Kuukauden kirjat 2015

Kuukauden kirja (joulukuu 2015)

 

Leena Kotila: Laura matkustaa Australiaan (2015), Nuortenkirjat

 

"Minä opin sen yhdeltä lumihiutaleelta, se lämmitteli tosi kauniisti..."

 

Tarinan päähenkilö, Laura Lea Vainio, on Kaisaniemen Koulun ysiluokkalainen ja käy myös Kansallisoopperan Balettikoulua.

 

Laura on hitaasti kehittynyt Asperger-tyttö, jonka lahjakkuus näyttäytyy klassisessa baletissa. Epäonnekseen hän on syntynyt vuoden viimeisenä päivänä – on siis luokkatovereitaan oikeastaan vuoden nuorempi.

 

Laura on topakka tyttö ja pitää tarmokkaasti puoliaan, paha vain, ettei hän aina muista milloin ollaan balettitunnilla, milloin kotona jossa tappelu pikkuveljen kanssa kuuluu arkipäivään. Vaaran ymmärtäminen ei liioin kuulu Lauran vahvuuksiin.

 

Lauran ohella tärkeässä roolissa on luokkatoveri Markus, joka niin ikään saa stipendin ulkomaiseen oppilaitokseen. Internaattikoulussa sopeutuminen ei suju mutkitta, kateus ja kilpailunhalu häiritsevät ilmapiiriä, ja tietenkin rakastutaan mahdollisimman väärään henkilöön.

 

Baletin lumo saa kuitenkin pääroolin, etenkin kun koreografialinjan krooninen epäonnistuja Nathan löytää Sibeliuksen musiikista jotakin aina etsimäänsä, ja saa ilmaisun kaipaukselleen neljännestä sinfoniasta.

 

Traagisin on lääkärin tehtävä kertoa nuorelle, ettei kasvun myötä näyttäytyvä todellinen ruumiinrakenne sovellu klassiseen balettiin, jota nuoret opiskelevat pääaineenaan. Se merkitsee baletista luopumista, ja nuoret keksivät jos mitä konsteja välttyäkseen tältä tuomiolta.

 

Kuukauden kirja (marraskuu 2015)

 

 

Jørn Lier Horst: Salamanterin arvoitus (2015), Nuorten jännityskirjat

 

"Tiedän vain sen, etten tiedä." (Sokrates)


Cecilia Gaathe asuu idyllisessä täysihoitolassa rannikolla. Ystävykset Cecilia, Leo, Une ja Egon-koira huomaavat, että seudulla on jotain kummallista tekeillä. Rannalta löytyy ruumis ja samoihin aikoihin pari hämärää tyyppiä majoittuu täysihoitolaan. Onko asioilla mitään yhteyttä? Ystävykset ottavat ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyvät tutkimaan tapausta, johon sekoittuu arvoituksellisia henkilöitä, haaksirikko, valtavasti rahaa sekä kammottava salamanteri.

 

Kuukauden kirja (lokakuu 2015)

Tiina Lehtineva: Hero (2015), Nuoret aikuiset

 

"He olivat nuoria ja kuolemattomia ja maailma oli heidän"

16-vuotias Eetu luulee muuttavansa takaisin Lontooseen vanhempiensa mukana tavoitteenaan paikka ratsastusvalmentajan tiimissä, mutta suunnitelmat sekoittaa tyttö, jonka perässä Eetu ajautuu keskelle heroiininhuuruista todellisuutta.

Ystävät yrittävät jarruttaa Eetua, mutta hän sulautuu pelottavan nopeasti mukaan jengiin, jossa tuntee viimein pääsevänsä kosketuksiin jonkin aidon kanssa. Kun heroiini virtaa suonissa, tulee pojasta joku toinen, eivätkä jengissä koetut kamaluudet tunnu enää missään.

Jengimaailmassa sinisilmäinen Eetu pelaa omilla säännöillään kuoleman peliä, jossa häviäjän kohtalona on ruumisarkku. Elämä ei kuitenkaan ole mustavalkoista, eivätkä valinnat ole täysin oikeita tai vääriä. Kaiken kokemansa keskellä Eetu oppii, ettei loppujen lopuksi mikään ole niin haurasta kuin elämä itsessään.

 

Kuukauden kirja (syyskuu 2015)

Elena Mady: Vaihdokas (2015), Nuoret aikuiset

Onko elämä elämisen arvoista, jos kukaan ei näe sinua, et edes sinä itse?

En pitänyt muistoista. Ne olivat yleensä sekavia, koska mieleni oli käynyt läpi moninkertaisen myllytyksen. Aivojeni kovalevyltä oli heitetty kansioita roskiin uusien muistojen tietä useammin kuin kerran, ja se oli tehty tehokkaasti ja armottomasti. Jokaisen uuden kehon myötä olin menettänyt kuukausia ja taas kuukausia omia muistojani, ja kaikki merkittävät identiteettiäni koskevat yksityiskohdat olivat hävinneet prosessin aikana. En enää tiennyt nimeäni enkä kotipaikkaani. En muistanut mitään vanhemmistani, perheestäni enkä ystävistäni. En olisi tunnistanut edes omia kasvojani saatikka heidän.

 

The Body Jumper -sarjan avaus Vaihdokas on tarina ulkokuoren alle haudatusta salaisuudesta. Päähenkilö on nuoren naisen mieli, aave elämästä joka päättyi liian varhain. Hän on vihainen ja pysyy mieluummin kuolleena kuin elää jonkun toisen elämää. Mutta päädyttyään hohdokkaan Alex Winterin nahkoihin, vaihdokas saa kosketuksen ystävyyteen ja rakkauteen. Voisiko hän jäädä ja silti pitää kiinni itsestään? Pian kaiken sekoittaa murha, ja kuolemaa pakopaikkanaan pitänyt Alex joutuu taistelemaan elämänsä ja rakkautensa puolesta.

 

 

 

Kuukauden kirja (elokuu 2015)

 

Jacob Grey: Varismiekka (2015), Nuorten fantasiakirjat

 

Blackstone oli kukoistava kaupunki ennen Mustaa kesää. Kahdeksan vuotta sitten väkivaltaiset tapahtumat pyyhkäisivät yli kaupungin ja jättivät Kraan pärjäämään yksin, ainoina ystävinään joukko variksia. 13-vuotias orpopoika elää keskellä Blackstonen kaupunkia, mutta ylhäällä puiston puussa.

Hän asuu varisten kanssa ja osaa varisten kieltä. Varikset pelastivat Kraan (oikealta nimeltään Jack) kun hän oli viisivuotias ja Seittimies murhasi hänen vanhempansa. Kun Kraa pelastaa Lydian ja Lydian isän rikollisten kynistä, hän tajuaa että on olemassa muitakin ihmisiä, jotka pystyvät puhumaan eläinten kanssa.

Vaarallisin heistä on Seittimies, joka on nyt liikkeellä. Pelastaakseen Blackstonen tuholta ja Seittimiehen tappavalta verkolta Kraan täytyy oppia käyttämään supervoimiaan ja Varismiekkaa taistelussa

Jo kahdeksan vuotta Kraa on selvinnyt vaistojensa ja kekseliäisyytensä avulla, mutta ei ole tiennyt supervoimistaan: siitä että hän on feral, ihminen jolla on maaginen side tiettyyn eläimeen. Feral pystyy kutsumaan eläimiä ja oppimaan niiden kykyjä. Jokaisella eläinlajilla on vain yksi ihmisferal ja kyky periytyy suvussa. Pelastettuaan Lydian ja tämän isän, Kraa temmataan keskelle feralsien välistä julmaa valtataistelua. Ja tapahtumia, jotka vievät hänet aina Kuolleiden maahan asti.

Kuukauden kirja (heinäkuu 2015)

 

Aila Juvonen: Vihreä kivi (2015), Nuortenkirjat

 

Emili tulee koulusta kotiin ja huomaa, että koti on tyhjä. Sieltä puuttuvat äiti, televisio ja olohuoneen matto. Oluet ja viinipullot ovat poissa. Emilin huoneesta on kadonnut radio ja maastopyörä. Emili tietää kokemuksesta, että vaikeudet alkavat siitä, jos aikuiset saavat tietää, että hän on yksin kotona.

Aamulla hän lämmittää vähän maksalaatikkoa ja menee ulos. Kioskin Ilse kertoo nähneensä, miten heidän tavaroitaan pakattiin autoon jonka kyljessä luki Pekkisen muutto ja kuljetus. ”Ai. Minulla on uusi kiltti, täti toi sen Skotlannista”, vastaa Emili.

Kadonneen äidin etsiminen on parempi hoitaa lasten kesken. Lumooja ja hänen henkivartijaksi palkkaamansa Kostneri sekä Kirjailija, Saippua, Tokio ja Emili pitävät kokouksen, jossa he suunnittelevat seuraavaa siirtoa.

Vihreä kivi on kannen karttoineen toisaalta jännittävä seikkailukirja lapsille ja varhaisnuorille, mutta aikuinen lukee sitä toisenlaisella katseella. Kirjassa on taidokkaasti kuvattu lapset niin, että sukupuoli, ikäerot on häivytetty: näin tuoden näkyviin heidän syvemmän persoonallisuutensa ja omintakeisen ajattelutapansa.

Kun on lukenut kirjan, voi miettiä, kuka näistä lapsista kuvaa parhaiten lukijan omaa tyyppiä. Onko se Emili, Lumooja, Kirjailija, Kostner, Saippua vai Tokio.

Uskallatko antaa tilaa sisälläsi asuvalle samuraille kuten Tokio?

 

Kuukauden kirja (kesäkuu 2015)

John Green: Arvoitus nimeltä Margo (2015), Nuoret aikuiset

Quentin Jacobsen, "Q", on aina ollut rakastunut Margoon. Lapsuuden ystävyyden jälkeen Q ja Margo ajautuivat eri kasteihin: upea ja kekseliäs Margo suosittuihin, nörttimäinen Q marginaaliin. Kun ninjaksi pukeutunut Margo koputtaa Q:n ikkunaan ja kutsuu tämän koko yön kestävälle kostoretkelle, poika lähtee mukaan.

Seuraavana aamuna Q palaa kouluun sydän täynnä uutta läheisyyttä Margon kanssa, mutta käykin ilmi, että tyttö on kadonnut. Kun Margo yllättäen katoaa kotoaan heidän erikoisen yöllisen seikkailuretkensä jälkeen, hän jättäen jälkeensä mystisiä vihjeitä, joita Quentin ryhtyy ratkomaan. Margon etsintä vie Quentin ja hänen nokkelat ystävänsä jännittävälle matkalle, joka on samalla sekä hauska että tunteikas. Margon etsimisretki saa Quentinin lopulta ymmärtämään mitä on todellinen ystävyys – ja todellinen rakkaus.

Greenin kolmas suomennos toimii kuin dekkari: Quentin alkaa ratkoa arvoitusta nimeltä Margo ja tajuaa, ettei ole tuntenut tyttöä lainkaan – eikä välttämättä löydä häntä enää elävänä. Tarina kyseenalaistaa sen, mitä ihmiset voivat todella tietää toinen toisistaan. Ja kuten kaikki Greenin tarinat, myös Arvoitus nimeltä Margo on kirja runoudesta, läpänheitosta, ystävyydestä, filosofiasta ja rakkaudenkaipuusta.

 

Kuukauden kirja (toukokuu 2015)

 

Anu Holopainen: Ihon alaiset (2015), Nuoret aikuiset

 

Ihon alaiset kertoo neljän nuoren tarinan. Jara on luomu tahtomattaan. Maaseudulla kasvaneen pojan tie vie isoon kaupunkiin ja monenlaiset mahdollisuudet avautuvat komealle ja innokkaalle nuorukaiselle. Inka on luomu osin olosuhteiden pakosta, mutta myös osin omasta päätöksestään. Matias on taas luomu tietoisesti ja päättäväisesti. Joukon käsitellyin ja mysteerisin on PlastikPrincess, jonka elämää seurataan hänen bloginsa kautta. Teoksen yhteiskunnassa kuohuu, koska julkisin varoin tehtävän muokkauksen sallimisesta kaikille on tehty kansalaisaloite, johon on kerätty melkein miljoona nimeä.
 

"Käytävän toisella puolella istui kaksi ala-asteikäistä tyttöä, joilla oli moitteettomat meikit ja niin symmetriset ovaalikasvot, että ne olivat taatusti muokatut. Toisella oli pienehköt, mutta paljastavan korkeat ja pallomaiset rintaimplantit, hänet tunnisti pikkutytöksi lähinnä vain lapsellisesta äänestä."


Luomut, joita ei ole muokattu ja leikelty, ovat outoja. Luomut herättävät valtaväestössä kummastusta ja syrjintää.

 

"- Mitä ne oikein teki? Kuvasiko ne minua?
- Joo, niillä on maailman typerin videoblogi, Luomubongarit. Ne etsii katukuvasta ihmisiä, joilla on meikkiä mutta ei muokkauksia, ja ilmeisesti on hirveän hauskaa "paljastaa" muokkaamattomia kaikelle kansalle."


Ihon alaiset -romaanin maailma on armoton. Itseään leikkauksin parantelevat (tai pahentelevat) niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin. Nuorista osa myy itseään, sitä upeaa keholuomustaan, mahdollistaakseen uudet muokkaukset ja korjailut. Työpaikan hakemisessa olennaista on ulkonäkö, ei pätevyys. Itse asiassa ulkonäkö on pätevyyttä, joka on ostettavissa rahalla. Oma ulkonäkö on loputtoman häpeilyn, säätämisen ja muuntelun kenttä. Muokattu ei ole koskaan valmis, aina löytyy jotain uutta ja muutettavaa. Itsetunto mitataan jokaisessa itseen kohdistuvassa katseessa. Olenko minä riittävän hyvä ja yksilöllinen? Enhän minä ole liian erilainen?

 

Kuukauden kirja (huhtikuu 2015)

Iida Sammalisto: Tähtimosaiikki (2015), Nuorten fantasiakirjat

Suna on vaeltaja, joka kulkee ympäri Ruskan fantasiamaailmaa Io-kettunsa kanssa. Elämä Ruskassa on käynyt vaeltajille vaaralliseksi, koska paha Korppiruhtinas on usuttanut kätyrinsä jahtaamaan vaeltajia.

Eräänä päivänä Sunan elämään ilmestyy nuori mies, Lupus, joka on tullut kertomaan Sunalle, että tämä on kohtalon valittu, että juuri hänen osansa on kaataa Korppiruhtinaan valta. Mutta miten nuori nainen ja kettu voivat uhmata koko maailman rautanyrkkinsä alle alistaneen Korppiruhtinaan valtaa? Apuna on toki Lupus, mutta nuori mies vaikuttaa kovin heiveröiseltä ja avuttomalta – onhan hän tähdistä pudonnut.

Yö oli jo langennut tähtikirkkaana, viileänä pimeytenä vuorille, kun Suna palasi kierrokseltaan. Lupus kyyhötti viittaansa kääriytyneenä niin lähellä nuotiota kuin uskalsi. Hän näytti niin surkelta, että Sunan oli pakko kysyä:

- Paleletko?

- Olen kyllä lukenut mosaiikista kylmyydestä, mutten silti osannut varautua siihen, Lupus myönsi anteeksipyytävään sävyyn. Suna rypisti kulmiaan yrittäen ymmärtää, mitä poika tarkoitti.

 

Kuukauden kirja (maaliskuu 2015)

 

Dan Smith: Big Game (2015), Nuorten jännityskirjat

 

Jalmari Helanderin ohjaamaan, Samuel L. Jacksonin ja Onni Tommilan tähdittämään huikeaan toimintaelokuvaan perustuva nuortenromaani, jossa USA:n presidentin lentokone ammutaan alas Lapin erämaassa!

13-vuotias suomalaispoika Oskari suorittaa miehuuskoetta metsästysretkellä Lapin erämaassa, kun hän kokee elämänsä yllätyksen. Alasammutun lentokoneen pelastuskapselista kömpii esiin Yhdysvaltain presidentti, jota terroristit jahtaavat. Metsästysreissu muuttuu hurjaksi pelastusoperaatioksi, jossa pelissä on sekä Oskarin oma että maailman mahtavimman miehen henki.

Big Game on nuorille räätälöity toiminnallinen seikkailutarina täynnä jännitystä ja täpäriä tilanteita, huumoria unohtamatta!

 

 Kuukauden kirja (helmikuu 2015)

 

Veronica Roth: Uskollinen (2015), Nuorten scifikirjat

Outolintu-trilogian odotettu päätös!

"Yksi valinta määrittää sinut!"

Tris elää tulevaisuuden Chicagossa, jossa ihmiset jaetaan viiteen ryhmään sen mukaan, mikä kunkin yksilön mielestä on sotien syy. Rauhaan ja onneen tähtäävässä yhteiskunnassa ihmiset on jaettu kykyjensä mukaan viiteen ryhmään: Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin.

Kaupungissa valtaan on noussut Neljän eli Tobiaksen äiti, jonka johtamat osattomat haluavat osastojaon historiaan, mutta haluavat pysyä kaupungissa. He ovat valmiita jopa tappamaan sen puolesta. Tobias onkin sitten kahden tulen välissä, onko hän äitinsä puolella vai Trisin.

Trisin maailma on pirstaleina. Osastoihin perustuva yhteiskunta, kaikki mihin hän on aina uskonut, on hajalla. Siksi ei olekaan ihme, että Tris tarttuu mahdollisuuteen lähteä Neljän kanssa tutkimaan mitä salaisuuksia löytyy kaupungin rajojen ulkopuolelta. Neljän ja Trisin vuoropuhelu kertojana tuo Outolintu-trilogian päätösosaan uuden, voimakkaan ulottuvuuden.

 

 Kuukauden kirja (tammikuu 2015)

 

Henrika Andersson: Sirpale sielua (2014), nuoret

15-vuotiaan Murielin elämä ei ole helppoa. Murielin pikkuveli Ben on sairas. Koko perhe on muuttanut Ranskaan, jossa Beniä hoidetaan erikoisklinikalla. Murielia hoidot epäilyttävät. Joskus Muriel laskee kätensä Benin päälle ja antaa hänelle voimaa. Silloin Ben rauhoittuu ja äiti saa nukkua koko yön. 


Muriel käy koulua professori Duventin yksityisoppilaana. Muriel tuntee olonsa yksinäiseksi ja luo itselleen toisen minän, rohkean Julian. Opettajana toimivan professorin talo on täynnä salaisuuksia. Yläkerran lipastosta löytyy vanhoja kuvia kuolleista lapsista. Kuka professori on, ja mitä hän tekee kuvilla?


Yhtenä päivänä kylän raitilla kävellessään Muriel kohtaa Lucin. Pojan tumma katse vetää vastustamattomasti puoleensa. Luc on resuinen ja arvoituksellinen. Rakkaus on kutkuttavan ihanaa, mutta myös pelottavaa. Muriel lupaa Lucille, ettei koskaan hylkää tätä. Mutta onko se viisas lupaus? Luc johdattaa Murielin syvälle pimeyteen. Onko siitä ulospääsyä? Kun pikkuveli Ben tarvitsee jälleen Murielin apua, Murielin pitää tehdä päätös. Onko pimeydessä voimia, joilla veljeä voisi auttaa?

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone