Harjavallan nimikkolintu ja -kasvi

Lähde: Luontotalo Arkki / Kokemäenjoen suisto

Harjavallan nimikkolintu

Kh: 27.1.1997-29 §

SATAKIELI (luscinia luscinia)


Lehtokertun tapaan satakielen höyhenpuku on kuvioton. Selkäpuoli on yhtenäisen harmahtavan kastanjanruskea. Vatsapuoli on vaaleampi, ruskehtavan harmaan valkea. Rinta ja varsinkin rinnan sivut ovat epäselvästi täplikkäät. Satakielen ainoa muusta höyhenpuvusta eroava piirre on hailakan ruosteenruskea pyrstö. Varoitusääni on korkea, terävä "iih" tai karkea "hyit krrrr", joka päättyy kuivaan narinaan. Monivivahteisessa ja erittäin voimakkaassa laulussa toistuvat huilimaiset äänet, iskevät näppäilyt ja laulun päättävä terävä rätinä. Tyypillistä on kuuluva "tjukko-tjukko-tjukko" säkeistö. Laulaa aktiivisemmin yöllä.

Satakieli on nuorten lehtimetsien pesimälaji Etelä-Suomessa. Kanta on runsain Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalan eteläosissa sekä etelärannikolla. Muualla laji on harvalukuinen ja esiintyminen aukottaista. Se on yleistynyt 1960 luvun lopulta lähtien selvästi. Talvehtii Afrikan kaakkois- ja itäosissa, jonne muuttaa elo-syyskuussa. Paluu pesimäpaikoille tapahtuu toukokuussa ja kesäkuun alussa.

Lähde: Valokki-nettikasvio
© Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto,
Veikko Salonen & Petri HeinonenHarjavallan nimikkokasvi

Kh: 27.1.1997-29 §

LEHTOPALSAMI (Impatiens noli-tangere)


Yksivuotinen, pääjuuri lyhyt. Varsi yli 50 cm, särmikäs, turpeanivelinen, mehevä, hauras, kalju; yläosasta haarova, alaosa pitkänivelinen, lehdetön. Lehdet vuoroittain, ruoti n. 15 mm, särmikäs, kalju; lehtilapa n. 80 mm, kalju, soikea, tyvi joskus kapean herttamainen, reuna matalahampainen, hampaiden kärjessä lyhyt ota. Kukintohaarat n. viisikukkaisia, kukat yksi kerrallaan avoinna, osa jää avautumatta, umpisiittoisiksi. Kukkaperä n. 20 mm, puolivälissä pieni esilehti. Kukka keltainen, n. 35 mm; verholehtiä viisi, kaksi surkastunut ja kaksi jää pieniksi, viides keltainen, suuri, suppilomainen, muodostaa käyrän mesikannuksen. Terälehtiä viisi; neljä epämuotoista sivuilla, kaksi muodostaa teriön huulen; viides kypärämäinen, vihreänuppinen. Heteitä viisi, yhteenkasvaneet sikiäimen ympärille. Hedelmä viisilokeroinen kota, n. 25 mm. liereä, suippokärkinen, tyvestä avautuva; siemen n. 4 mm., ruskea, liereän soikea, sileäpintainen. Puronvarsilehdoissa, korvissa, louhikoissa. - Myrkyllinen.

 
© 2007 - Palvelun tekninen toteutus Aldone