Nuorten nurkka

 

Kuukauden kirja (elokuu 2014)

 

 

Sally Green: Puoliksi paha (2014), Nuoret aikuiset

 

 

Kuvittele, ettet osaa lukea etkä kirjoittaa, mutta parannut nopeasti – jopa noidaksi.
Alat voida pahoin, jos et pääse ulos pimeän ajaksi.
Vihaat valkoisia noitia, mutta rakastat Annalisea, vaikka hän on yksi heistä.
Olet joutunut virumaan häkissä neljätoistavuotiaasta saakka.
Sinun pitäisi paeta ja löytää Mercury, musta noita joka syö pikkupoikia. Sinulla on aikaa siihen asti, kunnes täytät seitsemäntoista vuotta.

 

Puoliksi paha kertoo nuoren noitapojan, Nathanin kamppailuista maailmassa, jossa valkoiset ja mustat noidat käyvät iän ikuista hyvä vastaan paha -taisteluaan. Nathanin kohtaloksi on tullut samoilla näiden kahden toisiaan vihaavan noitaryhmän välillä, sillä Nathan on puoliksi valkoinen ja puoliksi musta noita. Nathan kasvaa valkoisten noitien keskuudessa, mutta valkoisten noitaneuvosto ei tiedä mitä Nathanin kanssa tulisi tehdä, sillä puoliverisiä ei maailmassa juurikaan ole. Vuosi vuodelta lait ja säädökset valkoisten ja puoliveristen kanssakäymisestä kiristyvät, kunnes elämä puoliverisenä on lähes sietämätöntä. Sally Greenin esikoisromaani Puoliksi paha on henkeäsalpaava tarina yhden pojan selviytymiskamppailusta. Salaa ihmisten keskuudessa elävässä noitayhteisössä mustia ja valkoisia noitia yhdistää vain yksi asia: pelko poikaa kohtaan, joka kuuluu molemmille puolille ja ei kummallekaan.

 

 

Kuukauden kirja (heinäkuu 2014)

 

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat (2014), Nuoret aikuiset

 

Shell’s Angles ratsastaa jälleen!

Rudilla on rakkaushuolia: Hanna-ihastus on lähtenyt kesätöidensä päätyttyä pois paikkakunnalta, kauas Kalajoelle. Tässähän on selvä tehtävä mopojengi Shell’s Anglesille, ja niin Rudi, Henri ja Samu polkaisevat moponsa käyntiin ja suuntaavat kesäreissulle kohti Kalajokea. Ja kun tämä poikakolmikko on kyseessä, ei perille päästä ilman muutamaakin jekkua ja kommellusta…

Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat on hyväntuulinen kesäinen road trip ja jatkoa Paretskoin esikoisromaanille Shell’s Angles (2013). Railakkaiden kommellusten ohella kirjassa on myös tärkeitä teemoja ystävyydestä ja vastuusta. Paretskoi menee kirjassaan taitavasti teini-ikäisten nuorten ja etenkin poikien mielenmaisemaan.


Jyri Paretskoi on iisalmelainen äidinkielenopettaja ja kahden lapsen isä, joka voitti esikoisromaanillaan Shell’s Angles vuoden 2014 Topelius-palkinnon

 

 

Kuukauden kirja (kesäkuu 2014)

Linnea Parkkonen: 112-vihaan itseäni, (2014) Nuoret aikuiset

Lilli on 15-vuotias tyttö, jonka maailmaa synkentävät vaikea perhetilanne sekä ulkonäköpaineet. Arvosanojakin pitäisi kohottaa lukiota varten, ja isän alkoholismi haudata kaapin pohjalle tyhjien pullojen alle. Hyväksytyksi tulemisen tarve ja epävarmuus omasta itsestä ajavat Lillin kohtalokkaaseen kierteeseen, jossa jokainen suupala punnitaan.

Otin jääkaapin vihanneslokerosta puolikkaan kurkun ja pesin leikatun pään. Hain laatikosta juustohöylän ja raastoin vihreän kuoren irti. Eihän se edes maistu hyvälle. Leikkasin itselleni siivun ja paloittelin sen neljään osaan. Söin yhden palan, hitaasti ja varoen. Pureskelin kunnolla ja nielaisin vasta, kun olin varma, ettei se kiinnittyisi kehooni. Sitten nostin leikkuulaudan käteeni ja kaadoin muut palat roskiin.

112 – vihaan itseäni vie lukijan raadollisen syvälle nuoren maailmaan, jossa anoreksia ottaa vallan. Voiko elämässä selvitä, kun oma peilikuvakin oppii valehtelemaan?


 

Kuukauden kirja (toukokuu 2014)

 

John Boyne: Leijuva poika (2014), Nuoret

 

Billy Brocket syntyi tuiki tavalliseen perheeseen, tuiki tavallisille vanhemmille. Lakimiesäiti ja -isä välttävät herättämästä turhaa huomiota ja pyrkivät kaikessa kohtuuteen. Billyllä on sisko, veli ja uskollinen koira nimeltä Kapteeni Nemo. Perheellä on vain yksi ongelma: Billy uhmaa perustavanlaatuista luonnonlakia, painovoimaa. Hän leijuu, ellei käytä huomiota herättäviä hiekkapusseja painoina.


Kunnes eräänä päivänä vanhemmat kyllästyvät erilaiseen poikaan ja tekevät peruuttamattoman ratkaisun.Vanhempien pahin painajainen on erottua joukosta. Eikä Billy ole kuin muut. Vuosien kuluessa huomiota herättävän pojan piilottelu käy vanhempien voimille. Eräänä iltana lasten jo nukkuessa he istuvat alas punomaan kamalaa suunnitelmaa. Äiti vie Billyn kävelylle ja päästää pojan irti. 

Billy leijuu yhä korkeammalle ja korkeammalle, kunnes törmää kuumailmapallolla matkaavaan pariskuntaan ja pääsee aloittamaan huiman seikkailunsa maailman eri kolkkiin. Ja kun jännittävä ja riemukas seikkailu ympäri maailman vie Billyn lopulta takaisin kotiin, on Billy valinnan edessä.

Leijuva poika kertoo kahdeksanvuotiaan pojan huimasta seikkailusta ilmojen ja mannerten halki. Tarina herättää pohtimaan outoutta ja rohkaisee hyväksymään erilaisuuden, ja se sopii kaikenikäisille lukijoille. Vauhdikkaan tarinan on kuvittanut arvostettu irlantilainen kirjailija ja kuvittaja Oliver Jeffers.

”Boynen edelliset lastenromaanit ovat käsitelleet vakavia, elämää mullistavia aiheita. Myös tämä piristävä erilaisuuden ylistys on taiten kirjoitettu.”

 

 

 

Kuukauden kirja (huhtikuu 2014)

 

 

Nääs Jarkko Juhani: Mourukatit (2014), Nuoret aikuiset

 

 

Mourukatit perustuvat todellisiin mouruaviin karvapalloihin, joiden nimet ovat Hobbes (Hobby), Milky ja Kitkat.

 

 

Uroskissa Hobbes on oranssein ja raidallisin, leikkisä ja iloinen pieni karvainen krokotiili, joka tykkää purra ja näykkäillä kaikkea mahdollista, kehräten samalla kuin viaton kerubi.

 

 

Milky (Hobbesin sisko) on rauhallinen, sylissä viihtyvä kissa. Milky murisee äänille oven takana ja kaikille, jotka yrittävät varastaa kupista Milkyn jauhelihat.

 

 

Kitkat (naaraskissa) on tyhjäpäinen takkuturkki, joka oksentelee, ei osaa avata ovia kuten muut kissat, mutta on omalla tavallaan ihan söpo sekin. Kitkat osaa myös olla melkoinen draamaprinsessa, joka friikattuaan pitää muita kissoja sähinällään pelon vallassa.

 

 

Kuukauden kirja (maaliskuu 2014)

 

Kalle Veirto: Säbätalvi (2014), Nuoret aikuiset

 

Pieleen on mennyt, sitä ei voi kiistää. Lukioikäinen Einari sössii elänänsä. Skootteri lähti käsistä ja tyttöystävä vammautui. Pään yllä leijuu oikeusjuttu ja kovat korvaukset. Siinä Einari Tallimäen, 19, askelmerkit syksyn koittaessa. Sitten puhelin soi ja Einaria viedään. Ura salibandyammattilaisena aukeaa Heinolassa. Luvassa on vähän rahaa ja paljon peliaikaa. Elämä menee uusiksi. Toisaalta mennyt elämä Lahdessa ei ruusuilla tanssimista onnettomuuden jälkeen ollutkaan.

Heinolassa Einarilla sitä vastoin näyttää koittavan valoisampi tulevaisuus. Hänen ei nimittäin tarvitse potea yksinäisyyttä kovin pitkään. Seuraksi löytyy tyttöystävä ja kaveriksi Kessu, Punapää, Betonijalka sekä kaukaloiden kovin gay.  Mutta entäpä ammattiurheilijan arki? Onko se raskasta vaiko rakasta?


Säbätalvi on hurtti ja realistinen kirja nuoruudesta, ystävyydestä, urheilusta ja rakkaudesta. Kalle Veirto on maaginen tarinaniskijä, joka osaa löytää elämän pienet tähtihetket ja antaa toivoa elämänsä sössineille. Ja siinä sivussa pelataan vähän säbää.

 

Kuukauden kirja (helmikuu 2014)

 

Veronica Roth: Outolintu (2014), Nuoret aikuiset

 

Tris elää tulevaisuuden Chicagossa, jossa ihmiset jaetaan viiteen ryhmään sen mukaan, mikä kunkin yksilön mielestä on sotien syy. Rauhaan ja onneen tähtäävässä yhteiskunnassa ihmiset on jaettu kykyjensä mukaan viiteen ryhmään: Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin.

Amityn mielestä vika on väkivaltaisuudessa, Erudite syyttää tietämättömyyttä, Candor välttää kaksinaamaisuutta, Abnegationin mukaan syy on itsekkyydessä ja Dauntlessin mielestä pelkuruus on kaiken pahan alku ja juuri. Nuoret voivat valita ryhmän, jossa he ovat kasvaneet tai vaihtaa ryhmää sen mukaan, mitä he arvostavat

Tris on 16-vuotias ja hänet arvioidaan. Hänen saamansa tulokset ovat kuitenkin hämmentäviä ja hän onkin divergent, poikkeava. Hylätäkö perhe ja Vaatimattomien yhteisö ja seurata sydäntään tuntemattomaan? Ensin on tiedettävä, ketkä ovat todellisia ystäviä. Ja mahtuuko rakkaus uuteen elämään lainkaan.

Ei ole selvää, mikä ryhmistä on se oikea Trisille. Lisäksi poikkeavuus on vaarallista, ja Trisin on salattava tuloksensa keinolla millä hyvänsä.

Kuukauden kirja (tammikuu 2014)

 

Sari Luhtanen: Nymfit - Montpellierin legenda (2013), Nuoret aikuiset

 

Kolme nymfiä, Didi, Kati ja Nadia, elää keskuudessamme ikuisesti nuorina, vaarallisen viettelevinä ja tuhoisan tappavina.

Nymfit ovat hengenvaarallisia miehille, mutteivät selviä hengissä ilman heitä.

Kati ja Nadia uskovat nuoren Didin olevan odotettu tarujen nymfi, joka johdattaa nymfien suvun vapauteen heidän arkivihollistensa, satyyrien vallan alta. Niinpä Didi joutuu hävittämään menneisyytensä ja jättämään ystävät sekä perheensä. Itsepäinen Didi ei kuitenkaan asetu rooliinsa suosiolla.

     "- Missä minun rahani ovat? Kati huusi.
     Didi lysähti helpottuneena takaisin tyynyjen varaan. Vihdoinkin jotain normaalia.
     - Mitä väliä sillä on? Didi kysyi. - Ainahan sinä voit varastaa lisää.
     - Minun pitää maksaa vuoksi ja laskuja! Sinuun uppoaa jo muutenkin rahaa, vaikket sinä näytä sitä tajuavan."

Eräänä päivänä Samuel, tavallinen nuorukainen, muuttaa nymfien opiskelijaboksiin ja Didi rakastuu intohimoisesti. Kielletty rakkaus ja tuhoon tuomittu suhde tuovat pelkkiä ongelmia molemmille lajeille. Voiko mitään hyvää voi seurata suhteesta, jonka osapuolina ovat tavallinen kuolevainen ja jumalainen olento?

 

Kuukauden kirja (joulukuu 2013)

 

Siri Kolu: P.I: Pelko Ihmisessä (2013), Nuoret aikuiset

 

Yhteiskunta on muuttunut: P-influenssa on tullut ja muuttanut kaiken. Sairaus muuttaa uhrinsa toisenlaisiksi: vahvemmiksi, eläimellisemmiksi. Sairastuneet kerätään ensin keskuksiin, sitten suljetaan luoliin, yhteiskunnan ulkopuolelle. Puhtauden puolestapuhujia riittää, ja P-influenssaan sairastuneiden perheenjäsenetkin joutuvat syrjinnän kohteiksi.

16-vuotias Pilvi on sairastunut ja hänet eristetään muiden sairastuneiden kanssa luolaan, jonne syntyy oma pienoisyhteiskunta, jolla ei juuri tunnu olevan tulevaisuutta, mutta joka yrittää selvitä mahdollisimman hyvin sillä mitä on. Kirjassa kuvataankin ansiokkaasti muusta maailmasta eristäytyneiden ihmisten keskenään luomaa yhteiskuntajärjestystä. P-influenssa on jakamassa maailmaa. Luolia on paljon, jokaisessa oma joukkonsa sairastuneita.

Sairastuneiden perheet leimataan maanpinnalla toisen luokan kansalaisiksi, mutta Pilvin veli Petri kapinoi siitä huolimatta, eikä suostu ajattelemaan siskonsa kadonneen iäksi, vaan haluaa pelastaa hänet. Tuomas, Pilvin entinen, kehittelee omia suurempia suunnitelmiaan ja Largo, Pilvin uusi luolaihastus, on hänkin salaperäinen.

 

Kuukauden kirja (marraskuu 2013)

 

Laini Taylor: Aika taistelun ja tähtivalon (2013), Nuorten fantasiakirjat

 

Prahalainen taideopiskelija ja hirviön kasvattitytär Karou on saanut vastaukset moniin kysymyksiinsä. Hän muistaa kuka hän oli: Madrigal, sirosarvinen kimeeri, joka rakastui vihamieheensä Akivaan, leimuavasiipiseen serafiin. Heidän kielletyllä rakkaudellaan oli kuitenkin kauhea lopputulos. Se johti kimeerien maailman tuhoon, ja nyt Karou antaisi mitä tahansa saadakseen tehdyn tekemättömäksi.

Kun Karou kuulee että hänen rakkautensa takia myös ystävät Brimstone, Issa ja Jasri ovat kuolleet, hän jättää katuvan Akivan ihmisten maailmaan ja palaa yksin tuhottuun Loramendiin. Vaikka viimeiset kimeerit onkin ajettu piiloon maan ääriin, ei ikiaikainen sota ole vielä ohi. Karou ymmärtää että hänellä on odottamaton kyky, lahja Brimstonelta. Sen avulla hän ryhtyy kostoon kuolleiden ystäviensä puolesta.

Aika taistelun ja tähtivalon jatkaa Karoun ja Akivan tarinaa täynnä salaisuuksia ja valintoja, kipua, verenvuodatusta ja tuhoa. Kerran he rakastuivat ja uskalsivat kuvitella maailman ilman sotaa. Mutta voisiko se koskaan olla totta? Voiko Akiva koskaan hyvittää tekonsa, ja kykeneekö Karou anteeksiantoon? Onko heidän murskatuilla unelmillaan toivoa?

Kuukauden kirja (lokakuu 2013)

 

Theo Lawrence: Salatun voiman kaupunki (2013), Nuoret aikuiset

 

Manhattan vuonna X. New Yorkissa elämä on jakautunut kahtia; rikkaat ja etuoikeutetut elävät pilvenpiirtäjien huipulla suojassa kaikelta, kun taas maan pinnalle ilmastonmuutoksen tuhojen keskelle ovat jääneet köyhät ja muut halveksitut ryhmät – kuten vaarattomiksi tehdyt salaperäisiä voimia hallitsevat mystikot.

Yläluokan hienoston keskellä asuu myös 16-vuotias Aria Rose, joka eräänä päivänä herää muistinsa menettäneenä. Aria saa kuulla ottaneensa yliannostuksen erästä yläluokan huumetta ja menettäneensä sen seurauksena osan muististaan. Aria saakin yllätyksekseen kuulla eläneensä kielletyssä romanssissa isänsä poliittisen kilpailijan pojan kanssa, mutta nyt vanhemmat ovat antaneet rakkaudelle periksi ja häät ovat jo kovaa vauhtia järjestymässä.

Harmi vain, että sulhanen tuntuu Ariasta täysin vieraalta, eikä hän saa millään kiinni suhdetta koskevista muistoista. Samaa taas ei voi sanoa salaperäisestä mystikko Hunterista, jonka Aria tuntuu tuntevan liiankin hyvin, vaikkei muistakaan miksi. Vähitellen Arian muistinmenetystä koskevat salaisuuden alkavat kääriytyä auki, ja käy ilmi että todellisuus on tarua karmivampaa. Voiko Aria luottaa enää keneenkään?

 "Hunterin kanssa putoaminen tuntuu sellaiselta, miltä kuvittelen laskuvarjohyppäämisen tuntuvan, paitsi että meillä ei ole laskuvarjoa.
     Kiljun koko matkan alas asti.
     Tuuli salpaa hengitykseni, vaimentaa ääneni ja puhaltaa mekkoni vyötärölleni ja hiukseni kasvoilleni, Hunterin sormet porautuvat olkapäihini. Hän pitää minua lähellään, ja tuntuu siltä kuin syöksyisimme kohti kuolema ja olisimme yhtä. Se käy niin nopeasti, että en ehdi sanoa Rakastan sinua."

Kuukauden kirja (syyskuu 2013)

 

Holly Smale: Geek Girl, matalalentoa mallitaivaalla (2013), Nuoret aikuiset

 

15-vuotias Harriet on nörtti. Niin joku kirjoitti hänen laukkuunsa ja tarkistettuaan sanan merkityksen sanakirjasta Harriet oli samaa mieltä. Hän keräilee outoa nippelitietoa ja pukeutuu Nalle Puh –paitoihin koska ei voisi vähempää välittää muodista tai tyylistä. Hänen mielestään muoti on vain vaatteita. Mutta kun Harrietin paras ystävä, mallinurasta haaveileva Nat raahaa hänet muotimessuille, käy hullusti.  

Nat toivoo päivystävien malliagenttien tai kykyjenetsijöiden löytävän itsensä ja huomaavan potentiaalinsa. Messujen aikana toinen tytöistä tuleekin löydetyksi, mutta malliagentin löytö on Natin sijasta Harriet, joka saa kiinnityksen isoon mallitoimistoon.

Hänestä tulee maailmankuulun muotisuunnittelijan uusi kasvo ja kokoelman keulakuva. Luokkatoverinsa Alexan vainoama Harriet haluaa elämänsä muuttuvan ja suostuu lähtemään Moskovaan mallikeikalle. Moskovassa Harriet kävelee ensimmäistä kertaa elämässään korkokengillä ja ihastuttaa muotinäytöksessä.

Mutta ennen kuin koulukiusatusta ankanpojasta kuoriutuu täysiverinen joutsen, täytyy Harrietin selvitä mm. nörttistalkkeri Tobysta ja isän ja äitipuolen aviokriisistä…

 

Kuukauden kirja (elokuu 2013)

 

Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet (2013), Nuoret aikuiset

 

Tsunami erottaa ja yhdistää.

Viisitoistavuotias helsinkiläistyttö Emma lentää isoäitinsä kanssa Thaimaahan, Khao Lakiin. Mutta ei ensimmäistä kertaa, sillä kuusivuotiaana, tapaninpäivänä 2004 hän menetti koko perheensä tuhoisassa luonnonkatastrofissa. Tällä reissulla Emma ja isoäiti eivät aio vain loikoilla auringossa, sillä heillä on tehtävä: Operaatio Hengenpelastaja.

He aikovat etsiä käsiinsä sen paikallisen miehen, joka aikoinaan pelasti Emman vesimassoista, hiuksista vetämällä. Jo lentokoneessa Emma alkaa voida huonosti. Muistot ja tunteet palavat, suru kasvaa jälleen isoksi. Lentokoneessa tuttavuutta yrittää tehdä rempseä Venla, joka on perheensä kanssa ensimmäistä kertaa menossa Thaimaahan. Perille päästyä Emman huonovointisuus jatkuu ja hän näkee myös painajaisia. Tuttuihin maisemiin ei ole helppo tulla. Emman ja isoäidin lisäksi seurueeseen kuuluu myös Emman täti miehensä kanssa. Yhdessä he etsivät hengenpelastajaa, samalla nauttien Thaimaan paahtavasta auringosta.

Muistopuun luona Pakarangissa Emma kohtaa ruotsalaisen Lukaksen, joka myös on menettänyt perheensä tsunamissa. Lukas jää Emman mieleen vahvasti ja hän haluaakin tavata tätä lisää. Lukuisten etsintäkuulutuspapereiden ja puheluiden jälkeen Emman ja isoäidin palkkaamalla tulkilla on jotain uutisia hengenpelastajasta. Tapaako Emma vihdoin pelastajansa?

 

Kuukauden kirja (heinäkuu 2013)

 

Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous (2013), Nuorten fantasiakirjat

 

Tummanpuhuvaa dystopiaa kapinasta ja nuoresta rakkaudesta.

Äitinsä kuolinvuoteella Vayu saa tietää olevansa Granitoja, joiden suonissa virtaa kivijumalien veri. Hänen tulee etsiä portti parempaan huomiseen, portti jonka avain hän itsekin on.
Dharan on aina ollut se jonka harteille kaikki lankeaa, se joka johdattaa maailman vallankumoukseen, se joka korjaa kaiken ja se jonka vuoksi kaikki tuhoutuu.

Vayu ei ole koskaan ollut kukaan. He kohtaavat todellisuudessa, jossa aurinko ei ole paistanut enää vuosiin, sivistyksen tukirakenteet ovat murtuneet, ja resuiset Nokkoslapset kytevät kapinaansa vallatussa huvipuistossa. Mutta he kohtaavat myös siinä toisessa paikassa, jossa jalava vielä tanssittaa varjoja heidän alastomalla ihollaan, paratiisissa jonka menneisyys on verestä märkä.
Dharan, Marmor-suvun viimeinen, taistelee perinistien tukemaa mätää hallitusta vastaan ja lupaa Nokkosille voittoa ja vapautta.

Kun Vayun ja Dharanin polut yhtyvät, puhtaana virtaavat vedet ja hyväilevä aurinko eivät enää ole pelkkiä piinaavia muistoja menneisyydestä. Mutta onko vallankumous mahdollinen rikkinäisessä maailmassa?

Nokkosvallankumous on tulevaisuuteen sijoittuva kertomus kahden kivisuvun verenperinnöstä ja kielletystä rakkaudesta. Nokkosvallankumous on realistinen tulevaisuudenkuva, fantasiasatu, dystopiahelvetti ja rakkaustarina, Nokkosvallankumous on maailmankaikkeuksien rajapintoja raapiva salaisuus.


Kuukauden kirja (kesäkuu 2013)

 

Janne Teller: Samantekevää (2013), Nuoret

 

Seiskaluokkalainen Pierre Anton päättää lopettaa koulunkäynnin. ”Mikään ei merkitse yhtään mitään, kaikki on samantekevää”, hän sanoo ja poistuu luokasta sulkematta ovea perässään. Hän kiipeää luumupuuhun istumaan ja nakkelee koulutovereitaan raaoilla hedelmillä ja kyynisillä elämänviisauksilla.

7A-luokka päättää näyttää Pierre Antonille, että jollain on väliä, mutta heidän on ensin keksittävä millä. Yhdessä he alkavat kerätä lakkautetulle sahalle merkityksen kasaa, johon jokainen vuorollaan uhraa jotain tärkeää. Antamalla kasaan saa vallan päättää, mitä seuraavan on tuotava.

Viattomasta ajatuksesta alkanut kasa saa tarinan edetessä synkempiä sävyjä, ja nuorten eteen tulee lopulta kaikkein tärkeimmistäkin asioista luopuminen.


Janne Teller on kirjoittanut nuorille vauhdikkaan mutta samalla syvällisen ja pohdiskelevan romaanin. Samantekevää ei pelkää esittää suuria kysymyksiä: Onko millään mitään merkitystä? Mitä tehdä kun elämä tuntuu merkityksettömältä?

Samantekevää on saavuttanut valtaisan menestyksen kotimaassaan Tanskassa, jossa se on mm. palkittu kulttuuriministeriön lastenkirjapalkinnolla.

 

Kuukauden kirja (toukokuu 2013)

 

Sari Peltoniemi: Haltijan poika (2013), Nuorten fantasiakirjat

 

Ketä huutaa apuun, kun lumimyrsky ulisee ja jäätävät kourat hamuavat otetta niskastasi?

Haltijan poika on jatkoa kirjalle Kuulen kutsun metsänpeittoon. Tuossa kirjassa yläkoululainen Jouni sai ensimmäisen kosketuksensa Lapin maagisiin olentoihin.

 Nyt Jouni on aloittanut lukion ja alkaa olla jo sinut henkimaailman kanssa. Jouni ei enää nuku öisin, vaan vaeltelee ympäriinsä. Vaelluksillaan hän kohtaa muun muassa hautausmaan porteilla vartioivan Kriden ja kaikenlaista muuta pelottavaa. Myös Saara-siskosta paljastuu aivan uusia puolia.

Sitten tulee halloween, josta Jounia on varoitettu. Silloin vainajat ovat liikkeellä - eivätkä ne halua Jounille pelkkää hyvää. Vaan entäpä kun Kride pyytää apua? Uskaltaako Jouni astua ulos lumimyrskyyn? Hyytävän jännittävä seikkailu johdattaa Jounin ja hänen siskonsa Saaran lopulta tuonpuoleiseen maailmaan. Löytävätkö he sieltä vastauksen haltijaäitinsä arvoitukseen?

Maagisen kertojan uusi romaani ammentaa aineksia niin kauhutarinoista kuin pohjoisesta mytologiastakin.

Kuukauden kirja (huhtikuu 2013)

 

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe (2013), Nuoret aikuisetKilpirauhassyöpää sairastava 16-vuotias Hazel on onnekas saatuaan muutaman lisävuoden. Elämä tuntuu soljuvan sormien lomitse, kunnes hän vertaistukiryhmässä tapaa Augustuksen, joka on menettänyt jalkansa luusyövän seurauksena.

Tapaamisesta alkaa Hazelin ja Augustuksen rakkaustarina, jota sävyttää ainainen kuoleman läsnäolo. Itsepintaisen sinnikäs poika on päättänyt voittaa omakseen sydämen, jonka siihen saakka on täyttänyt muuan arvoituksellisesti kesken jäänyt romaani.

"Katsoin Augustus Watersiin, ja hän katsoi minuun. Hänen silmänsä olivat melkein läpinäkyvän siniset. Tulee sellainen aika, jolloin me kaikki olemme kuolleet, minä sanoin. Me kaikki. Tulee sellainen aika, jolloin jäljellä ei ole ainotakaan ihmistä joka muistaisi olemassaolomme tai lajimme aikaansaannokset. Jäljellä ei ole ketään, joka muistaisi Aristoteleen tai Kleopatran, sinusta puhumattakaan. Kaikki mitä teimme, rakensimme tai kirjoitimme, ajattelimme, keksimme painuu unohduksiin, ja tämä tässä on ollut yhtä tyhjän kanssa. Se aika voi tulla pian tai vasta miljoonan vuoden päästä, mutta vaikka ihmiskunta kestäisikin auringon sammumisen, se ei silti kestä loputtomiin. Oli aika jolloin organismeilla ei ollut tietoisuutta, ja tulee aika jolloin sitä ei enää ole. Unohdus on väistämätön, ja jos se huolettaa sinua, unohda koko juttu."

Samalla kun sairaus tiukentaa otettaan, nuorten elämän käsikirjoitus menee uusiksi. Vaikka kirjallisia salaisuuksia ratkova matka Amsterdamiin osoittautuu pettymykseksi, rakastuneet löytävät toisistaan sen, mitä eivät ole vielä ehtineet menettää.

Tähtiin kirjoitettu virhe on riipaisevan hauska, filosofisen älykäs ja vimmaisen rohkea romaani periksi antamattomista nuorista.

Yhdysvaltalainen John Green (s. 1977) on palkittu menestyskirjailija, kauniin lauseen ja monisyisen kerronnan mestari. Hän on tunnettu paitsi nuortenkirjoistaan palkittuna menestyskirjailijana myös kantaaottavista videoprojekteistaan You Tube –sivustolla.Kuukauden kirja (maaliskuu 2013)

 

Salla Simukka: Punainen kuin veri (2013), Nuoret aikuiset

 

Trilleri joka pitää otteessaan kuin hyytävin pakkanen.

Punainen kuin veri aloittaa kovia kokeneesta yksinäisestä sudesta, Lumikki Anderssonista, kertovan jännitystrilogian, jonka muut osat ovat Valkea kuin lumi ja Musta kuin eebenpuu.

Pimiöön on ripustettu kuivumaan pestyjä viidensadan euron seteleitä. Ilmassa leijuu vanhan veren haju. Lumikki Anderssonin periaatteena on olla sotkeutumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, mutta seteleiden löytäminen kiskaisee hänet keskelle kansainvälistä huumebisnessotkua. Onko kaiken takana mystinen Jääkarhu, isokiho, jonka olemassaolosta liikkuu vain villejä huhuja?

Alati kiihtyvä tapahtumien pyörre heittää Lumikin hengenvaarallisiin tilanteisiin, pakenemaan kylmäverisiä rikollisia ja lopulta salaisiin Jääkarhun juhliin. Tapahtumien taustalla talvi on kylmempi kuin vuosiin, ja pakkanen kurittaa Tampereen katuja.

Kuukauden kirja (helmikuu 2013)

 

C. J. Daugherty: Night School: Yön valitut (2013), Nuoret aikuiset

 

Kehen voi luottaa, kun kaikki valehtelevat? Todenmakuisen jännitys trilogian tummatunnelmaisessa avausosassa paha ulottaa lonkeronsa eristäytyneeseen sisäoppilaitokseen.

Teini-ikäisen Allie Sheridanin turvallinen ja tavallinen elämä on saanut säröjä, sillä hänen veljensä on karannut kotoa ja ilmoittanut ettei enää halua olla missään tekemisissä perheensä kanssa. Tämä on Allielle shokki, koska hän on aina ollut läheinen veljensä kanssa. Allie syyttää tapahtuneesta vanhempiaan.  

Pian Allie ajautuu vaikeuksiin purkaessaan pahaa oloaan laittomuuksiin. Hänen vanhempansa päättävätkin turvautua äärimmäisiin keinoihin ja lähettävät Allien sisäoppilaitokseen syrjäseudulle – kauas pahamaineisista ystävistä.

Yllätyksekseen Allie viihtyy uudessa opinahjossaan, vaikkakin koulun moninaiset säännöt herättävät hänessä ihmetystä. Mikä oikein on yökoulu, johon osa oppilaista osallistuu, mutta josta ei saa muuten puhua sanaakaan? Vähitellen alkaa vaikuttaa siltä, että vaikeudet löytävät Allien sisäoppilaitoksessakin, sillä koulussa alkaa tapahtua ikäviä asioita.

 Tapahtumat huipentuvat tanssiaisjuhlassa erään koulun oppilaan kuolemaan, ja joku näyttäisi olevan Allienkin perässä. Kaiken lisäksi käy ilmi, että yksi jos toinenkin Allien ystävistä on valehdellut hänelle ja vanhemmatkin näyttävät salanneen asioita menneisyydestään. Kehen siis enää voi luottaa? Onko Allie pelinappulana jossakin pelissä, jonka sääntöjä kukaan ei vaivaudu hänelle kertomaan? Ja miten tapahtumiin liittyy Allien kadonnut veli?Kuukauden kirja (tammikuu 2013)

 

Mal Peet: Maalivahti (2012), Nuorten urheilukirjat

 

Kissamaisista reflekseistään tunnettu maalivahti El Gato on juuri voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden, ja edessä on taas yksi haastattelu. Rutiinihaastattelu venyy myöhään yöhön, kun hän paljastaa uskomattoman elämäntarinansa.

Yön aikana selviää, kuinka tavallisesta metsätyömiehen pojasta tuli maailman parhaana pidetty maalivahti. Lapsena pojalle ei löytynyt paikkaa kylän pallopeleistä, joten hän alkoi kuluttaa aikaansa tutkien läheistä sademetsää. Sattumalta hän löytää metsästä hylätyn kentän, jossa hän saa apua salaperäiseltä hahmolta. Toimittaja ei tiedä, mitä uskoa, mutta hän toivoo, että joka sana tallentuu nauhalle.

Maalivahti on nuortenromaani haaveisiin uskomisesta. Kiehtovalle tarinalle ei ole yläikärajaa – sen voi lukea yhtä hyvin junnujoukkueen tähtipelaaja kuin sen varttuneempi valmentajakin.

Mal Peet on kuvittaja ja kirjailija, joka voitti vuonna 2005 arvostetun Carnegie-kirjallisuuspalkinnon.

 


Linkkivinkkejä:

Nuortennetti: MLL:n nuorten sivut, joilta löydät vinkkejä tylsien hetkien kuluttamiseen ja apua ongelmatilanteisiin

Ekotallaaja-pelissä voit testata kuinka ekologisesti kestäviä elämäntapasi ovat

Facebook-opas: Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjaston laatima opas tarjoaa lyhyen johdatuksen Facebookin käyttöön - sama opas pdf-muodossa

Lisää linkkivinkkejä

Palaute ja kehitysideat

Tällä lomakkeella voit lähettää nuortenkirjastotyöhön liittyviä ideoitasi, toiveitasi ja palautetta. Sana on vapaa! Kerro mitä haluaisit kirjastossa nähdä, tehdä tai kuulla. Voit myös kertoa mikä on mielestäsi onnistunut tai missä olisi vielä parantamista. Jos haluat vastauksen, kerro myös sähköpostiosoitteesi.
*
*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

 


Kirjaston kesäkisojen

- Lukutoukka 2014 ja Himolukija 2014 -kilpailuaika on päättynyt.

Tulokset julkaistaan mielikirjapäivänä pe 10.10.2014 ja silloin järjestetään myös palkintojenjakotilaisuus. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille. Kirjoja luettiin jälleen huikeat määrät...

Nuortenosastolta löytyvät nyt seuraavat eri lajityyppien genrehyllyt:

 • fantasia
 • kauhu
 • jännitys
 • scifi
 • urheilu
 • tykkääminen
 • nuoret aikuiset


Kirjastossa on nyt myös

PELIHUONE

Pelihuoneessa on kaksi Wii-pelikonsolia  


Pelihuoneen säännöt
:

 • Lapset ja nuoret voivat pelata pelihuoneessa Wii-pelikonsolilla.
 • Pelaajilla on oltava kirjastokortti mukana. Pelaaja tai pelaajat ovat vastuussa laitteista ja peleistä vuoronsa aikana.
 • Pelivuoron voi varata vain samalle päivälle, vain yksi varaus per päivä.
 • Koneella voi olla kerrallaan vain kaksi lasta/nuorta.
 • Pelivuoro kestää puoli tuntia per pelaaja eli kaksikko voi pelata tunnin.
 • Pelatessa ei saa juoda eikä syödä.
 • Pelin voi valita itse, mutta sitä ei voi vaihtaa kesken pelaamisen.
 • Peliaika koulupäivisin klo 12.00 alkaen. Loma-aikoina ja vapaapäivinä pelata voi kirjaston aukioloaikoina.
 • Pelihuone voi olla myös suljettu koko päivän henkilökuntatilanteesta johtuen.
 • Mikäli pelihuoneen sääntöjä ei noudata, joutuu pelikieltoon.

Tervetuloa pelaamaan!

Kirjaston pelit

Kirjaston lautapelit ovat nyt lainattavissa myös kotiin. Laina-aika peleissä on 4 viikkoa. Pelit löydät kirjaston lainaustiskiltä. Pelejä voi myös pelata kirjastossa, ota silloinkin kirjastokorttisi mukaan.

Kirjaston pelit:

 • Afrikan tähti
 • Alias
 • Anna annA
 • Blitz
 • Choco
 • Cranium
 • Fits
 • Halli klack
 • Indigo
 • Kimble
 • Labyrinth duel
 • Lexico
 • Maailman eläimet
 • Mexican train
 • Monopoly (matkapeli)
 • Muuttuva labyrintti
 • Myyrän puutarha
 • Paris connection
 • Salaisuuksien saari
 • Scrabble
 • Shakki
 • Tatun ja Patun muistipeli


 

Käy tutustumassa Finladia Junior -palkintoehdokkaisiin 2011 täällä.

Kansallisen Novellinkirjoituskuukauden satoon voit tutustua täällä. Teemakuukausi järjestetään myös ensi vuonna.

Harjavaltalaisten nuorten mielipiteitä!

Keskustan koulun yläkoulun oppilaiden tekemiä, kantaaottavia videoita on nähtävillä YLE:n A-tuubissa. Videot kuvattiin YLE:n Mediabussin vierailun yhteydessä Harjavallan kirjastolla 7.10.2010.

Koulusta kauppaan

Suomen plussat ja miinukset

Tuumailuja tupakkalaista

Kunnon nuokkari

 

Nuorten uutisia

YLE:n A-tuubista löydät Mun uutisia, nuorten omia kannanottoja. Mun uutisia esitetään myös televisiossa, YLE Teemalla lauantaisin klo 9. Uusinta tiistaisin ja torstaisin klo 10.

© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone