Kuukauden kirjat 2016

Kuukauden kirja (lokakuu 2016)

 

Let it snow: kolme talvista rakkaustarinaa (2016)

 

Jubileen joulusuunnitelmat menevät pahemman kerran mönkään, kun lumimyrsky katkaisee pikajunan matkan ja hän jää jumiin pieneen kahvilaan Gracetowniin. Ja pian myräkkä kuljettaa paikalle myös erään suojaa etsivän nuorukaisen.

Tobin viettää rauhallista koti-iltaa Gracetownissa, kun hän saa puhelun, jonka seurauksena alkaa hurja matka paikalliseen kahvilaan. Ulkona puhtaltava lumimyräkkä aiheuttaa matkantekoon haasteita mutta toimii samalla Amorin nuolena, joka saa nuoret katsomaan asioita uusin silmin.

 

Addie on tyttö, joka on mokannut pahemman kerran ja tajuaa sen itsekin. Nyt edessä on kova työ, kun hänen on todistettava olevansa muuttunut ihminen. Onneksi sentään ulkona riehuva lumimyrsky alkaa viimein hellittää.

Eroja, väärinkäsityksiä ja suloisia kohtaamisia eli mitä mainiointa luettavaa pimeneviin iltoihin!

Kuukauden kirja (syyskuu 2016)

Gier Kerstin: Liitto: Unien kolmas kirja (2016), Fantasia

Liitto on Unien kirjat -trilogian päätösosa, joka jatkaa Livin ja hänen ystäviensä tarinaa unimaailman ja todellisuuden jännittävässä ja paikoin suorastaan karmaisevassa pyörityksessä. Tämä sujuvasti kirjoitettu kirja tarjoaa lukijalleen fantasiaa, jännitystä ja romantiikkaa.

Kirjassa Liv ystävineen joutuu jälleen kohtaamaan vanhat vihollisensa eikä unimaailman yliluonnollisten ja hämyisten tapahtumien keskellä ole aina helppoa tietää, mikä on totta ja mikä ei. Painajaisesta herääminen ei myöskään auta, jos vihollisesi on oppinut kontrolloimaan ihmisten käyttäytymistä myös unimaailman ulkopuolella.  

Kotirintamallakin tapahtuu sillä Livin äiti on menossa uusiin naimisiin ja häävalmisteluihin ollaan luonnollisesti valjastamassa kaikki kynnellä kykenevät. Ja aivan kuin kaikessa tässä ei olisi jo tarpeeksi, onnistuu Liv hätävalheellaan aiheuttamaan yhtä ja toista sekaannusta hänen ja Henrin suhteeseen…

 

Kuukauden kirja (elokuu 2016)

Victoria Aveyard: Punainen kuningatar (2016), Nuoret aikuiset

Veri jakaa ihmiset kahteen kastiin punaisiin ja hopeisiin.

Punaiset ovat rahvas, jota lähes jumalallisia voimia omaava hopeisten eliitti hallitsee. Mare Barrow on seitsemäntoistavuotias tyttö köyhyyden vaivaamasta Paalujen kylästä, ja hänestä tuntuu että mikään ei koskaan tule muuttumaan. Kunnes hän yllätyksekseen päätyy töihin hopeisten kesäpalatsiin. Siellä, vihaamiensa ihmisten ympäröimänä, Mare havaitsee, että punaisesta verestä huolimatta hänellä on hallussaan kuolettavan väkevä voima. Voima, joka uhkaa rikkoa vallitsevan järjestyksen. Tilanne muuttuu yllättäen, kun vastarintaliike Purppurakaarti horjuttaa hopeisten ylivaltaa.

Maren kyvyistä säikähtäneet hopeiset kätkevät hänet kaikkien näkyville ja ilmoittavat, että hän on ammoin kadonnut hopeisten prinsessa ja nyt kihloissa prinssin kanssa. Mare avustaa kaikessa hiljaisuudessa Purppurakaartia, aseellista vastarintaliikettä joka pyrkii kaatamaan hopeisten vallan, vaikka tietää hyvin, että yksikin virheliike saattaa koitua hänen kohtalokseen. Mutta tämä on petosten ja valheiden maailma, ja Mare on astunut kohtalokkaaseen tanssiin, jossa punaiset käyvät hopeisia vastaan, prinssi prinssiä ja Mare omaa sydäntään vastaan. Mare on nyt hopeisten prinsessa, mutta maailmassa, jossa vallankumous ja rakkaus sekä valta ja oikeus kamppailevat, ei mikään ole mustavalkoista ja kuka tahansa voi pettää kenet tahansa.

Kuukauden kirja (heinäkuu 2016)

Patrick Ness: Hirviön kutsu (2016), Nuorten kauhukirjat

Hirviö ilmestyy paikalle keskiyön jälkeen. Siitä tulee Conorin ystävä ja se kertoo Conorille kolme tarinaa – sillä tarinat ovat hurjinta mitä on! Mutta pystyykö hirviö parantamaan Conorin äidin?

Patrick Ness punoo riipaisevan ja jännittävän tarinan 13-vuotiaasta pojasta, joka saa avukseen hirviön, kun äiti sairastuu syöpään. Poikaa myös kiusataan koulussa, mikä kuormittaa häntä lähes yhtä paljon kuin äidin sairastuminen.

Nessin teos on yhtä aikaa monikerroksinen satu, hurja seikkailu ja henkeäsalpaava romaani. Se antaa voimia jokaiselle, joka on kokenut läheisen sairastumisen tai menetyksen. Hirviön kutsu on mestariteos, joka puhuttelee monen ikäisiä lukijoita ja jota lukee henkeään pidättäen: kuinka tarinassa käy?

Katso kirjan teemaan johdattava traileri alla olevasta osoitteesta.

https://www.youtube.com/watch?v=Q8-psqOON-Y

Kuukauden kirja (kesäkuu 2016)

Marja-Leena Tiainen: Viestejä Koomasta (2016), Nuoret aikuiset

Edessä elämä?

Silvan paras kaveri Jemina saa houkuteltua hänet milloin mihinkin. Vakavaksi toilailu muuttuu, kun Silva joutuu pahaan onnettomuuteen ysiluokkaa edeltävänä kesänä. Kavereiden yllyttämänä Silva hyppää sillalta jokeen, lyö päänsä ja on hukkua.

Tyttö havahtuu oudossa paikassa, Koomassa, joka ei tunnu aivan todelliselta. Hän tapaa siellä nuoria kohtalotovereitaan, joiden kaikkien elonliekki uhkaa katketa ennen aikojaan. Silva saa myös tehtäväkseen viedä viestejä eläville. Luokkatoveri Inkerille tämän tätivainaja haluaa lähettää salaperäisen viestin: "Ota kivet pois taskuista". Muutkin viestit ovat tärkeitä, ja ne voivat muuttaa vastaanottajan elämän parempaan suuntaan.

Silvan mielessä herää toivo; ehkä hänen onkin tarkoitus jatkaa elämäänsä? Viestithän on vietävä perille! Kun Silva herää sairaalassa tajuttomuuden jälkeen hänen päätään särkee. Mitä oikein on tapahtunut, oliko Kooma kuvittelua tai unta? Vähitellen Silva alkaa muistaa viestejä ja toimittaa niitä vastaanottajilleen. Kun hän yrittää kertoa kokemuksistaan lähipiirilleen, suhtautuminen on lähinnä epäuskoista. Jemina on suorastaan pilkallinen, ja tyttöjen välit katkeavat. Silva haluaa kuitenkin viedä kaikki viestit perille, vaikka se tietäisi hankalia tilanteita. Tapaamisten myötä Silvan oma elämä muuttuu ja hän aikuistuu kovaa vauhtia.

 

Kuukauden kirja (toukokuu 2016)

 

Elina Pitkäkangas: Kuura (2016), Nuoret aikuiset

 

Onko parempi varjella suurempaa hyvää vai rikkoa asetettuja rajoja rakkaimpiensa vuoksi?

"Olin tehnyt anteeksiantamattoman rikoksen. Olin nyt virallisesti vastuussa, mikäli Kuurankerossa ikinä tapahtuisi ihmissusien aiheuttamia surmia. Olin pelastanut ihmishengen."

Kuura aloittaa ihmissusi teemaisen trilogian, ja se kertoo lukiota käyvistä ystävyksistä Inkasta ja Aarosta. He asuvat Turun lähellä sijaitsevassa, suojatussa pikkukaupungissa, Kuurankoskessa, jossa ihmissusiin törmää ainoastaan uutisissa tai historiankirjoissa - tai niin voisi luulla. Ystävykset elävät tavallista arkea, mutta kaikki muuttuu kun Inkan pikkuveli joutuu rajuun onnettomuuteen ja tämän henki on vaarassa. Pelko rakkaan menettämisestä pakottaa Inkan etsimään apua muurin varjoisalta puolelta, kylmästä susien yöstä.

Teko repii auki salaisuuden, jonka seuraamuksilta edes Aaro ei voi välttyä – etenkään sen jälkeen, kun mukaan vedetään suloinen, pedontuoksuinen Matleena. Aarokin siis tempautuu mukaan tapahtumiin, ja salaisuuksia revitään auki vauhdilla.

 

 

Kuukauden kirja (huhtikuu 2016)

 

Sara Saarela: Kanssasi en tarvinnut sanoja (2016), Nuoret aikuiset

 

Tässä minä olen nyt, haudallasi. Toin sinulle ruusuja. Muistan hänen kasvonsa, näen ne. Se on viimeinen kuva, viimeinen muisto. Mutta jo nyt muuttunut ja sotkeentunut, liian märkä vesivärimaalaus. Kauniit ja kevyet sanat eivät kuulu tänne, ne eivät kuulu tänne edes silloin, kun sosiaalityöntekijät tulevat käymään ja kaiken pitäisi olla hieno esitys.

Kirjan kertojana toimii yläasteikäinen Mimmi, jonka sisko on kuollut. Siskosten elämä on olut hyvin vaikeaa ja nykyinen sijaisperhe oli kaikkea muuta kuin hyvä paikka heille. Mimmi ei pysty jäämään sijaisperheeseen, vaan karkaa sieltä. Sijaisvanhemmat ovat myös tulleet samaan tulokseen ja tyttöä ei palauteta sinne vaan hänet ohjataan toiseen kotiin, josta pian tulee siirto kolmanteen paikkaan.

 

Kun juostaan siskon kanssa järven rannalla, riidellään ja kuivataan kyyneleet hiekkaisilla sormilla. Kun puhutaan niin kuin oltaisiin yksin, vaikka aina on oltu yhdessä. Kun yksinäisyys on kaikkein vahvinta öisin ja kukaan ei laula kevätlaulua, koska hän on poissa.

 

Mimmi on traumatisoitunut jo pienenä, mutta hänellä on sisko, jonka kanssa heillä on kiinteä sisaruus, jossa jaetaan myös itsetuhoinen käytös ja käytöshäiriöt, karkaamiset ja muut ongelmat. Siskon kuoleman jälkeen Mimmille jää suru ja yksinäisyys sekä iso huoli siitä missä sisko on, kun hän on kuollut. Nämä ovat valtavan isoja asioita yksin käsiteltäviksi. Onneksi Mimmin viimeisin sijoituspaikka osoittautuu hyväksi ja hänen omahoitajansa läsnäolo luo turvallisen ilmapiirin. Parempaa on siis luvassa.

 

 

Kuukauden kirja (maaliskuu 2016)

 

Jukka-Pekka Palviainen: Tarpeeksi reilua (2016), Nuoret aikuiset

 

Arttu ja Koponen kehittelevät omaa leffaa lyhytelokuvakisaan, jossa voi voittaa matkan Venetsian elokuvajuhlille. Mukana porukassa on luottokaveri Jossu, ja pääosan esittäjäksi Arttu haaveilee jumalaisen kaunista Jasminea, jota on tähän asti ihailtu vain kaukaa.

Pojat saavat kerättyä rohkeutensa ja kysyvät Jasminea mukaan - ja tämä suostuu. Nelikko kehittelee yhdessä käsikirjoitusta ja vetäytyy lopulta kuvauksiin syrjäiselle saarelle. Suljettu ympäristö tuo pintaan piilotettuja tunteita ja jännitteitä, ja reissu saa yllättävän suunnan.

Tarpeeksi reilua on oivaltavan huumorin siivittämä tarina nuorista, joilla kaikilla on omat intohimonsa, epävarmuutensa ja salaisuutensa. Vaikka kulissit kaatuvat, siitäkin voidaan selvitä. Jukka- Pekka Palviaisen pelkistetty tyyli nappaa mukaan ja jättää tilaa lukijan omille tulkinnoille.

Kuukauden kirja (helmikuu 2016)

 

Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan (2016), Nuorten urheilukirjat


 

Vetävä nuortenromaani jalkapallosta ja ystävyydestä niin pelikentillä kuin sen laidoillakin.14-vuotias Karri on lupaava pelaaja, mutta hän käyttäytyy kuin Zlatan: jos tuomari sanoo hänelle jotain, pojalta menee hermot. Pellavapäisen pojan kotona on myös asiat sekaisin: työttömyyden, avioeron ja alkoholin yhdistelmä aiheuttaa sen, ettei Karri pysty enää jatkamaan pelejään Unitedissa maksamattomien laskujen takia. Kaverit kauhistuvat, kun Karri ilmoittaa, että on päättänyt lopettaa futiksen. 

Esikoulusta asti Karrin ystävänä on pyörinyt Arsa, joka ei ole aivan yhtä lahjakas futaaja, mutta joka on kasvanut vastuunkantajaksi. Arsa miettii välillä Karrinkin ongelmia; onneksi Arsan vanhemmat myös ottavat kantaakseen osan ongelmista. Pojat vanhempineen päättävät perustaa oman joukkueen, mutta onko asia niin helppoa? 

 

Karri on vertaansa vailla oleva pelaajalahjakkuus, jota kaupungin kovimpien seurojen valmentajat houkuttelevat riveihinsä, mutta seurat hämmästyvät, kun maalitykki yhtäkkiä ilmoittaa lopettavansa. Arsa on hänen paras kaverinsa, joka pelaa puolustajan paikkaa hiipuvassa joukkueessa. Uuden jengin perustaminen voisi olla ratkaisu poikien ongelmiin. Mutta auttaako se? Ja mikä kääntäisi Karrin pään takaisin pelikentille?

 

Kuukauden kirja (tammikuu 2016)

Estelle Maskame: DIMILY – Rakastan (2016), Nuoret aikuiset

En tiedä, mitä oikein odotin ennen saapumistani Los Angelesiin, mutta yhdestä asiasta olen varma. En todellakaan odottanut saavani mielipuolta velipuoleksi. ”Siis hänkö on se kolmas?” sylkäisen suustani, kun ympärilläni olevat vieraat eivät ole välittävinäänkään äskeisestä. Minä puolestaan en saa omituisia tapahtumia millään pois mielestäni. Kuka tuo tyyppi oikein kuvittelee olevansa? ”Hänpä juuri”, Rachael toteaa ja naurahtaa. ”Otan osaa. Ja voi luoja, kuinka minä toivon, ettei huoneesi ole lähelläkään hänen huonettaan.” ”Miksi?”Rachael näyttää yhtäkkiä hieman nololta. Kuin olisin juuri paljastanut hänen synkimmän salaisuutensa, ja kuinka se vielä sattui olemaan maailman noloin asia. ”Hän osaa olla aika ärsyttävä, mutta hei, eihän minun oikeastaan pitäisi sanoa mitään. Se ei ole minun asiani.” Hän vaihtaa nopeasti puheenaihetta posket punoittaen ja vinon hymyn leikitellessä huulillaan. ”Onko sinulla mitään suunnitelmia huomiseksi?

 

Kun 16-vuotias Eden Munro päättää viettää kesän isänsä ja tämän uuden vaimon luona Santa Monican rantakaupungissa Kaliforniassa, hän ei arvaa, mihin tuli oikein lähteneeksi. Edenillä on nyt arjessaan kolme uutta velipuolta, joista vanhin on Tyler Bruce, paha poika, jolla on lyhyt pinna ja iso ego.

Eden tulee vedetyksi mukaan Tylerin ystäväpiiriin ja kalifornialaiseen teinielämään. Yrittäessään oppia ymmärtämään Tyleriä hän huomaa olevansa peruuttamattomasti ihastumassa siihen ainoaan väärään – velipuoleensa. Lisätään soppaan Tylerin ripustautuva tyttöystävä ja Edeniin silmänsä iskenyt poika, ja luvassa on salaisuuksia, valheita ja kosolti draamaa. Mutta kuinka Eden saa pidettyä tunteensa kurissa? Ja saako hän ikinä selville totuutta Tylerista?

 

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone