Kirjavinkkejä nuorille

Haahti, Taina: Gladiaattorikoutsi (2010)                Urheilu

Gladiaattorikoutsi on vauhdikas kertomus juniorilätkästä. Toni Purkaja, yksi Puuskosken Dynamon lahjakkaimmista pelaajista, ei ole tyytyväinen valmentajaansa. Tämä on aivan liian lepsu ja tukee heikoimpia pelaajia joukkueen kisamenestyksen kustannuksella. Toni valittaa asiasta netissä Margotille, jolta saakin henkistä tukea – ja ehkä tämä tekee muutakin kuin vain on samaa mieltä Tonin kanssa… Pian valmentaja nimittäin muuttuu täysin: harjoituksista tulee rankempia kuin Toni olisi osannut kuvitellakaan, ja pelitkin alkavat muistuttaa lähinnä henkiinjäämistaistelua. Tilanne muuttuu vähitellen sietämättömäksi, ja Toni päättää toimia, ennen kuin syntyy suurempia vahinkoja. Margot tuntuu kuitenkin kadonneen. Kuka tämä oikein on?

Turtschaninoff, Maria: Arra (2010)             Fantasia

Kirja kertoo mykästä Arrasta, jota pidetään kotikylässään viallisena ja pelottavana. Arra on suuren, köyhän perheen nuorin lapsi, ei-toivottu uusi tulokas, jolle kenelläkään ei riitä aikaa tai huomiota. Kun kukaan ei ole kiinnostunut hänestä tai puhu hänen kanssaan, tyttö oppii vain kuuntelemaan. Hän viettää paljon aikaansa metsässä, ja kuuntelee luonnon lauluja: läheisen Simora-joen, maan ja tuulen laulut muodostuvat hänelle lohduttavan tutuiksi. Siinä missä ihmiset sulkevat hänet aina ulkopuolelle, luonto hyväksyy hänet osakseen. Jotkin laulut voivat kuitenkin olla petollisia ja hallitsemattomasti käytettyinä vaarallisia, ja kotikylän ulkopuolisessa maailmassa tavallisesta poikkeavaa tyttöä odottavat monenlaiset haasteet – mutta myös ennenäkemättömät mahdollisuudet ja uudet kokemukset.

Arra on sadunomainen ja mukaansatempaava kertomus, joka kattaa Arran koko elämän: aina mykän lapsen syntymästä aikuisvuosiin ja Arran kuoleman jälkeen kerrottaviin legendoihin asti. Teos on Maria Turtschaninoffin toinen, ja se oli Finlandia junior -ehdokkaana vuonna 2009.

Jacobsson, Ritta: Afrodite ja kuolema (2009)                Dekkari

Poliisin urasta haaveileva 8-luokkalaiden Ditte pääsee käyttämään kaikkia etsiväntaitojaan, kun naapurin koiran yli ajetaan pimeällä pikkutiellä. Ditte löytää ja pelastaa tien poskeen jätetyn koiran ja haluaa tietenkin auttaa naapurin komeaa Linusta löytämään syyllisen. Kaksikon etsivänpuuhat muuttuvat kuitenkin vaarallisemmiksi kun paljastuu ettei koiran yliajo ja heitteillejättö ole ainoa rikos, joka seudulla on samoihin aikoihin tapahtunut. Ditten luokkatoveri ja kaveri Mikaela katoaa, ja naapurustossa tapahtuu muutakin kummaa. Eivätkä rikolliset todellakaan ole iloisia huomatessaan että nuoret ovat aivan heidän kannoillaan ja tietävät vähän liikaa…

Afrodite ja kuolema on palkittu nuortendekkari, jossa riittää jännitystä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Samalla teos on myös reipas ja aito kuvaus nykynuoren elämästä – suhteista vanhempiin ja ystäviin sekä seurustelun aloittamisesta. Teokselle on ilmestynyt myös itsenäinen jatko-osa, Afrodite ja petos (2010).

Huotarinen, Vilja-Tuulia: Rakkaudella, Silja (2010)        Musiikki

Silja aloittaa ilmaisutaidon lukion kaupungissa, erossa kodista, Sisko-bändistä ja Johanneksesta. Uusi koulu on täynnä luovia ihmisiä ja luovaa hulluutta, ja Silja kokee huimaa vapauden huumaa. Mutta voiko Sisko pysyä kasassa, kun Silja asuu kaukana muista, ja miten välimatka vaikuttaa Johannekseen ja Siljaan – etenkin, kun uusi lukiokaveri Ben on melkoinen hurmuri…?

Rakkaudella, Silja on Silja-sarjan päätösosa. Aiemmat osat: Siljan laulu: tarina tyttöbändistä (2007) ja Siljan syksy (2008). Silja-kirjat kuuluvat laajempaan Siskodisko-kirjasarjaan, johon on koottu eri-ikäisistä ja eri elämäntilanteissa olevista tytöistä ja nuorista naisista kertovia, elämänmakuisia kertomuksia. Sarjaan kuuluu sekä kotimaista että käännöskirjallisuutta.

Kurvinen, Jorma: Susikoira Roi ja vaihto-oppilas (1997)         Dekkari

Ystävykset Tomi ja Soikkeli sekä Tomin saksanpaimenkoira Roi ovat usein auttaneet poliisia löytämään kadonneita ihmisiä ja selvittämään rikoksia. Susikoira Roi ja vaihto-oppilas –teoksessa Tomin täytyy kuitenkin kamppailla enemmän kateutta kuin rikollisia vastaan – ainakin aluksi… Soikkeli muuttaa nimittäin asumaan varakkaan kummitätinsä asuntoon tämän ollessa matkoilla. Parhaan kaverin saavuttama vapaus näyttää suorastaan huimaavalta ja elämä luksuslukaalissa loistokkaalta, ja Tomi tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Talon liepeillä ilmenee kuitenkin ongelmia: naapurin vaihto-oppilastyttöä aletaan kiusata ja talon pihalla ja autotallissa riehutaan ja tehdään ilkivaltaa. Pojat eivät voi katsella tapahtumia päältä, ja päätyvät siksi sekaantumaan ongelmavyyhteen, joka paljastuu paljon odotettua laajemmaksi.

Susikoira Roi ja vaihto-oppilas sopii paitsi eläinystäville, myös jännityksen, toiminnan ja dekkareiden ystäville. Jorma Kurvinen on kirjoittanut nuortenkirjojen lisäksi myös paljon sotakirjoja.

Riordan, Rick: Jumalten sota (2010)            Fantasia

Percy Jacksonilla on nyt edessään suurempia haasteita kuin vielä koskaan: voimansa yhdistäneet titaanit ovat käynnistäneet täysimittaisen hyökkäyksen jumalia vastaan, ja puolijumalat joutuvat luonnollisesti eturintamaan tässä epätoivoiselta vaikuttavassa taistelussa. Lisäksi Percyn kuudennentoista syntymäpäivän lähestyessä tämä saa lopulta kuulla itseään koskevan, pahaenteisen ennustuksen kokonaisuudessaan. Eivätkä ihmissuhteetkaan ole helppoja ylläpitää kaiken tämän keskellä – erityisesti Rachel Elizabeth Dare ja Annabeth Chase aiheuttavat Percylle ylimääräistä päänvaivaa. Selviääkö Percy taistelusta sekä titaaneja että omaa, synkkää kohtaloaan vastaan?

Jumalten sota on kreikkalaisten tarujen maailmaa moderniin yhteiskuntaan yhdistelevän fantasiasarjan päätösosa. Merenjumalan poika Percy Jacksonin seikkailuista kertovat myös sarjan aiemmat osat: Salamavaras (2008), Hirviöidenmeri (2009), Titaanien kirous (2009) ja Labyrinttitaistelu (2010).


Brashares, Ann: Pajunkissat ja kasvun kesä (2010)         

Ama, Polly ja Jo ovat lapsina olleet parhaita ystäviä, mutta ovat sittemmin ajautuneet erilleen. Lukion aloittamista edeltävänä kesänä kaikki kolme tyttöä ovat jossain määrin tuuliajolla ja etsivät elämälleen suuntaa. Perfektionistinen, kirjaviisas Ama joutuu yllättäen luonnon armoille, ujo Polly kiinnostuu äkkiä mallin urasta ja muotitietoisen, rikkaan Jon perhe-elämässä tapahtuu radikaaleja muutoksia. Kaikki kolme joutuvat siis määrittelemään uudelleen itsensä ja suhteensa muihin ihmisiin – myös toisiinsa.

Pajunkissat ja kasvun kesä on elämänmyönteinen ja lämmin tarina ystävyydestä. Ystävyys ei kirjassa aina ole helppoa tai yksinkertaista, mutta lopulta se kuitenkin kantaa useimpien ongelmien yli. Ann Brashares on tunnettu erityisesti Neljä tyttöä ja maagiset farkut –kirjoistaan, joiden pohjalta on myös tehty elokuvia.


Landy, Derek: Keplo Leutokalma: Kasvottomat (2010) Fantasia, dekkari

Luurankoetsivä Keplo Leutokalma ja tämän avustaja, Valkyria Salama kohtaavat uusia haasteita: tällä kertaa heidän on ratkaistava useiden teleporttaajien salaperäisten kuolemien arvoitus. Heidän on myös pelastettava poikkeuksellisen lahjakas, itseoppinut teleporttaajapoika. Tutkiessaan tapausta he uhmaavat suurmaagia, pyytävät apua Meriämmältä ja pähkäilevät oikullisen peilikuvan luotettavuutta. Heitä uhkaa myös vaara: julmien ja vaarallisten Kasvottomien jumalien paluu näyttää olevan lähempänä kuin koskaan.

Keplo Leutokalma: Kasvottomat on epäkuolleen etsivän seikkailuista kertovan, humoristisen sarjan kolmas osa. Aiemmat osat ovat Keplo Leutokalma (2007) ja Keplo Leutokalma: Leikkiä tulella (2008). Sarjan neljäs ja uusin osa Keplo Leutokalma: pimeitä aikoja ilmestyi syksyllä 2010.

Kuronen, Kirsti: Piruettiystävyys (2010)                   Urheilu

14-vuotias Elli harrastaa balettia ja pyrkii siinä, kuten kaikessa muussakin, täydellisyyteen. Hän haluaisi olla kuten ihanneystävänsä Doris, joka on luonnostaan loistava balettitanssija, tietää aina mitä tahtoo ja uskaltaa kulkea omia teitään, olla oma itsensä. Doris tuntuu olevan ainoa joka ymmärtää Elliä ja jonka seurassa tämä todella viihtyy. Kaikkialla muualla Ellistä tuntuu että hän ei koskaan riitä, vaikka yrittää kaikkensa. Kesän jälkeen Ellistä alkaa tuntua että hän ei enää jaksa jatkaa samaa rataa. Koulu, kaveruussuhteet ja perhe synnyttävät sietämättömiä paineita. Jopa harrastus tuntuu työltä: balettiharjoituksissa Elli joutuu jatkuvasti raatamaan ja taistelemaan epäonnistumisen ja riittämättömyyden tunteita vastaan. Hänestä tuntuu ettei hän koskaan voi olla tarpeeksi laiha, vahva ja taitava. Jonkin on muututtava. Edessä onkin monessa suhteessa käänteentekevä syksy.

Piruettiystävyys on tarkkakatseinen kertomus itseään etsivän nuoren tytön elämästä. Kuronen kuvaa herkästi ja aidolla kielellä niitä vaatimuksia, paineita, kokemuksia ja tunteita, joita moni kasvava tyttö kokee. 


Aho, Elisabet: Salibandypantterit (2004)               Urheilu

12-vuotias salibandyharrastaja Kalle innostuu saadessaan uusia naapureita, ja on utelias näiden suhteen. Hän toivoisi löytävänsä uuden ystävän. Eräänä sunnuntaipäivänä talon pihalle ilmestyykin suurin piirtein Kallen ikäisen oloinen, salaperäinen poika, joka näyttää myös harrastavan salibandyä: poika harjoittelee takapihalla, ja on vieläpä varsin taitava. Santtuun tutustuessaan Kalle huomaa että heillä on paljon muutakin yhteistä, vaikka Santtu onkin edelleen arvoituksellisen vaitelias oman elämänsä suhteen. Kalle on jo jonkin aikaa kuulunut junnusarjajoukkue Panttereihin, ja haluaisi nyt Santunkin mukaan joukkueeseen. Joukkueella on edessä kevätturnausmatka Tampereelle. Mahtaako Santtu päästä mukaan? Matkasta muodostuu oikea seikkailu ja luvassa on jännitystä, vaarallisia tilanteita, sekä tietysti nopeatahtisia, kiperiä salibandypelejä.

Hämeen-Anttila, Maria: Nietos: Fade out (2009)                  Musiikki

Nietos-bändiin kuuluvat Kristian (kitara), Siiri (kosketinsoittimet), Aino (laulu), Timo (basso), Milla (rummut) ja Aleksi (kitara). Nietoksen biisi soi radiossa ja promovideo on tekeillä. Kuka olisi voinut uskoa pari vuotta aiemmin! Silti soittamisen into tuntuu kadonneen. Kaikilla on uudet koulut, uudet tuttavat, uudet menot. Ja yllättäen bändi ajautuu uransa pahimpaan kriisiin…

Sarjan aiemmat osat: Nietos: Intro (2007) ja Nietos: Riffi (2008).

Meripaasi, Helena: Salaperäiset tassunjäljet (2010)                  Eläimet

Irlannista Suomeen muuttaneen Irin isä pitää kenneliä, ja äiti osaa hieroa kivut ja kolotukset pois niin eläimiltä kuin ihmisiltäkin. Kulttuurierot ihmetyttävät Iriä edelleen, ja koti-ikäväkin iskee silloin tällöin. Iri on kuitenkin löytänyt itselleen jo hyvän ystävän, ja koirien kanssa touhuaminen on ihan yhtä hauskaa Suomessa kuin Irlannissakin. Eläinten mukana tosin joutuu myös erilaisiin seikkailuihin…

Salaperäiset tassunjäljet on Irin kennel –sarjan toinen osa, jatkoa teokselle Kuonot kohti pohjoista (2009). Iloinen ja lämminhenkinen sarja sopii kaikille eläinystäville, ja erityisesti koirista ja niiden hoidosta kiinnostuneille.

Lehtinen, Tuija: Vauhdin huuma, Vintiöt (2010)                  Urheilu

Veljekset Vesa, Roope ja Nikke Kopra harrastavat moottoriurheilua, ja oikeastaan mitä tahansa muutakin, missä pääsee nauttimaan vauhdin hurmasta. Isoveli Roopella näyttää käyvän tuuri: ukki on luvannut hänelle tuliterän kartingauton, ja Roope haaveilee että uuden kartin myötä hänelle avautuu lopulta tie ulkomaille ja formulatalliin. Hän haluaisi myös päästä ajamaan dragsterilla, kiihdystysautolla. Veljen kasvava innostus vetää Vesankin mukaan todelliseen vauhdin huumaan ja kokeilemaan rajojaan.

Karting-maailmasta elävästi ja todentuntuisesti kertovan sarja aiemmat osat ovat Karting Team Vintiöt (2008) ja Hanaa, vintiöt (2009).

Kivekäs, Anu: Täysillä metsään (2010)

13-vuotias Otso Korpela on vaikeuksissa: sosiaalivirastossa ei tällä kertaa enää aiota katsoa sormien läpi koulusta lintsaamista, näpistelyä, erinäisiä vedätyksiä, yöllistä kaupungilla oleilua ja mopoajeluita ihmisten pihoilla ilman korttia. Tällä kertaa sen enempää äidin kootuista selityksistä kuin tämän kiukkuisista vastalauseistakaan ei näytä olevan mitään hyötyä. Huostaanotto on edessä. Otso ei kuitenkaan aio jäädä paikalle odottelemaan, vaan päättää ottaa elämänsä omiin käsiinsä ja häipyä…

Musta kaista –sarjaan kuuluu myös Kivekkään aiempi teos Päin Porkkalaa (2008), joka kertoo koulukiusatusta Emmasta. Myös Emma haluaa paeta arkielämäänsä. Naapurin Ester-tädin kertomus kätketystä aarteesta herättää Emman kiinnostuksen, ja hänen onnistuu lopulta suostutella Ester-täti kuskiksi matkalle kohti Porkkalaa, aarretta ja seikkailua.

Shan, Darren: Taistelu aamunkoitteessa (2010)                  Fantasia

Yliluonnollista menoa on luvassa vampyyrisarjan uusimmassa osassa, jossa jahtaajista tulee jahdattuja. Vampyyrit ja vampaneesit käyvät taistelua, jota kutsutaan Arpien sodaksi. Sodan lopputulos ja vampyyrien olemassaolon jatkuminen riippuu siitä onnistuvatko vampyyrit löytämään ja tappamaan mahtavan Vampaneesimestarin. Vampaneesimestaria jahtaamaan on lähetetty pieni joukko vampyyrejä, johon kuuluu myös puolivampyyri Darren Shan, tarinan kertoja. Muilla vampyyreilla ei ole lupa auttaa heitä, mutta muut kuin vampyyrit saavat kyllä osallistua jahtiin, ja niinpä joukkoon on liittynyt lukuisia muitakin. Tämä pieni sankareiden joukko ei kuitenkaan välty vastoinkäymisiltä, ja välillä tilanne näyttää jo suorastaan epätoivoiselta. Onnistuvatko he lopulta tehtävässään – ja jos, niin mikä on voiton hinta?

Vampyyrifaneille sopivan sarjan aiemmat osat ovat Friikkisirkus (2001), Vampyyrin oppipoika (2002), Kauhun tunneleissa (2003), Vampyyrivuori (2004), Kuoleman koetukset (2006), Vampyyriprinssi (2008), Pimeyden ennustukset (2009) ja Yön liittolaiset (2009).

Drake, Salamanda: Lohikäärmelaakso (2007)                 Fantasia, eläimet

Cara työskentelee tallissa, jonka ratsut ovat hiukan tavallisesta poikkeavia: Lohikäärmelaaksossa ratsastetaan hevosten sijaan lohikäärmeillä. Caran suosikkilohikäärme on kesytön Taivaantanssija, Taivis, jolla hän haluaisi mielellään joskus ratsastaa. Hän tuntee lohikäärmeet paremmin kuin kukaan muu, koska on lohikäärmemestarin ja tallin omistajan tyttärenä kasvanut niiden seurassa. Toistaiseksi hänet on kuitenkin tuomittu pysymään tiukasti maan pinnalla ja tyytymään tallitöihin. Caran pahin vihollinen, aatelistyttö Hortense sen sijaan saa ratsastaa niin paljon kuin mielii, ja myös tämä on iskenyt silmänsä Taivaantanssijaan…

Lohikäärmelaakso aloittaa lohikäärmeenhoidosta kertovan sarjan. Sarjan toinen osa on myös jo ilmestynyt: Myrskyn selässä (2008).

Veirto, Kalle: Minun vasen jalkani (2004)                       Urheilu

Kielellisesti ketterä ja aihettaan, jalkapalloa, taitavasti ja uskottavasti käsittelevä teos kuvaa lahtelaisjoukkue FC Viirupaitojen riveissä pelaavan Arin elämää. Ari on noussut nyt Suomen mestaruudesta kilpailevan joukkueen huippupelaajaksi, jolle olisi paljon kysyntää, aina ulkomaita myöten. Jalkapallo ei kuitenkaan ole ainoa asia aikuistuvan Arin elämässä. Tasapainoilu peliuran ja ihmissuhteiden välillä vaatii ainakin yhtä paljon taitoa kuin pallon kuljettaminen kentällä, ja yllättäviä käänteitä on luvassa…

Jalkapalloaiheisen, huumorilla varustetun sarjan kolmas ja viimeinen osa. Aiemmin ilmestynyt: Pelastakaa jalkapalloilija Lumperi (2003) ja Kolmannen asteen yhteys (2004).

Edwardsson, Åke: Lohikäärmekuu (2010)      

Levoton ja riidanhaluinen 12-vuotias Tommy on löytänyt japanilaisen filosofian ja samurai-ideologian, ja aloittanut uudenlaisen elämän. Hänen nimensä on nyt Kenny – hän on valinnut nimen, koska japanin kielessä ken tarkoittaa miekkaa – eikä hän enää kiivastu masentuneelle äidilleen tai yritä pakottaa tätä nousemaan vuoteesta. Hän on myös oppinut valitsemaan taistelunsa, sen sijaan että ryntäisi mihin tahansa tappeluun. Siirtolassa vietetyn kesän aikana hän on ystävystynyt Kerstinin kanssa, ja ystävyys on säilynyt kotiinpaluun jälkeenkin. Kerstin tuntuu olevan ainoa joka ymmärtää Kennyä, ja yhdessä he kohtaavat myös vaikeudet, joita Kennyllä on edessään.

Lohikäärmekuu on itsenäinen jatko-osa teokselle Samuraikesä (2006).

Jones, Diana Wynne: Tietäjän lapsuus (2010)        fantasia

Tervetuloa Chrestomancin maailmoihin, joissa taikuus on tavallista, mutta väärissä käsissä vaarallista! Christopher Chant päätyy opiskelemaan velhoksi vastoin tahtoaan, suvun perinteiden mukaisesti. Hänestä kaavaillaan seuraavaa Chrestomancia, maailman taikuuksien vartijaa. Mahtaako hänestä olla velhoksi?

Tietäjän lapsuus on hyväntuulinen seikkailukertomus, joka kertoo Noidan veljestä tutun Christopher Chantin varhaisvuosista.

Ikola, Kaisa: Hullu luokka (1990)

8B-luokka on oikea opettajien kauhu. Yläkoululaisten elämää hulvattoman hauskasti kuvaavan kirjan keskiössä ovat kolme ystävystä, Anna, Emilia ja Miina, mutta yhtä lailla seurataan myös luokan poikien touhuja. Eikä koulussa mitenkään voi olla tylsää, etenkään kun luokalle on juuri siirtynyt Juha Loiva, vitsiniekka vailla vertaa! Luvassa on runsaasti kohellusta, kepposia, nokkelaa sanailua ja ripaus romantiikkaakin.

Hullu luokka -sarja kuvaa nuorten elämää hauskasti ja todenmakuisesti – eikä ihmekään, sillä sen kirjoittajat, Kaisa Ikola ja Minna Kulmala, olivat itsekin 14-vuotiaita kun Hullu luokka ilmestyi.


 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone