ettei rakasta Esteriä. Ester taas on varma, että heidät on tarkoitettu yhteen. Isakista tulee hänelle pakkomielle, eikä hän aio antaa minkään erottaa heitä, ei edes Isakin itsensä.

 

Ester & Isak ei ole vain Esterin ja Isakin tarina. Se on myös Antonin tarina, tarina siitä, mihin rakkaus voi pahimmillaan johtaa. Se on uskomattoman kauniisti kirjoitettu ja riipaiseva kertomus, joka tuo takuuvarmasti kesän lukulistalle jotain erilaista. Kirja löytyy myös e-kirjana.

Kuukauden kirja: kesäkuu 2017

 Mintie Das: Kuohuva maailma (2016)

 Kesällä on ihana unohtaa arjen askareet ja keskittyä haaveiluun ja ystävien kanssa oloon. Jos mielesi halajaa kuitenkin maailman merille, on aika tarttua tähän kirjaan.

Raquel, Charlie, Sadie, Ingela ja Liu ovat tyttöjä eri puolilta maailmaa, mutta heitä yhdistää yksi asia – meri. Heidän vanhempansa olivat Stormeja, jotka suojelivat merellä kulkijoita vaaroilta. Eräänä päivänä Stormien kimppuun kuitenkin hyökättiin ja vain tytöt selvisivät hyökkäyksestä.

Tyttöjen tavoitteena on selvittää ”Tuhon päivän” tapahtumat ja saada hyökkääjät vastuuseen teoistaan. Tapahtumien selvittelyn lomassa tytöt hankkivat vihamiehiä ja joutuvat toinen toistaan jännempiin seikkailuihin maissa ja merillä. He tapaavat matkallaan myös vanhoja tuttuja ajalta ennen Tuhon päivää ja joutuvat punnitsemaan kumpi painaa enemmän, vanhat kaunat vai mahdollinen yhteistyön tuoma hyöty.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1780-luvulle, mutta historialliseksi romaaniksi tätä ei kuitenkaan voi sanan varsinaisessa merkityksessä sanoa. Suosittelen kirjaa kaikille seikkailun ja vahvojen, itsenäisten naishahmojen ystäville. Kirjaan on ilmestynyt jatko-osa ”Hyiset mainingit”.

 Kuukauden kirja: toukokuu 2017

 J.R.R. Tolkien: Satujen valtakunta (2010)

Jos olet aina ajatellut satujen olevan vain pienille lapsille, sinun täytyy ehdottomasti lukea tämä.

Tämä taianomainen kirja sisältää neljä huikaisevaa tarinaa satujen maailmasta. Ensimmäinen tarina kertoo Roverandomista, koirasta, joka epäonnekseen (tai kenties onnekseen) suututtaa vanhan velhon. Velhon taikojen vuoksi Roverandom joutuu hämmästyttävälle matkalle aina kuusta meren syvyyksiin.

Toinen tarina kertoo aivan tavallisesta maamiehestä, joka huomaakin yhtäkkiä olevansa koko kylän kunnioitetuin mies, joskin ilman omaa ansiotaan. Kuinka sitten käy, kun kylää uhkaa vaarallinen ja viekas lohikäärme?

Kolmannessa tarinassa matkustetaan Satumaan ja todellisen maailman välissä. Kenellä oikeastaan on oikeus päästä Satumaahan? Entä kuinka käy mestarikokille, joka kieltäytyy uskomasta mihinkään satumaiseen ja pitää muita itseään alempina?

Neljäs tarina kertoo luomisen tuskasta ja perfektionismista, mutta myös toisten auttamisesta ja puolesta puhumisesta. Tarinan sanotaan heijastavan kirjailijan omia tuntoja urastaan. Kirjan lopussa on vielä Tolkienin kuuluisa essee ”Saduista”, jossa hän pohtii, mitä oikeastaan ovat sadut ja kenelle ne ovat suunnattuja.

Kuukauden kirja: huhtikuu 2017

 R.J. Palacio: Ihme (2017)

 ”Tee itsellesi palvelus ja lue tämä kirja – se tekee elämästäsi paremman.” – Nicholas Sparks

Kun näin kirjan kannessa näin houkuttelevan lauseen, en voinut olla tarttumatta siihen. Kirja kertoo tarinan August-nimisestä pojasta, jonka kasvot ovat niin murjotun näköiset, että ihmiset kavahtavat hänet nähdessään. Hän on saanut käydä kotikoulua ulkonäkönsä vuoksi, mutta viidennen luokan lähestyessä hänen vanhempansa päättävät, että August voisi kokeilla siirtyä normaaliin kouluun.

Kuten jokainen voi varmasti kuvitella, August kohtaa ulkonäkönsä vuoksi paljon ennakkoluuloja ja kiusaamista. Ruman ulkokuoren alla asuu kuitenkin herkkä ja fiksu, tavallinen poika, jonka on vain saatava muutkin näkemään kuorensa alle. Toisilta tämän huomaaminen käy helpommin kuin toisilta.

Kirja on kirjoitettu vuorotellen taitavasti eri kertojia. Alussa minä-muotoinen kerronta tuntuu hämmentävältä ja lauseet lapsenomaisilta, mutta pidemmälle lukiessani ymmärsin, että näin oli tarkoitettukin. Jokaisella kirjan henkilöllä on oma tyylinsä kertoa asioita ja se tuo aivan uudenlaista syvyyttä tarinaan. Kirjan hahmojen kerronta myös kehittyy kirjan aikana, mikä tuo esille päähenkilöiden henkisen kasvun.  Kirjaa lukiessa aika kulki kuin siivillä ja tarina loi uskoa siihen, että jokaisella on mahdollisuus onneen, oli sitten millainen tahansa. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja.

Kuukauden kirja: maaliskuu 2017

 Katharine McGee: Tuhat kerrosta: Pudotus (2016)

 Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1000-kerroksiseen pilvenpiirtäjään Manhattanilla. Eletään vuotta 2118, joka on geenimanipulaation, kvanttitietokoneiden ja virtuaalitodellisuuden aikaa. Pilvenpiirtäjän ylimmissä kerroksissa asuu yhteiskunnan kerma, kun taas alimmissa kerroksissa asuvat ovat niin kutsuttua pohjasakkaa.

Kirjassa on viisi päähenkilöä, joiden avulla tarinaa kuljetetaan eteenpäin. Tarina alkaa kurkistuksella lopputulokseen, eli tytön putoamiseen katolta.  Putoamiseen johtaneita tapahtumia seurataan vuorotellen jokaisen päähenkilön näkökulmasta. Siksi kirja sopiikin hyvin niille, jotka eivät jaksa tai pysty lukemaan pitkiä jaksoja kerrallaan. Toisaalta taas tarina on niin mielenkiintoinen, että on pakko lukea aina seuraava ja vielä seuraava luku.

Kirja on täynnä ihmisiä, joilla on ongelmia, mutta jotka ovat päättäneet myös selättää ongelmansa. Geenimanipuloitu tyttö, kielletty rakkaus, ystävyys, juonittelu, huumeriippuvuus, laiton kvanttitietokone kiinnitettynä ohimoon, ylemmästä yhteiskuntaluokasta tippuminen ja varkaudet liittyvät kaikki kirjan juoneen.  Näistä komponenteista olisi voinut saada sekavan sopan aikaiseksi, mutta sen sijaan syntyi lukijan otteessaan pitävä, jännittävä ja tunteita herättävä kokonaisuus, jonka lukisi mielellään uudestaankin.

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone